Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Всичко за яйцата - I


Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска, така и някой „завъртян” сладкиш.

Но дали знаем всичко за тях?

Изкуството на дешифрирането
Когато вземем опаковката, първото и най-важното, на което трябва да обърнем внимание, е датата на производство. По стандарт яйцата са годни за консумация до 28 дни след нея, но ви съветваме да не чакате този краен срок. Все пак неправилното съхранение или миниатюрни спуквания по черупката могат да доведат до по-бързо им разваляне, а както знаем последиците от това са достатъчно сериозни. Най-добре е да купуваме яйца не по-стари от седмица. Все пак не се знае колко време още ще се наложи да престоят в хладилника ни.

Другата важна информация, особено за привържениците на здравословното хранене, е метода, по който се отглеждат носачките. Той се означава с първата цифра от маркировката на яйцето от 0 до 3. Най-разпространени и достъпни като цена са яйцата от ферми, в които кокошките се отгледат клетъчно (код 3) или подово (код 2). Сигурно ще си кажете, какво пък – яйца като яйца. Обаче носачките са буквално натъпкани, нямат пространство за движение и никога не виждат дневна светлина. В тези условия птиците бързо линеят и умират. Затова се налага в храната им да бъдат добавяни големи количества антибиотици, други медикаменти и оцветители. Не се подлъгвайте от тъмноцветените жълтъци и черупки на яйцата от клетъчно отглеждане – те са резултат не от здравословното меню на животинката, а от каротините, които влизат в състава на хранителните смески.

При много по-щастливи условия живеят свободните кокошки (код 1), защото се движат на открито, имат гнезда, стоянки и чесалки. По-голямото пространство позволява да се спазва хигиена - нещо невъзможно при клетъчното и подово отглеждане. Затова тези носачки боледуват много по-малко, съответно се нуждаят от по-малко антибиотици.

Яйцата с код 0 са от органично производство. Първото, което сигурно ще ви фрапира е цената им – те са два пъти по-скъпи от тези с кодове 3 и 2. Но има защо. При отглеждането на тези носачки не се използват никакви антибиотици и медикаменти. Те растат в естествени условия, имат достъп до свежа трева, а фуражите, с които се дохранват също са от органично производство и не съдържат рибено и костно брашно, хормони, оцветители и генномодифицирани организми. Затова в яйцата органично производство има най-много витамини и минерали в същото време няма натрупани токсични вещества.

Останалите символи от маркировката са страната на производство (BG за нашата страна), областта и номера на производителя. Ако искате да сте сигурни, че яйцата ви не са пропътували половин Европа, хвърляйте по едно око и на тях.

Сега идва ред и на размера. Зад познатите ни буквички се крие следния грамаж: S – над 43 гр., M – над 53гр., L – над 63 гр.и ХL – над 73 гр. Добре е да знаете, че в рецептите обикновено се има предвид яйца със среден размер (около 55 гр.). Затова, ако разполагате с прекалено големи или прекалено малки, за предпочитане е да коригирате пропорциите, особено ако се използват много яйца или приготвяте капризен сладкиш.
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Рецепти с яйца ·
Коментари
2014-04-18 #1
Ивелина
Голям кулинар се извъди!
Хубав Великден ти желая! Здраве и късмет!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Какво да правим с великденските яйца след Великден
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Виж още статии за:   Кулинар - повече за: · Рецепти с яйца ·
Неделя
16
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче......
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook