Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладки хапки с фурми



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки хапки с фурми, мароканците прибавят вода от портокалов цвят, но поради липсата й, реших да заместя с портокалови корички. Предполагам, че натурална портокалова есенция би свършила сходна работа. Също така присъства и 5 г mastic (мастикова дъвка - продава се в аптеките), който аз не добавих. Намалила съм и пропорциите на половина, а също не съм ползвала за мазнина маргарин, които в тази рецепта би следвало да е в съотношение: 4:1/ масло:маргарин. Аз обаче не използвам маргарин от поне 12 години.

Десертът, признавам, е прекрасен. Пълнежът му е изключително сладък и нежен. Някои етапи от приготвянето му са трудни, но човек, когато има желание да твори с ръцете си, нищо не може да го спре :)

Когато избирате фурми се спрете на натурални фурми. Те са по-месести и за разлика от другите (по-сухите) не са озахарени допълнително.
100 гр. краве масло
1 к.г натурални фурми
1/2 шушулка бурбонска ванилия
4 яйца
брашно
щипка индийско орехче
щипка канела
щипка разтворимо кафе
1 к.л настъргана био портокалова кора


От маслото, 3 от яйцата, ванилията и брашното омесваме твърдо тесто (в зависимост брашното поема около 150 гр.). Консистенцията трябва да е еднородна и да не остават бучици масло. Завиваме тестото във фолио и оставяме в хладилника да стегне.

Сваряваме на пара фурмите. Тъй като аз нямам уред за пара, върху тенджера с вряща вода, поставих метален гивдир и ги държах за около 10-15 минути. Следва най-трудната част в тази рецепта, обелването от кожичките на фурмите и разбира се, махането на костилките. Ако фурмите ви нямат костилка, намалете с около 150 грама количеството на фурмите.

В кухненски робот или с помощта на пасатор, пасираме почистените натурални фурми заедно с канелата, индийското орехче, портокаловите корички и 50 мл водичка (или портокалова флорална вода).

От половината втвърдило се вече тесто разточваме кора. С помощта на нож изрязваме крайчетата, за да се превърне във формата на тавичката за печене. В самата тава поставяме хартия за печене (тази стъпка я препоръчвам горещо - просто не мога да си представя какво търкане ще падне ако я няма, след като видях как залепва сместа с фурмите). Поставяме разточената кора. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме сместа с фурми. Тъй като консистенцията на пълнежа е много лепкава, от време на време, намокряйте лъжичката. Аз го правих в сок от портокал, но може и с водичка.
От другата половина на тестото разточваме втора кора, с която покриваме пълнежа.


Едното от яйцата разбиваме с щипка разтворимо кафе и с него намазваме горната кора на сладкиша, оставяме да постои 15 минутки. Лично аз преди това с помощта на къдрав нож направих резкички за красота. Нарязваме на ромбчета и печем в загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.

Мароканският сладкиш е добре да оставите да изстине добре. Само този, който е опитвал горещо сладко (да речем от сливи), знае защо не бива да ядем врели плодове :)

Коментари
2010-04-19 #6
Iskra
Вече си имам макове
2010-04-18 #5
wildprincess
Искра,къде са ти слънчогледите?
2010-04-17 #4
Iskra
Принцес, аз си грабнах. Бяха много вкусни
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Телешко със сини сливи
· Ghriba - марокански сладки
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
· Торта от фурми с крем от авокадо
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Домашни бонбони - II
· Най-фертилните храни - II
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Салата с портокалов дресинг
· Портокалови корички в тъмен шоколад
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Неделя
17
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook