Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - I


Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми, е направо стряскаща. Инстинктивно ни идва мисълта, да ги изтрепем до един, но не бива. Защото без болшинството от тях, животът ни би бил невъзможен. Но нека бъдем конкретни без кои бактерии не можем и защо.

Микроорганизмите, които населяват тялото ни съвсем не са еднакви по нрав. Патогените или иначе казано тези, които причиняват различни болести, са само една част от тях, но пък са успели да създадат злокобна слава на всичките си събратя. Втората група бактерии нормално си живее в организма ни тихо и кротко, но когато имунната ни система силно отслабне, започват да създават различни проблеми. Популацията както на първите, така и на вторите се регулира от трети вид микроорганизми – „полезните”. Именно те трябва да доминират, за да бъдем в добро здраве.

Полезните бактерии не само ни защитават от болести, но и произвеждат важни за организма ни вещества – незаменими аминокиселини, витамини (В1, В2, В6, В12, К) и ферменти, без които не можем да разградим приетата храна. Затова, трябва отговорно да се отнасяме към нашия „вътрешен свят” – да го храним, поим, а понякога и лекуваме!

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците и каква е разликата между тях? В първите се съдържат самите полезни микроорганизми (напр. лактобацилус ацидофилус, лактобацилус булгарикус, бифидобактерии, стрептококус термофилус), които директно възстановяват здравословната микрофлора. Вторите са съставени от вещества, които само създават благоприятна среда за развитието на добрите бактерии – различни олигозахариди и органични киселини.

Естествени източници на пробиотици са киселото мляко, айрана, изварата, хлябът, приготвени с натурална закваска. В някои случаи е препоръчително да приемаме пробиотици като хранителна добавка:

● Ако се храним предимно с полуфабрикати и „бърза храна”.

● Ако приемаме антибиотици – те унищожават както патогенните, така и полезните бактерии в организма.

● При стомашно-чревни проблеми, например болки в стомаха, продължителен запек или диария с неустановен произход. Вероятно те се дължат на недостиг на храносмилателни ферменти, които се произвеждат от бактериите и лоша перисталтика.

● След прекарана тежка инфекция.

● При вагинален дискомфорт за възстановяване на влагалищната микрофлора.

● За пречистване на организма – полезните бактерии имат способността да неутрализират и извеждат от тялото ни много отрови, например отпадъчни продукти от обмяната на веществата или медикаменти, които сме приемали, тежки метали и канцерогени.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
· Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Четвъртък
18
Октомври 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Колаген за сияйна кожа и здраве отвътре
Колагенът е от изключителна важност за човешкия организъм – както за неговото здраве отвътре, така и...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook