Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Розова хималайска сол
Розова хималайска сол

Сол или сол


Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо не подлежи на обсъждане. В магазина обикновено грабваме първият изпречил се пред очите ни пакет – нали е все сол. Само че, разлика между сол и сол има.

Сол наричаме натриевият хлорид – най-важният минерал за нашия организъм. Това, че системно злоупотребяваме с него и така си си докарваме здравословни проблеми е вече друг въпрос. Много хубаво не е на хубаво, както е казал народа. Но природата е била загрижена най-вече да не изпитваме недостиг на сол и се е подсигурила с един много простичък трик – хората имат специален вкусов рецептор за солено. Сигурно ще ви е любопитно да научите, че същия рецептор имат само всеядните и тревопасните животни, при хищниците той просто не е нужен – в месото има достатъчно натриев хлорид.

Това е причината да изпитваме удоволствие, когато похапваме солено. И ако послушаме призивите на някои диетолози, да изключим изцяло солта от менюто си, означава не само да застрашим здравето си, но и съвсем буквално да ядем безвкусна храна. Това, с което обаче трябва да внимаваме е колко и каква сол ядем. Различните видове сол се различават както по своя произход, така и по състава си:

Каменната сол е най-чистата сол, която съществува в природата, защото се състои от близо 99% натриев хлорид. В случая обаче чиста съвсем не означава полезна, защото не съдържа никакви други ценни вещества.

Морската сол, за разлика от каменната, съдържа над 80 химични елемента. В нея натриевият хлорид е не повече от 94 %, а останалите вещества като естествена йод, калии, калции, цинк и манган укрепват имунната система, сърцето и костите. Предпочитана е от привържениците на естественото и здравословното хранене.

Под етикета обикновена готварска сол се крие рафинирана каменна или морска сол. В резултат на това тя съдържа почти сто процента натриев хлорид. А добавеният за абсорбиране на влагата алуминий съвсем не увеличава биологичната й ценност.

Диетична сол е смес от калиев хлорид и натриев хлорид. Тъй като калият е естествен антагонист на натрият този продукт се препоръчва на хора, които системно са прекалявали с готварска сол и здравето им е вече разклатено. Калиевият хлорид обаче не бива да се приема самостоятелно като подправка, защото има силен обезводняващ ефект и в големи дози е може да бъде опасен.

Кафявата и розовата сол дължат цвета си на примесите от желязо, йод и сероводород. Това ги прави особено полезни, но трябва да се примирите със специфичния им вкус – ако преобладава желязото той е леко метален, а сярата има подчертано „яйчен аромат”. Това обаче са дребни неудобства в сравнение с балансираното количество натриев хлорид и минералното богатство на продукта.
Коментари
2016-02-20 #12
Венета
За каменната сол изобщо не съм съгласна, че не съдържа нищо полезно! Чела съм статий, в които се твърди точно обратното!
2010-04-22 #11
Iskra
Роси, прочетох за какво става въпрос. Наистина интересно.
2010-04-22 #10
Росица
Не, точно цвят от сол е. Това са новообразуваните кристали върху водна повърхност на солните полета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хималайската сол - в oсновата на живота
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Домашна грижа за стъпалата
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
· Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Петък
23
Юни 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook