Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Класически горещи напитки за студените зимни дни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е така осезаемо, че понякога ти се иска никога да не свършва. По този начин се почувствах последния път, когато споделих ирландското си кафе с приятелка. Нима се сещате за нещо по-приятно от топло палто, съчетано с красив, още по-топъл шал, самотна пейка в парка, добър приятел, коледни светлини навсякъде и нещо ароматно и наистина сгряващо за пиене?

Има няколко алкохолни топли напитки, които ако не обожаваме през зимата, наистина няма кога. Нека си „поговорим“ малко повече за тях- за историята им и начина на приготвяне. Със сигурност след това, дори да не ви се харчат излишни пари за горещ алкохолен коктейл, приготвен от някой барман-виртуоз, ще си го направите сами у дома и ще го изпиете с удоволствие на мекия диван до елхата. Приготвянето им не е трудно и гарантирано, поне в едно от предложенията ни, ще се влюбите.


Ирландско кафе


Историята на тази напитка тръгва от навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландското летище Шанън. Част от пътниците отиват в близкия ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Оригиналната рецепта е създадена по-късно- през ноември 1952 г. в кръчмата Buena Vista в Сан Франциско. Собственикът Джак Кьоплер и Щантон Делаплейн, журналист пътешественик, решили да пресъздадат питието, което пътниците, кацащи на летище Foynes в Ирландия, получавали, за да се сгреят. Двамата експериментирали, но в началото сметаната все потъвала. Месеци по-късно открили, че ако е престояла повече от 48 часа, не потъва. Така се родило ирландското кафе, което е особено обичано не само от ирландците и американците, а и почти по целия свят. Пробвайте, ако не сте. Ще му станете почитатели и вие!

Приготвянето: За целта ви трябват 40 мл ирландско уиски, 1 ч.ч. горещо шварц кафе, 1 - 2 ч.л. кафява захар и разбита сметана. Затопляте леко чаша със столче, смесвате уискито, кафето и захарта и го сипвате в чашата. Отгоре добавяте разбитата сметана. Ако искате вкусът да стане още по-богат и различен, добавете шоколадов сироп или канела.
Ако пък искате повече сладост в напитката си, изберете съвършеното бейлис кафе.

Няма как да отрека, че бейлисът ми е любима напитка, а в съчетание с кафе, е неустоим. За да си приготвите наистина незабравимо бейлис капучино са ви необходими:
25 мл кафе (препоръчително да е еспресо)
25 мл ликьор “Бейлис”
100 мл мляко
настърган шоколад
В метална кана затопляте добре млякото и правите пяна с машината за еспресо. Оставяте млякото настрана за една минута. Правите хубаво еспресо и към него добавете ликьора и млякото. След това поръсвате с настърган шоколад- добре е да изберете хубав черен шоколад. Ароматът и вкусът са зашеметяващи. Ако искате да е по-силно, може да изберете варианта без мляко, да е просто бейлис кафе- с по-наситен вкус.


Грог


Създателят на този алкохолен коктейл се казвал Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Англия, по прякор Старият Грог. По негово време на моряците им се полагал около 285 мл ром дневно, който обаче почти винаги водел до пиянски свади. Върнър решил да промени положението, но не като намали дажбата, а като започне да разрежда рома с топла вода. Първоначално този „коктейл“ предизвикал голямо недоволство, а напитката подигравателно била именувана „Грог”- по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любимо питие по цял свят. Към него започнало да се добавят лимонов сок, захар, индийско орехче, канела и джинджифил, а вместо с топла вода се приготвял със силен черен чай.

Приготвянето:Към днешна дата съществуват доста варианти на напитката. Дори ромът може да се замести с коняк или уиски. Класическата рецепта обаче си остава следната- в 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се около 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон. Ако искате да е по-слаб, си го пригответе с чай по ваш избор- с наситен плодов аромат също добре се съчетава и сгрява както никоя друга напитка. Съществува вариант и за т.нар. млечен грог- при него 100 мл силен черен чай се разрежда със 100 мл мляко, добавят се 40 мл. ром и няколко бучки захар- по желание. Вкусът е малко по-блудкав и не би допаднал на всеки, но ако обичате да експериментирате, защо да не опитате и тази напитка!


Греяно вино

Рецепти за тази напитка са намерени още от времето на Римската империя. В Средновековието пък това е бил популярен начин за привършване на останалите запаси от вино, което вече не е било особено вкусно за пиене. Добавянето на мед и различни подправки е правело виното далеч по-хубаво. Греяното вино е било наричано ypocras или hipocris (кръстено на великия Хипократ) защото са му предписвани много лечебни свойства. Лекувало е главоболие, настинка, коремни болки. Още през 1500 г. във Франция е намерена рецепта в готварска книга за греяно вино, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. По-късна английска рецепта пък съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, черен пипер, захар и сметана. Шведският вариант се приготвя със стафиди и белени бадеми, а чешкият се подсилва с ром и ликьор.

За да си направите вие обаче перфектното греяно вино за студените зимни дни, е необходимо да спазвате едно основно правило- не бива да оставяте виното с подправките да заври. Щом чуете шума от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи напитката безвкусна и ще я лиши от силния сгряващ ефект.
Относно съставките:
Виното - препоръчително е да изберете мерло, плодово каберне или гъмза
Подправките - добре е да не прекалявате с тях. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, кардамон, звезден анасон, индийско орехче, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил.
Плодовете и ядките – кора от лимон или портокал, ябълки, круши, дюли, стафиди, сушени смокини, белени бадеми
Подсладител – мед, бяла или кафява захар, карамелизирана захар

Приготвянето:Приготвянето е елементарно - смесвате всички съставки (без допълнителния алкохол, ако сте решили да добавите и такъв) и загрявате бавно, докато течността „зашуми”. Оставяте да постои похлупена, поне за един час. Преди да поднесете, загрявате, без да завира и добавяте друг алкохол (по избор). Ако все пак решите да добавите ром или водка, помнете, че много бързо може да се „опияните“- алкохолните пари влизат директно през носоглътката и дори няма да усетите кога се е случило. А вкусът е доста примамлив и няма да се разколебаете да си сипете още.
За някои добавянето на още алкохол е немислимо, защото самият вкус на греяно вино с подправки е доста силен и не на всички се харесва. В Чехия и Полша пък се приготвя и греяна бира, затова, ако сте сред почитателите на бирата, може да пробвате и тази интересна напитка. За целта кипвате бира (само тъмната е подходяща), добавяте захар и подправки на вкус и просто се наслаждавате. Рецепти в нета ще откриете най-различни, а по коледните базари по това време на годината е почти необичайно да не я срещнете и у нас!


Яйчен пунш (егног, англ: eggnog)

Яйченият пунш е американско питие и неговото приготвяне за коледната трапеза е отколешна традиция. Истинската му история започва на една Коледа през 1826 година във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Около 70 кадети превръщат празника в погром с побоищата си, тъй като се напиват много сериозно с тази „сладост“. 19 от тях впоследствие са изгонени от академията. Яйченият пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка- силно се свързва с коледните и новогодишните празници. В България тази напитка все още е слабо позната. Смесването на уиски с яйца, мляко и подправки на пръв поглед не звучи и не изглежда кой знае колко добре, но получили ли ви се веднъж, няма да съжалявате, че сте опитали.

Приготвянето:: За около 6 чаши с пунш ви трябват:
прясно мляко - 1 л
яйца - 5
кафява захар - 50 г (или мед)
ванилия или индийско орехче - 1 бр.
бренди - 200 мл
канела - на вкус

Слагате млякото, добре разбитите жълтъци, захарта и ванилията в тенджера. Разбърквате и ги оставете на бавен огън без да завират, докато не се сгъсти достатъчно, за да може да покрие гърба на лъжицата. Сипвате брендито в чаша, а върху него изливате готовия пунш и поръсвате с канела. Яйченият пунш може да се сервира охладен или топъл в зависимост от собствения ви вкус. Ако го предпочитате студен, приготвянето трябва да протече по малко по различен начин- тук може да използвате и белтъците:
Отделяте жълтъците от белтъците. Разбивате до бяло жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане добавете уискито. След това оставяте сместа в хладилника. Продължавате с разбиването на белтъците на сняг, като постепенно към тях добавяте млякото (може и сметана да добавите към него). Смесвате със сместа от хладилника и при поднасяне посипвате с настъргано индийско орехче, канела или ванилия.

Празниците са време за добре познатите ни стари традиции, но защо да не „въведем“ и нови такива. Приготвянето на някоя толкова ароматна и сгряваща напитка си е цяло удоволствие. А след това ….просто се насладете!
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook