Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Класически горещи напитки за студените зимни дни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е така осезаемо, че понякога ти се иска никога да не свършва. По този начин се почувствах последния път, когато споделих ирландското си кафе с приятелка. Нима се сещате за нещо по-приятно от топло палто, съчетано с красив, още по-топъл шал, самотна пейка в парка, добър приятел, коледни светлини навсякъде и нещо ароматно и наистина сгряващо за пиене?

Има няколко алкохолни топли напитки, които ако не обожаваме през зимата, наистина няма кога. Нека си „поговорим“ малко повече за тях- за историята им и начина на приготвяне. Със сигурност след това, дори да не ви се харчат излишни пари за горещ алкохолен коктейл, приготвен от някой барман-виртуоз, ще си го направите сами у дома и ще го изпиете с удоволствие на мекия диван до елхата. Приготвянето им не е трудно и гарантирано, поне в едно от предложенията ни, ще се влюбите.


Ирландско кафе


Историята на тази напитка тръгва от навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландското летище Шанън. Част от пътниците отиват в близкия ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Оригиналната рецепта е създадена по-късно- през ноември 1952 г. в кръчмата Buena Vista в Сан Франциско. Собственикът Джак Кьоплер и Щантон Делаплейн, журналист пътешественик, решили да пресъздадат питието, което пътниците, кацащи на летище Foynes в Ирландия, получавали, за да се сгреят. Двамата експериментирали, но в началото сметаната все потъвала. Месеци по-късно открили, че ако е престояла повече от 48 часа, не потъва. Така се родило ирландското кафе, което е особено обичано не само от ирландците и американците, а и почти по целия свят. Пробвайте, ако не сте. Ще му станете почитатели и вие!

Приготвянето: За целта ви трябват 40 мл ирландско уиски, 1 ч.ч. горещо шварц кафе, 1 - 2 ч.л. кафява захар и разбита сметана. Затопляте леко чаша със столче, смесвате уискито, кафето и захарта и го сипвате в чашата. Отгоре добавяте разбитата сметана. Ако искате вкусът да стане още по-богат и различен, добавете шоколадов сироп или канела.
Ако пък искате повече сладост в напитката си, изберете съвършеното бейлис кафе.

Няма как да отрека, че бейлисът ми е любима напитка, а в съчетание с кафе, е неустоим. За да си приготвите наистина незабравимо бейлис капучино са ви необходими:
25 мл кафе (препоръчително да е еспресо)
25 мл ликьор “Бейлис”
100 мл мляко
настърган шоколад
В метална кана затопляте добре млякото и правите пяна с машината за еспресо. Оставяте млякото настрана за една минута. Правите хубаво еспресо и към него добавете ликьора и млякото. След това поръсвате с настърган шоколад- добре е да изберете хубав черен шоколад. Ароматът и вкусът са зашеметяващи. Ако искате да е по-силно, може да изберете варианта без мляко, да е просто бейлис кафе- с по-наситен вкус.


Грог


Създателят на този алкохолен коктейл се казвал Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Англия, по прякор Старият Грог. По негово време на моряците им се полагал около 285 мл ром дневно, който обаче почти винаги водел до пиянски свади. Върнър решил да промени положението, но не като намали дажбата, а като започне да разрежда рома с топла вода. Първоначално този „коктейл“ предизвикал голямо недоволство, а напитката подигравателно била именувана „Грог”- по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любимо питие по цял свят. Към него започнало да се добавят лимонов сок, захар, индийско орехче, канела и джинджифил, а вместо с топла вода се приготвял със силен черен чай.

Приготвянето:Към днешна дата съществуват доста варианти на напитката. Дори ромът може да се замести с коняк или уиски. Класическата рецепта обаче си остава следната- в 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се около 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон. Ако искате да е по-слаб, си го пригответе с чай по ваш избор- с наситен плодов аромат също добре се съчетава и сгрява както никоя друга напитка. Съществува вариант и за т.нар. млечен грог- при него 100 мл силен черен чай се разрежда със 100 мл мляко, добавят се 40 мл. ром и няколко бучки захар- по желание. Вкусът е малко по-блудкав и не би допаднал на всеки, но ако обичате да експериментирате, защо да не опитате и тази напитка!


Греяно вино

Рецепти за тази напитка са намерени още от времето на Римската империя. В Средновековието пък това е бил популярен начин за привършване на останалите запаси от вино, което вече не е било особено вкусно за пиене. Добавянето на мед и различни подправки е правело виното далеч по-хубаво. Греяното вино е било наричано ypocras или hipocris (кръстено на великия Хипократ) защото са му предписвани много лечебни свойства. Лекувало е главоболие, настинка, коремни болки. Още през 1500 г. във Франция е намерена рецепта в готварска книга за греяно вино, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. По-късна английска рецепта пък съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, черен пипер, захар и сметана. Шведският вариант се приготвя със стафиди и белени бадеми, а чешкият се подсилва с ром и ликьор.

За да си направите вие обаче перфектното греяно вино за студените зимни дни, е необходимо да спазвате едно основно правило- не бива да оставяте виното с подправките да заври. Щом чуете шума от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не й позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи напитката безвкусна и ще я лиши от силния сгряващ ефект.
Относно съставките:
Виното - препоръчително е да изберете мерло, плодово каберне или гъмза
Подправките - добре е да не прекалявате с тях. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, кардамон, звезден анасон, индийско орехче, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил.
Плодовете и ядките – кора от лимон или портокал, ябълки, круши, дюли, стафиди, сушени смокини, белени бадеми
Подсладител – мед, бяла или кафява захар, карамелизирана захар

Приготвянето:Приготвянето е елементарно - смесвате всички съставки (без допълнителния алкохол, ако сте решили да добавите и такъв) и загрявате бавно, докато течността „зашуми”. Оставяте да постои похлупена, поне за един час. Преди да поднесете, загрявате, без да завира и добавяте друг алкохол (по избор). Ако все пак решите да добавите ром или водка, помнете, че много бързо може да се „опияните“- алкохолните пари влизат директно през носоглътката и дори няма да усетите кога се е случило. А вкусът е доста примамлив и няма да се разколебаете да си сипете още.
За някои добавянето на още алкохол е немислимо, защото самият вкус на греяно вино с подправки е доста силен и не на всички се харесва. В Чехия и Полша пък се приготвя и греяна бира, затова, ако сте сред почитателите на бирата, може да пробвате и тази интересна напитка. За целта кипвате бира (само тъмната е подходяща), добавяте захар и подправки на вкус и просто се наслаждавате. Рецепти в нета ще откриете най-различни, а по коледните базари по това време на годината е почти необичайно да не я срещнете и у нас!


Яйчен пунш (егног, англ: eggnog)

Яйченият пунш е американско питие и неговото приготвяне за коледната трапеза е отколешна традиция. Истинската му история започва на една Коледа през 1826 година във Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Около 70 кадети превръщат празника в погром с побоищата си, тъй като се напиват много сериозно с тази „сладост“. 19 от тях впоследствие са изгонени от академията. Яйченият пунш е популярна напитка в Северна и Южна Америка- силно се свързва с коледните и новогодишните празници. В България тази напитка все още е слабо позната. Смесването на уиски с яйца, мляко и подправки на пръв поглед не звучи и не изглежда кой знае колко добре, но получили ли ви се веднъж, няма да съжалявате, че сте опитали.

Приготвянето:: За около 6 чаши с пунш ви трябват:
прясно мляко - 1 л
яйца - 5
кафява захар - 50 г (или мед)
ванилия или индийско орехче - 1 бр.
бренди - 200 мл
канела - на вкус

Слагате млякото, добре разбитите жълтъци, захарта и ванилията в тенджера. Разбърквате и ги оставете на бавен огън без да завират, докато не се сгъсти достатъчно, за да може да покрие гърба на лъжицата. Сипвате брендито в чаша, а върху него изливате готовия пунш и поръсвате с канела. Яйченият пунш може да се сервира охладен или топъл в зависимост от собствения ви вкус. Ако го предпочитате студен, приготвянето трябва да протече по малко по различен начин- тук може да използвате и белтъците:
Отделяте жълтъците от белтъците. Разбивате до бяло жълтъците със захарта. При непрекъснато бъркане добавете уискито. След това оставяте сместа в хладилника. Продължавате с разбиването на белтъците на сняг, като постепенно към тях добавяте млякото (може и сметана да добавите към него). Смесвате със сместа от хладилника и при поднасяне посипвате с настъргано индийско орехче, канела или ванилия.

Празниците са време за добре познатите ни стари традиции, но защо да не „въведем“ и нови такива. Приготвянето на някоя толкова ароматна и сгряваща напитка си е цяло удоволствие. А след това ….просто се насладете!
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Как алкохолът влияе върху килограмите?
· Свежи летни коктейли с розе
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
Виж още статии за:   Зимата · Напитките · Коктейлите · Алкохола ·
Събота
29
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook