Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните сушени плодове на нашата трапеза


И кога може да бъдат вредни?


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може да се намери голямо разнообразие от тях, предлагани насипни на грамаж или пакетирани, цели плодове или пък нарязани. Истината е, че информацията около ползите на сушените плодове е доста противоречива – има твърдения, че те са чудесна здравословна алтернатива за десерт и такива, които определят сушените плодове за не по-добри от бонбоните, например.

Какво представляват сушените плодове?
Това са плодове, при които почти цялото съдържание на вода е отстранено чрез методи на сушене. По време на този специфичен процес те се свиват, оставяйки малък, енергийно гъст сух плод. Стафидите са най-разпространеният вид, следвани от фурми, сини сливи, смокини и кайсии. Предлагат се и други видове сушени плодове, понякога със захарно покритие - манго, ананас, папая, червени боровинки, банани и ябълки.

Сушените плодове съдържат микронутриенти, фибри и антиоксиданти, което ги прави силно хранителни - По тегло те съдържат до 3-5 пъти повече фибри, витамини и минерали от пресните. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много витамини и минерали (като фолат например). Има обаче някои изключения: например, съдържанието на витамин С се намалява значително, когато плодовете се изсушат. Сушените плодове обикновено съдържат много фибри и са чудесен източник на антиоксиданти, особено полифеноли (полифенолните антиоксиданти са свързани с ползи за здравето като подобрено кръвообращение, по-добро храносмилане, намален риск от много заболявания).

Здравословни ползи на основните видове сушени плодове:

Стафиди – Те са с богато съдържание на фибри, калий и различни растителни съединения, които оказват положително въздействие върху организма. Имат ниска до средна стойност на гликемичния индекс и нисък инсулинов индекс, което означава, че не трябва да причиняват големи скокове в нивата на кръвната захар или инсулин след консумация. Проучвания сочат, че стафидите могат да понижават кръвното налягане, подобряват контрола на кръвната захар, създават усещане за ситост. Тези фактори следва да допринесат за намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Сушени сини сливи - Те са с високо съдържание на хранителни вещества, богати са на фибри, калий, бета-каротин (витамин А) и витамин К. Известни със своите естествени слабителни ефекти - препоръчват се за облекчаване на проблеми със запек. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и захарен алкохол, наречен сорбитол, който се намира естествено в някои плодове. Като чудесен източник на антиоксиданти, сушените сини сливи могат да инхибират окисляването на LDL холестерола и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Фурми - Те са невероятно сладки и са чудесен източник на фибри, калий, желязо и няколко растителни съединения. От всички сушени плодове фурмите са един от най-богатите източници на антиоксиданти, допринасяйки за намаляване на оксидативни увреждания в организма. Имат нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията им не трябва да повишава значително нивата на кръвната захар.

Сушените плодове са с високо съдържание на естествена захар и калории


Тъй като водата е била отстранена от тях, това концентрира цялата захар и калории в много по-малък обем, поради тази причина тяхното съдържание е много по-високо (както глюкоза, така и фруктоза). Пример за естественото съдържание на захар в сушените плодове:

Стафиди: 59%.
Фурми: 64–66%.
Сини сливи: 38%.
Кайсии: 53%.
Смокини: 48%.


Обикновените сушени плодове съдържат около 38–66% захар и консумацията на големи количества от тях може да допринесе за увеличаване на теглото и различни здравословни проблеми. За да можем да се насладим на здравословните ползи на сушените плодове, трябва да подхождаме с мярка и внимание.

Избягвайте сушени плодове с добавена захар

За да бъдат някои сушени плодове още по-сладки и привлекателни, те се покриват с добавена захар или сироп, преди да бъдат изсушени (наричат се също и „захаросани“ плодове). Многократно е доказано, че добавената захар има вредно въздействие върху здравето, увеличавайки риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и други проблеми. За да избегнете подобни сушени плодове, винаги проверявайте за съставките и информацията за хранителните вещества, описани на опаковката.

Сушените плодове могат да съдържат сулфити, да бъдат замърсени с плесен и токсини - Някои производители добавят към своите сушени плодове консерванти, наречени сулфити. Това прави сушените плодове да изглеждат по-сочни, запазват ги за по-дълго и предотвратяват промяна в цвета. Този подход се отнася главно за ярко оцветени плодове (особено кайсии и стафиди). Някои хора могат да бъдат чувствителни към сулфити и е възможно да получат стомашни спазми, кожни обриви и астматични пристъпи след поглъщането им. За да избегнете този тип консерванти, избирайте сушени плодове, които са кафяви или сивкави, а не ярко оцветени. Сушените плодове, които се съхраняват неправилно и се обработват, могат да бъдат замърсени с плесен, афлатоксини и други вредни съединения. Купувайте насипни сушени плодове само от проверени места и търговци, ако са пакетирани, винаги следете за срок на годност и съдържание на хранителни вещества.

Както при много други храни, сушените плодове имат както добри, така и лоши аспекти.

Те могат да увеличат приема на фибри и хранителни вещества, и да снабдят тялото ви с големи количества антиоксиданти. От друга страна са с високо съдържание на захар и калории и могат да причинят проблеми, когато се прекали с количеството. Поради тази причина сушените плодове трябва да се консумират умерено, за предпочитане заедно с други храни. Също така, те са с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави неподходящи при определени хранителни режими (ниско-въглехидратни диети). В крайна сметка сушените плодове далеч не са перфектни, но със сигурност са много по-здравословна и по-питателна алтернатива от чипсове или други преработени нездравословни храни. Просто консумирайте с мярка, следете за произхода и качеството им.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Понеделник
1
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Защо трябва да махнем телефона си от спалнята вечер?
За много хора вече целият им живот е съсредоточен в телефона. Оправданията, че ни помага за работа и...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook