Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - I


Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми, е направо стряскаща. Инстинктивно ни идва мисълта, да ги изтрепем до един, но не бива. Защото без болшинството от тях, животът ни би бил невъзможен. Но нека бъдем конкретни без кои бактерии не можем и защо.

Микроорганизмите, които населяват тялото ни съвсем не са еднакви по нрав. Патогените или иначе казано тези, които причиняват различни болести, са само една част от тях, но пък са успели да създадат злокобна слава на всичките си събратя. Втората група бактерии нормално си живее в организма ни тихо и кротко, но когато имунната ни система силно отслабне, започват да създават различни проблеми. Популацията както на първите, така и на вторите се регулира от трети вид микроорганизми – „полезните”. Именно те трябва да доминират, за да бъдем в добро здраве.

Полезните бактерии не само ни защитават от болести, но и произвеждат важни за организма ни вещества – незаменими аминокиселини, витамини (В1, В2, В6, В12, К) и ферменти, без които не можем да разградим приетата храна. Затова, трябва отговорно да се отнасяме към нашия „вътрешен свят” – да го храним, поим, а понякога и лекуваме!

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците и каква е разликата между тях? В първите се съдържат самите полезни микроорганизми (напр. лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус, бифидобактерии, стрептококус термофилус), които директно възстановяват здравословната микрофлора. Вторите са съставени от вещества, които само създават благоприятна среда за развитието на добрите бактерии – различни олигозахариди и органични киселини.

Естествени източници на пробиотици са киселото мляко, айрана, изварата, хлябът, приготвени с натурална закваска. В някои случаи е препоръчително да приемаме пробиотици като хранителна добавка:

● Ако се храним предимно с полуфабрикати и „бърза храна”.

● Ако приемаме антибиотици – те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в организма.

● При стомашно-чревни проблеми, например болки в стомаха, продължителен запек или диария с неустановен произход. Вероятно те се дължат на недостиг на храносмилателни ферменти, които се произвеждат от бактериите и лоша перисталтика.

● След прекарана тежка инфекция.

● При вагинален дискомфорт за възстановяване на влагалищната микрофлора.

● За пречистване на организма – полезните бактерии имат способността да неутрализират и извеждат от тялото ни много отрови, например отпадъчни продукти от обмяната на веществата или медикаменти, които сме приемали, тежки метали и канцерогени.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Четвъртък
5
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook