Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - I


Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми, е направо стряскаща. Инстинктивно ни идва мисълта, да ги изтрепем до един, но не бива. Защото без болшинството от тях, животът ни би бил невъзможен. Но нека бъдем конкретни без кои бактерии не можем и защо.

Микроорганизмите, които населяват тялото ни съвсем не са еднакви по нрав. Патогените или иначе казано тези, които причиняват различни болести, са само една част от тях, но пък са успели да създадат злокобна слава на всичките си събратя. Втората група бактерии нормално си живее в организма ни тихо и кротко, но когато имунната ни система силно отслабне, започват да създават различни проблеми. Популацията както на първите, така и на вторите се регулира от трети вид микроорганизми – „полезните”. Именно те трябва да доминират, за да бъдем в добро здраве.

Полезните бактерии не само ни защитават от болести, но и произвеждат важни за организма ни вещества – незаменими аминокиселини, витамини (В1, В2, В6, В12, К) и ферменти, без които не можем да разградим приетата храна. Затова, трябва отговорно да се отнасяме към нашия „вътрешен свят” – да го храним, поим, а понякога и лекуваме!

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците и каква е разликата между тях? В първите се съдържат самите полезни микроорганизми (напр. лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус, бифидобактерии, стрептококус термофилус), които директно възстановяват здравословната микрофлора. Вторите са съставени от вещества, които само създават благоприятна среда за развитието на добрите бактерии – различни олигозахариди и органични киселини.

Естествени източници на пробиотици са киселото мляко, айрана, изварата, хлябът, приготвени с натурална закваска. В някои случаи е препоръчително да приемаме пробиотици като хранителна добавка:

● Ако се храним предимно с полуфабрикати и „бърза храна”.

● Ако приемаме антибиотици – те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в организма.

● При стомашно-чревни проблеми, например болки в стомаха, продължителен запек или диария с неустановен произход. Вероятно те се дължат на недостиг на храносмилателни ферменти, които се произвеждат от бактериите и лоша перисталтика.

● След прекарана тежка инфекция.

● При вагинален дискомфорт за възстановяване на влагалищната микрофлора.

● За пречистване на организма – полезните бактерии имат способността да неутрализират и извеждат от тялото ни много отрови, например отпадъчни продукти от обмяната на веществата или медикаменти, които сме приемали, тежки метали и канцерогени.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Неделя
16
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
Лимоните и етеричното масло, което се произвежда от тях, се използват за подпомагащо лечение на...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook