Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да намалим боклука - съвети от кухнята



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът, пластмасата са само част, но от друга - огромно разхищение на храна, в която сме вложили средства. Разумното водене на домакинството, съчетано с практични идеи и постоянство в прилагането им, за да се превърнат в навик за нас и вдъхновение за други, са в състояние да променят нещата.

Ето някои еко идеи как да намалим боклука в домакинството от нас:


Носете си храна от вкъщи, вместо да купувате опакована от "топли" точки или витрини. За радост, забелязваме, че все повече работещи и учещи хора си носят в кутии обяд, а като родители - в училище е най-доброто място да въведем този полезен навик за децата си. Така може да си носите колкото храна смятате, че ще изядете, а не колкото ще ви продадат в магазина.

Замазявайте остатъците. Ако някое ядене ви е омръзнало, но още става за ядене, винаги може да го замразите за някой ден, когато няма да ви се готви. По същата логика може да замразявате остатъци от зеленчуци и плодове за крем супи, сокове, смутита, както и да си правите заготовки за бульони от части на зеленчуците, които няма да ползвате за готвене.

Купувайте "грозните" плодове и зеленчуци, както и последния банан, малките чепки грозде и т.н. Много от деформираните, но годни за консумация, пресни плодове и зеленчуци остават последни, развалят се и биват изхвърлени. Стига да са годни, петънца, несъвършена форма или цвят не би следвало да влияят на вкуса и полезните свойства. Същото важи и за последния банан от чепката, който никой не взима.



Купувайте насипни храни. Опаковките на различните храни са сериозен боклук. Винаги, когато можете, купувайте насипни суровини и продукти. В магазините, в бакалиите продават насипно бобови, чай, сушени плодове, маслини и т.н. Когато можете, може да ползвате и опаковка от вкъщи. С една закупена по някаква причина найлонова торбичка може да се пазарува многократно.

Опитвайте да използвате до край даден продукт. Хлабът става на крутони и брускети, козунакът - на лесна пита. С парчета плодове може да правите сладолед или да разбиете с кисело мляко. Ако обезкостявате месо, ползвайте кокалите за бульон. Може да замразявате във форми за лед мляко за кафето и още, и още.

Инвестирайте в съдове за съхранение, които са трайни и от добър материал. Стъклото, стоманата са по-добър вариант от пластмасата. Да, цените имат разлики, но дългосрочно устойчивите съдове са по-доброто решение.

Ползвайте пазарска торба. Дори големите вериги се съобразяват с тази тенденция и предлагат брандирани торби от плат. За да не утежнявате допълнително околната среда, една или две торбички за домакинство са напълно достатъчни. Не се изкушавайте от дизайн и марка, за да купувате нови и нови, тъй като и тяхното производство коства ресурси.

Купувайте месо и мляко също "насипно" - от месарница или млекарница. С всяка талерка месо или месни продукти се създава голямо количество боклук. Купуването от доверена месарница подпомага местното производство освен всичко друго. Ако в млекарницата има практика с амбалаж, още по-добре. Хлябът, купен от пекарна, също не се нуждае от специална опаковка.

Когато може, купувайте продукти с амбалаж. За съжаление, тази практика, която имаше своите традиции в България, днес не е много разпространена. Но бирата все още може да се купува с амбалаж. В някои заведения вече може клиентите да си носят своя чаша за кафе, например.

Отглеждайте своя малка реколта от домати чери, лук, подправки и билки. Да, може би няма да са възхитителни на вкус и вид, но поне ще знаете, че са си ваши и не е коствало производството им много на околната среда.

Изхвърляйте разделно своя боклук, колкото се може - повече. Реално този боклук се рециклира, а дори нещо да не ви допада в системата, интересът и участието само показва, че колкото и да е несъвършена, има смисъл тя да се подобрява, щом в нея има интерес.

Компостирайте. Ако имате градинка или цветя, може да ползвате остатъци от храната си за наторяването им. Това е естествен цикъл от природата, който има място в модерните домакинства.
Виж още статии за:   Нашият Дом · Как да бъдем практични · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Минимализъм през Коледа
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
Виж още статии за:   Нашият Дом · Как да бъдем практични · Еко ·
Четвъртък
28
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Параванът - загадъчност и практичност
Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава да пази източната си загадъчност. Той...
Герман Градушкар
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор срещу...
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Поливане на растенията по време на отпуската
Обичайният и най-надежден начин да се погрижим за любимите растения, когато сме далеч от дома е просто...
Децата творят Коледа с нас: 3D снежинки от хартия
Децата обожават да са намесени в нещо голямо и важно, а коледната декорация е едно от тези неща. Празничната...
Страстната седмица
След Лазаровден и Цветница, дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл и припомнят последната седмица...
1 май - Ирминден
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува в чест на змиите и гущерите и на него...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Излишните неща в куфара
Дойде сезонът на почивките и пак започнахме да мислим коя рокля да сложим в багажа и коя да оставим в...
Св. мъченица Ирина - 5 май
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки...
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Масата у дома
Mалка част от дамите днес посещават коктейли и гала вечери или иначе казано места, в които етикета от...
"Обичам те" - фигурки от полимерна глина
Малките романтични жестове стоплят сърцето. Още по-добре ако са просто така, без повод, целящи да направят...
Ивановден, св. Йоан Кръстител
На 7 януари Православната църква почита свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е...
Мебелите от ратан
Изделията от ратан, най-често масички, кресла и дивани са леки, красиви и вече много години не губят...
Цитруси в саксия – описание и грижи
По-голямата част от стайните растения цъфтят с разкошни цветове, но тяхната нетрайна красота бързо умира....
Най-красивите увивни цветя за градината и дома
Всички обичаме цветята – дали в градинката или на балкона, усещането да си обграден с цветове и аромат...
29 юли - св. мчк. Калиник
На 29 юли почитаме Св. мъченик Калиник. На тази дата имен ден празнуват всички с имената Калин, Калина,...
Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Направи си: Тиква - фенер за Хелоуин
Подобно на Свети Валентин и Хелоун за нас е "вносен" празник. Въпреки това, с всяка изминала година последователите...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
Боян-Енравота - първият български светец, мъченик за вярата
Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал...
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Лов на Вещи - II
А и Б на подредеността Не отлагайте. Много е лесно да си кажете утре ще оправя това, но когато дойде...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Да украсим дома си с: Пролетни цветя на масата
Пролетните празници наближават: Цветница, Лазаровден, Великден, Гергьовден - дни, в който се събираме...
Коледен венец
За направата на този коледен венец използвахме една трета от изкуствен гирлянд имитиращ клончета на ...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Минимализмът и възрастта
Имах една съседка, която разполагаше с огромен апартамент, живееше сама в него. Когато съм ходела у тях...
Ярко жълти яйца за Великден с естествен оцветител - куркума
Миналата година успешно боядисах ярко червени яйца с люспи от лук и, честно казано, нямах търпение тази...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
Да кажем дружина: "Да бъде!"
Събрали се сабор, табор, момци, все коледари. Де рано ранили, де късно къснилипо тез кални друмища. Те...
Секънд хенд – опасно или полезно
Дрехи Полезно Тръпката при пазаруването на дрехи second hand идва от невероятно ниските цени,...
Стая на цветни петна
Често пазарувайки търсим практичността – "ще взема тези черни обувки, защото ще подхождат на всичко,...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Мартеница гривна с техника "макраме"
Много дълго време мислех, че макрамето е нещо безкрайно трудно. Докато преди време не попаднах на едно...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook