Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните и предпочитани е видът канталуп (Cantaloupe) с наситена оранжева вътрешност. Той осигурява редица антиоксиданти, фитонутриенти и електролити, за които е доказано, че имат множество ползи за здравето.

Те подпомагат спирането на увреждането от свободните радикали в тялото и забавят процеса на стареене. Този сорт пъпеш се използва и за извличане на ензим, наречен супероксид дисмутаза (Superoxide dismutase/SOD) - силен антиоксидант, който се среща главно в кората на пъпеша и играе жизненоважна роля за защита на вътрешността на човешкото тяло от оксидативен стрес. Интересен факт е, че семената от пъпеша също осигуряват важни омега-3 мастни киселини и всъщност са годни за консумация.

Съдържание на полезни вещества - около 160 грама нарязан пъпеш канталуп съдържа приблизително:
54,4 калории
14,1 грама въглехидрати
1.3 грама протеин
0,3 грама мазнини
1,4 грама фибри
5,412 международни единици витамин А (108% DV)
58,7 милиграма витамин С (98% DV)
427 милиграма калий (12% DV)
33,6 микрограма фолиева киселина (8% DV)
1.2 милиграма ниацин (6% DV)
0.1 милиграма витамин В6 (6% DV)
4 микрограма витамин К (5% DV)
19,2 милиграма магнезий (5% DV)
*DV- daily value = % дневна доза




В допълнение, консумацията на пъпеш осигурява и пантотенова киселина (витамин В5), холин, бетаин, калций, желязо, фосфор, цинк, мед, манган и селен.



Има толкова много впечатляващи ползи за здравето ни от консумацията на пъпеш:

Богат източник на Витамини А и С - с всичките си невероятни хранителни вещества и потенциални ползи за здравето, много хора дори определят пъпеша за супер храна. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, сред които Витамин А и Витамин С под формата на аскорбинова киселина, консумацията на пъпеш помага в борбата със свободните радикали и оксидативния стрес в организма;

Има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания - много проблеми, свързани с сърцето като висок холестерол, високо кръвно налягане и риск от инфаркт или инсулт - започват с хронично, нежелано възпаление и хроничен оксидативен стрес. Голям брой проучвания свързват по-високата консумация на зеленчуци и плодове като пъпеша, с намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания;

Засилва имунитета – каротеноидите, открити в пъпеша, могат да помогнат за засилване на имунната система и за предотвратяване на инфекции. Един специфичен каротеноид, бета-каротин, има репутация за повишаване на имунитета при хората и животните. Изследванията показват, че бета-каротинът може да засили функцията на имунните клетки;

Помага за възстановяване на мускулите и издръжливостта – консумацията на пъпеш осигурява умерено количество калиев електролит. Калият е важен компонент на клетките и телесните течности, както и значим хранителен елемент за спортистите и хората, които са особено активни. Той може да отпуска кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане и предпазва от мускулни спазми. Калият също така позволява по-бързо възстановяване на мускулите и намаляване на стреса върху тялото;

Подпомага здравето на очите – пъпешът осигурява важни хранителни вещества, които играят жизненоважна роля в защитата на здравето на очите, включително бета-каротин, Витамин А, Витамин С, лутеин и зеаксантин (важен каротеноид, който се абсорбира в ретината на окото, където се смята, че осигурява антиоксидантни и защитни функции за филтриране на UV светлината);

Има положителен ефект за здравето на кожата - оранжевите храни, включително морковите, сладките картофи, тиквата и, разбира се, пъпешът, също са богати източници на каротеноиди. Каротеноидите могат да намалят риска от увреждане на кожата и неприятните ефекти на слънчевото изгаряне;

Полезен за храносмилането и детоксикацията на организма – всички сортове пъпеш са особено хидратиращи плодове, защото имат високо съдържание на вода. Това помага на храносмилателния тракт да поддържа добра хидратация, детоксикира организма и помага на тялото ни да изхвърля токсините и отпадъците. Пъпешът е свободен и от трудно усвоими въглехидрати (така наречените FODMAPS), които могат да предизвикат симптоми, свързани със синдрома на раздразнените черва и други храносмилателни нарушения;

Възстановява нивото на рН на тялото - освен това, различните сортове пъпеши, включително канталуп, се считат за алкални храни. Това означава, че те могат да помогнат да се възстанови нивото на рН на тялото до естественото му равнище, което може да предпази организма от възпаления и поява на болести;

Има ниско съдържание на калории и подпомага загубата на тегло – пъпешът е храна с висока хранителна плътност и ниско количество калории, но със значими ползи за здравето. Хората, които следват нискокалорични диети, понякога могат да изпитат недостиг на хранителни вещества, лошо храносмилане, нисък имунитет и слабост. Добавянето на пъпеша към менюто може да помогне да се балансират тези рискове и да се гарантира, че организмът придобива много витамини и минерали в процеса на отслабване.

Любима комбинация от Юга - хамон/прошуто с пъпеш

Как да изберем сочен пъпеш?

Обърнете внимание на кората му – избягвайте тези с много пукнатини, големи петна и обезцветяване;
Потърсете този, който се усеща тежък за своя размер и който има чиста кора. Теглото означава, че има по-добро съдържание на захар и вода, което обикновено означава по-богати и по-сладки плодове;
Помиришете пъпеша и се уверете, че ухае добре като плода: трябва да има фин, топъл, сладък мирис.

Препоръчително е да измиете добре пъпеша преди да го нарежете, можете да го охладите предварително или след нарязване. Съхранявайте в хладилника.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Да придадем на зимата душа и топлина
Зимата е всяка година по едно и също време, но някак винаги успява хем да ни изненада, хем очаквано -...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Мечтаеш ли да се наспиш?
Не всеки си мисли за секс, когато види прекрасно обзаведена спалня. Повечето хора асоциират тази стая...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook