Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладки хапки с фурми



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки хапки с фурми, мароканците прибавят вода от портокалов цвят, но поради липсата й, реших да заместя с портокалови корички. Предполагам, че натурална портокалова есенция би свършила сходна работа. Също така присъства и 5 г mastic (мастикова дъвка - продава се в аптеките), който аз не добавих. Намалила съм и пропорциите на половина, а също не съм ползвала за мазнина маргарин, които в тази рецепта би следвало да е в съотношение: 4:1/ масло:маргарин. Аз обаче не използвам маргарин от поне 12 години.

Десертът, признавам, е прекрасен. Пълнежът му е изключително сладък и нежен. Някои етапи от приготвянето му са трудни, но човек, когато има желание да твори с ръцете си, нищо не може да го спре :)

Когато избирате фурми се спрете на натурални фурми. Те са по-месести и за разлика от другите (по-сухите) не са озахарени допълнително.
100 гр. краве масло
1 к.г натурални фурми
1/2 шушулка бурбонска ванилия
4 яйца
брашно
щипка индийско орехче
щипка канела
щипка разтворимо кафе
1 к.л настъргана био портокалова кора


От маслото, 3 от яйцата, ванилията и брашното омесваме твърдо тесто (в зависимост брашното поема около 150 гр.). Консистенцията трябва да е еднородна и да не остават бучици масло. Завиваме тестото във фолио и оставяме в хладилника да стегне.

Сваряваме на пара фурмите. Тъй като аз нямам уред за пара, върху тенджера с вряща вода, поставих метален гивдир и ги държах за около 10-15 минути. Следва най-трудната част в тази рецепта, обелването от кожичките на фурмите и разбира се, махането на костилките. Ако фурмите ви нямат костилка, намалете с около 150 грама количеството на фурмите.

В кухненски робот или с помощта на пасатор, пасираме почистените натурални фурми заедно с канелата, индийското орехче, портокаловите корички и 50 мл водичка (или портокалова флорална вода).

От половината втвърдило се вече тесто разточваме кора. С помощта на нож изрязваме крайчетата, за да се превърне във формата на тавичката за печене. В самата тава поставяме хартия за печене (тази стъпка я препоръчвам горещо - просто не мога да си представя какво търкане ще падне ако я няма, след като видях как залепва сместа с фурмите). Поставяме разточената кора. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме сместа с фурми. Тъй като консистенцията на пълнежа е много лепкава, от време на време, намокряйте лъжичката. Аз го правих в сок от портокал, но може и с водичка.
От другата половина на тестото разточваме втора кора, с която покриваме пълнежа.


Едното от яйцата разбиваме с щипка разтворимо кафе и с него намазваме горната кора на сладкиша, оставяме да постои 15 минутки. Лично аз преди това с помощта на къдрав нож направих резкички за красота. Нарязваме на ромбчета и печем в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.

Мароканският сладкиш е добре да оставите да изстине добре. Само този, който е опитвал горещо сладко (да речем от сливи), знае защо не бива да ядем врели плодове :)

Коментари
2010-04-19 #6
Iskra
Вече си имам макове
2010-04-18 #5
wildprincess
Искра,къде са ти слънчогледите?
2010-04-17 #4
Iskra
Принцес, аз си грабнах. Бяха много вкусни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Домашни бонбони - II
· Най-фертилните храни - II
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Салата с портокалов дресинг
· Портокалови корички в тъмен шоколад
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Петък
25
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook