Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пробиотиците - защо не можем без тях - II


Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие или иначе казано - менюто ни да е богато на пребиотици. В най-големи количества те се съдържат в цикорията, лука, чесъна, пълнозърнестото брашно, овесените и пшеничените трици, бобовите храни и млякото, но се намират и във всички плодове и зеленчуци. Ето защо, е добре поне 2/3 от храната ни да бъде растителна, като в тази категория не се включват рафинираните и обработени продукти, като например белия хляб. Голямата част от нея не може да се преработи в стомаха ни, но оказва своята благотворна роля на вътрешната микрофлора и действа като метла за загниващите остатъци от храна и токсините, които са предпоставка за множество болести.

Може би не знаете, че:
Докато са в утроба, бебетата са стерилни. Още докато минават по родовия канал обаче, те получават от тялото на майката много от необходимите им полезни бактерии, а след това си набавят още от майчините коластра и мляко. Затова естественото раждане и кърменето от първия ден, са най-надеждният начин, малкият човек да има силна имунна система и здрав стомах през целия живот. Децата извадени със секцио не могат да си изградят стабилна микрофлора до 6-ия месец, затова по-често страдат (както и тези на изкуствено хранене)от колики, диария и запек.

Апендицитът не е закърнял и ненужен орган, а склад за полезни бактерии, от където в случай на нужда организмът да възстанови здравословната си чревна флора, например след прекарана тежка инфекция. Затова не бива да го отстраняваме профилактично, а само ако започне процес на възпаление.

Дисбактериозата (нарушението на микрофлората) се отразява негативно не само на здравето, но и на външния ни вид. Тя е причина или води до усложнения на много кожни проблеми, например акнето, пърхота, псориазиса, дори косопада. Това се дължи, от една страна на гнилостните процеси и натрупването на токсини в червата, което се отразява на обменните процеси в целия организъм, а оттам и на красотата ни. От друга стана войната между добрите и лошите микроорганизми се води не само в червата, но и по кожата ни. При нарушение на здравословният й баланс различни потенциално патогенни бактерии и гъбички, започват да се размножават неконтролируемо. Затова пре- и пробиотиците вече успешно се използват и за лечение на кожни заболявания.

Не всички обаче имаме възможност да се снабдим с „жива” козметика. Затова пък ако заменим обичайния си обяд (най-често сандвич и безалкохолно) с кофичка истинско кисело мляко и овесени или пшеничени трици, със сигурност скоро ще забележим положителен резултат.




Коментари
2010-04-20 #2
Цвети
Мойто Дарче пи наскоро антибиотици ( нямаше как! ) и успоредно с това и давах пробиотици на капки Био Гайа, АБ нямаше никакво отражение простоооо, все едно си пие хомеопатичните, не знам дали беше заради капките, но горещо препоръчвам и трижди ДА ! на киселото мляко А това за апендисита не го знаех...
2010-04-19 #1
wildprincess
Пречистващо начало на седмицата!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
· Ползата от ферментиралите храни - I
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Магданозени кюфтенца
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
· Масло от таману - чиста и спокойна кожа
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook