Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - I


Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми, е направо стряскаща. Инстинктивно ни идва мисълта, да ги изтрепем до един, но не бива. Защото без болшинството от тях, животът ни би бил невъзможен. Но нека бъдем конкретни без кои бактерии не можем и защо.

Микроорганизмите, които населяват тялото ни съвсем не са еднакви по нрав. Патогените или иначе казано тези, които причиняват различни болести, са само една част от тях, но пък са успели да създадат злокобна слава на всичките си събратя. Втората група бактерии нормално си живее в организма ни тихо и кротко, но когато имунната ни система силно отслабне, започват да създават различни проблеми. Популацията както на първите, така и на вторите се регулира от трети вид микроорганизми – „полезните”. Именно те трябва да доминират, за да бъдем в добро здраве.

Полезните бактерии не само ни защитават от болести, но и произвеждат важни за организма ни вещества – незаменими аминокиселини, витамини (В1, В2, В6, В12, К) и ферменти, без които не можем да разградим приетата храна. Затова, трябва отговорно да се отнасяме към нашия „вътрешен свят” – да го храним, поим, а понякога и лекуваме!

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците и каква е разликата между тях? В първите се съдържат самите полезни микроорганизми (напр. лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус, бифидобактерии, стрептококус термофилус), които директно възстановяват здравословната микрофлора. Вторите са съставени от вещества, които само създават благоприятна среда за развитието на добрите бактерии – различни олигозахариди и органични киселини.

Естествени източници на пробиотици са киселото мляко, айрана, изварата, хлябът, приготвени с натурална закваска. В някои случаи е препоръчително да приемаме пробиотици като хранителна добавка:

● Ако се храним предимно с полуфабрикати и „бърза храна”.

● Ако приемаме антибиотици – те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в организма.

● При стомашно-чревни проблеми, например болки в стомаха, продължителен запек или диария с неустановен произход. Вероятно те се дължат на недостиг на храносмилателни ферменти, които се произвеждат от бактериите и лоша перисталтика.

● След прекарана тежка инфекция.

● При вагинален дискомфорт за възстановяване на влагалищната микрофлора.

● За пречистване на организма – полезните бактерии имат способността да неутрализират и извеждат от тялото ни много отрови, например отпадъчни продукти от обмяната на веществата или медикаменти, които сме приемали, тежки метали и канцерогени.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Четвъртък
17
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook