Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да намалим боклука - съвети от кухнята



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Домакинствата са огромни консуматори и с това - производители на много боклук. Опаковките, найлонът, пластмасата са само част, но от друга - огромно разхищение на храна, в която сме вложили средства. Разумното водене на домакинството, съчетано с практични идеи и постоянство в прилагането им, за да се превърнат в навик за нас и вдъхновение за други, са в състояние да променят нещата.

Ето някои еко идеи как да намалим боклука в домакинството от нас:


Носете си храна от вкъщи, вместо да купувате опакована от "топли" точки или витрини. За радост, забелязваме, че все повече работещи и учещи хора си носят в кутии обяд, а като родители - в училище е най-доброто място да въведем този полезен навик за децата си. Така може да си носите колкото храна смятате, че ще изядете, а не колкото ще ви продадат в магазина.

Замазявайте остатъците. Ако някое ядене ви е омръзнало, но още става за ядене, винаги може да го замразите за някой ден, когато няма да ви се готви. По същата логика може да замразявате остатъци от зеленчуци и плодове за крем супи, сокове, смутита, както и да си правите заготовки за бульони от части на зеленчуците, които няма да ползвате за готвене.

Купувайте "грозните" плодове и зеленчуци, както и последния банан, малките чепки грозде и т.н. Много от деформираните, но годни за консумация, пресни плодове и зеленчуци остават последни, развалят се и биват изхвърлени. Стига да са годни, петънца, несъвършена форма или цвят не би следвало да влияят на вкуса и полезните свойства. Същото важи и за последния банан от чепката, който никой не взима.



Купувайте насипни храни. Опаковките на различните храни са сериозен боклук. Винаги, когато можете, купувайте насипни суровини и продукти. В магазините, в бакалиите продават насипно бобови, чай, сушени плодове, маслини и т.н. Когато можете, може да ползвате и опаковка от вкъщи. С една закупена по някаква причина найлонова торбичка може да се пазарува многократно.

Опитвайте да използвате до край даден продукт. Хлабът става на крутони и брускети, козунакът - на лесна пита. С парчета плодове може да правите сладолед или да разбиете с кисело мляко. Ако обезкостявате месо, ползвайте кокалите за бульон. Може да замразявате във форми за лед мляко за кафето и още, и още.

Инвестирайте в съдове за съхранение, които са трайни и от добър материал. Стъклото, стоманата са по-добър вариант от пластмасата. Да, цените имат разлики, но дългосрочно устойчивите съдове са по-доброто решение.

Ползвайте пазарска торба. Дори големите вериги се съобразяват с тази тенденция и предлагат брандирани торби от плат. За да не утежнявате допълнително околната среда, една или две торбички за домакинство са напълно достатъчни. Не се изкушавайте от дизайн и марка, за да купувате нови и нови, тъй като и тяхното производство коства ресурси.

Купувайте месо и мляко също "насипно" - от месарница или млекарница. С всяка талерка месо или месни продукти се създава голямо количество боклук. Купуването от доверена месарница подпомага местното производство освен всичко друго. Ако в млекарницата има практика с амбалаж, още по-добре. Хлябът, купен от пекарна, също не се нуждае от специална опаковка.

Когато може, купувайте продукти с амбалаж. За съжаление, тази практика, която имаше своите традиции в България, днес не е много разпространена. Но бирата все още може да се купува с амбалаж. В някои заведения вече може клиентите да си носят своя чаша за кафе, например.

Отглеждайте своя малка реколта от домати чери, лук, подправки и билки. Да, може би няма да са възхитителни на вкус и вид, но поне ще знаете, че са си ваши и не е коствало производството им много на околната среда.

Изхвърляйте разделно своя боклук, колкото се може - повече. Реално този боклук се рециклира, а дори нещо да не ви допада в системата, интересът и участието само показва, че колкото и да е несъвършена, има смисъл тя да се подобрява, щом в нея има интерес.

Компостирайте. Ако имате градинка или цветя, може да ползвате остатъци от храната си за наторяването им. Това е естествен цикъл от природата, който има място в модерните домакинства.
Виж още статии за:   Нашият Дом · Как да бъдем практични · Еко ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
· 10 март - св. мчк. Галина
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
Виж още статии за:   Нашият Дом · Как да бъдем практични · Еко ·
Четвъртък
29
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Заслужени думи за индришето
Винаги съм си падала по, така наречените от една моя ухилена позната - „бабешки” цветя, неща, гозби,...
Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
Обичате да хапвате плодове и зеленчуци, нали? Да, аз също. Вкъщи вече е малка ботаническа био градина,...
История на коледната картичка
Всяка година преди Коледа и Нова Година си разменяме милиони, по-скоро милиарди картички с пожелание...
Вълшебното килимче
В съвременните домове с топли подови настилки килимът отдавна не е необходимост, а подробност, акцент,...
Рустикален шик от еко мебели - палетите в нашия дом
Няма начин да не сте забелязали една нова, но пък доста актуална тенденция в интериора – тази на палетите...
Света Варвара
На 4 декември отбелязваме света Варвара. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това...
Коледа е в малките неща, които споделяме
Декември не е просто месец, както Коледа не е просто празник. Това е времето ни заедно, това е очакването...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Мартеничка от плат - цвете
Предлагам ви една идея за интересна мартеничка от плат. Единствено, остава да си намерите подходящ такъв....
Чай с любов
Сладникав ли е подобен жест? Да. :) Но ако е вдъхновено от истински чувства, какво значение има вкусът....
"Стъклени" коледни сладки
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Нестинарството - силата на вярата
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва...
Зимен Кръстовден - Попова Коледа
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато...
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
Японски полъх в интериора
Отличителната черта на японският стил е усещането за пространство. Тази особеност е повлияна от начина...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
29 юли - св. мчк. Калиник
На 29 юли почитаме Св. мъченик Калиник. На тази дата имен ден празнуват всички с имената Калин, Калина,...
Пъзел за най-малките - Народните будители за деца и родители
С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден на народните будители. Хрумна ни че, малките деца...
История и символика на коледното дръвче
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се,...
Как да: Ушием гоблен
Шиенето на гоблени е като рисуване с конци. Почти от нищото – една панама и разноцветни нишки, из-под...
Пленителната красота на една 144-годишна уистерия
Огромна уистерия расте в парка на гр. Ашикага, префектура Точики, Япония. Дървото, по-скоро - храст,...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Започва Светлата седмица
След Възкресение Христово започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - разтребването
Преди да започне същинското разчистване, е важно да обмислим подхода - не от стая в стая, а да сортираме...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
Кокосова палма у дома
Кокосовата палма носи екзотиката на непреходното лято и тропически ширини. Това е и нейната естествена...
Коледни пости - седмица 2
През втората седмица от поста вече се разрешава риба и така до Игнажден. Ограничението продължава да...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Идеи за празничната трапеза
Празничната трапеза на Коледа и Нова година не може да е като всяка вечер. Дори и да сме семейството...
Как да се справим с мравките
Обикновено срещата с насекоми в дома ни предизвиква писъци и суматоха. И това е съвсем естествено – природата...
Моето първо... цвете
Обикновено казваме, че децата са цветята на Земята, но всъщност не много често се замисляме за връзката...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook