Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Запазим полезните белтъчини


На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната му обработка се губят голяма част от полезните вещества. Така пържолата ви може да има не само съмнителна хранителната стойност, но и отвратителен вкус. Как да избегнем това?

Основният принцип при приготвяне на месото е максимално да запазим белтъчините му. Затова трябва да помним, че белтъкът се пресича при температура 60-65°С. Това е най-подходящата температура, при която да сложим месото в бульона, без опасност повечето полезни вещества да се разтворят и да преминат във водата. И все пак зависи какъв ефект искате да постигнете. Ако желаете да акцентирате върху вкусът на месото, го варете на силен огън при постоянно кипене и повечето белтъчини ще останат в месото. Но ако за вас е по-важен вкусът на бульона, приготвяйте супата при едва забележимо кипене – така ще стане с много по-наситен аромат. И в двата случая обаче не я преварявайте – месото няма да омекне повече, но ще замътите бульона.

При печенето на месо най-важното е да съхраните сочността му. Това лесно може да се постигне като още в първите минути на термичната обработка „запечатaте” соковете му във вътрешността. Сложете месото в силно загрят тиган и бързо го запечете от всички страни, за да се образува коричка. След бързото запичане за минута, продължете приготвянето на месото на бавен огън. По този начин всички видове месо ще запазят своите сокове.

За говеждата пържола е допустимо да има кръв. Един от най-вкусните начини за приготвянето й е т.н. ростбиф. Бързо запеченото (запечатано) в сгорещена мазнина месо се натрива със сол и подправки и се пече в предварително затоплена фурна (180°С) и постепенно температурата се намалява. В резултат месото получава хрупкава коричка и сочна вътрешност. Цветът на пържолата е на слоеве – тъмен в близост до коричката и нежно-розов в средата.

Свинското месо има много по-нежна структура и не се нуждае от дълга термична обработка. Най-популярният му начин за приготвяне е пържолата. По правило месото се начуква само от едната страна. Това нарушава структурата на мускулните влакна и месото става по-крехко. Имайте предвид обаче, че при тази обработка се снижава и хранителната ценност на месото и се губят голяма част от белтъчините, затова начуквайте пържолите само колкото е необходимо.

Агнешкото месо е изключително мазно и за разлика от свинската мазнина, лойта му не е годна за консумация. За да не се втвърди скоро след приготвянето на ястието и за да запазите за по-дълго вкусовите му качества, най-добре е да я отстраните.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бурито с телешко и червен боб
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Лазаня "Болонезе"
· Как да не съсипем косата си по време на диета
· Отслабване, а не слабоумие
· Най-фертилните храни - I
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Неделя
23
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook