Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Малки, разнообразни по форма и цветове, интересни вкусове и с невероятни здравословни ползи – това са маслините. Маслината, известна с ботаническото наименование Olea europaea, което означава „европейска маслина“, е вид малко дърво от семейство Oleaceae, намиращо се в Средиземноморския басейн от Португалия до Левант, Арабския полуостров и Южна Азия до далечния Изток и Китай. Известни най-вече с приготвянето на универсален, чист зехтин, маслините са богати на фитонутриенти, с високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти, с големи ползи за сърдечно-съдовата система и организма като цяло.

Интересни фактиза маслините:

Маслините са с голямо земеделско значение в средиземноморския регион като източник на зехтин - една от основните съставки в средиземноморската кухня;
Първите маслинови разсади от Испания са засадени в Лима от Антонио де Ривера през 1560г;
Зехтинът е източник на витамин Е, естествен антиоксидант, който може да помогне за подобряване здравето на кожата, а също и витамин К, който е важен за нормалното съсирване на кръвта;
Маслиновите дървета могат да живеят между 300 и 600 години. Някои дървета дори са достигали повече от 1000 години и все още раждат маслини;
Цветът на плода зависи от неговата зрялост. Незрелите маслини са зелени, а зрелите са с тъмно лилав до черен цвят;
Те не могат да се ядат директно от дървото. Набраните маслини трябва да се обработват със саламура, преди да станат вкусни и готови за консумация.

100 грама зелени маслини, консервирани или мариновани съдържат (в препоръчителни дневни стойности):
145 калории;
3.8 грама въглехидрати;
1 грам протеин;
15,3 грама мазнини;
3.3 грама фибри;
1,556 милиграма натрий (65%);
3.8 милиграма витамин Е (19%);
0,1 милиграма мед (6 %);
52 милиграма калций (5 %);
0,5 милиграма желязо (3 %);
11 милиграма магнезий (3 %).



Ето и кои са някои от най-големите ползи на маслините за здравето:

Осигуряват голямо количество антиоксиданти - Маслините са високо антиоксидантна храна, която осигурява главно полифеноли - антиоксиданти, които имат доказано антидиабетни, антистареещи и неврозащитни ефекти;

Понижават холестерола и високото кръвно налягане - Тъй като маслините са източник на „добри мазнини“, те не увреждат артериите, както правят другите мазнини. Проучванията са доказали способността на маслините да понижават кръвното налягане и да подпомагат контрола и намаляването на холестерола. Хипотензивните (понижаващи кръвното налягане) ефекти на маслините се дължат на олеиновата киселина, която съдържат;

Укрепват здравето на сърцето – Маслините съдържат всички вещества, необходими за здраво сърце и сърдечно-съдова система: антиоксиданти, противовъзпалителни способности, здравословни мазнини, както и голямо количество мед и витамин Е - важни за оптималното здраве на сърцето;

Действат като естествен пробиотик - Проучвания, публикувани в European Journal of Nutrition, показват, че фенолните съединения в маслините могат да увеличат броя на добрите бифидобактерии, които произвеждат витамини и антибактериални химикали в организма. По този начин маслините подобряват здравето на червата и засилват функцията на микробиомите;

По-нисък риск от диабет и затлъстяване - Тъй като маслините са с високо съдържание на мононаситени мазнини, те значително намаляват риска от диабет тип 2 и затлъстяване, когато заменят храни, съдържащи други, по-вредни мазнини. Антиоксидантите в маслините също спомагат за инхибиране на щетите от свързан с диабет оксидативен стрес, което прави маслините ефективно лечение на хипергликемия и диабетни усложнения;

Предотвратяване на остеопороза - Маслиновите полифеноли са полезни за предотвратяване на загубата на костна плътност. Много изследвания показват ефективността на тези съединения при формирането и поддържането на костите. Благодарение на фитонутриентите, които консумацията на маслините осигурява, те трябва да се добавят в хранителен план към лечение на заболяването.

Какви видове маслини има? – има голямо разнообразие от сортове маслини, които могат да се класифицират по следния начин:


Зелени маслини: берат се през октомври в най-ранните етапи на зрялост;
„Розови“ маслини: леко узрели, те имат розов или кафяв цвят и се берат през ноември преди достигане на пълна зрялост;
Черни маслини: добиват се през декември при пълна зрялост, те са гладки с черна кожа и дълбок червеникаво-черен оттенък;
„Набръчкани черни“ маслини: не трябва да се бъркат със сушени втвърдени маслини, това са напълно узрели плодове, добиват се през януари;

Маслините могат да се консумират самостоятелно или да се комбинират с меса и сирена за страхотно предястие, да се добавят към различни салати и сандвичи. Те могат да се смилат в пасти или да се използват като подправка. Най-хубавото е, че маслините много лесно се комбинират с различни продукти, тъй като се съчетават добре с много аромати и текстури. За щастие, на българския пазар има голямо разнообразие от видове – различни размери и цветове, по-солени, по-кисели, подходящи за всеки вкус. Можете лесно да ги добавите към ежедневното си меню, освен че ще разнообразите ястията си, ще може да се възползвате и от многото им здравословни ползи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
От Асоциация „Активни потребители“ са направили тест на предлаганите край училищата готови пакетирани...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook