Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изпитана рецепта за домашна горчица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път използвам освен бели синапени семена и черни. Бях зачела някъде, че те правят горчицата още по-люта, затова реших, че тук ще са 50/50 като съотношение на двата вида. На практика обаче се оказа, че в първите два дни горчицата беше много горчива! Казах си, значи затова ли й казват горчица!

Дължа го на черния синап, никога през годините не съм постигала подобен вкус в домашната горчица, когато съм я приготвяла с бял (жълт) синап. След 5 дни в хладилника обаче, този, уж, горчив вкус с черен синап - изчезна. Предполагам има химическо обяснение на процеса, но не съм търсила информация. Ако искате си я направете само с бял синап. С него можете да получите и абсолютно гладка консистенция.

Синапеното семе, което може да откриете във всякакви магазини за подправки и по щандовете за подправки, у дома е много уважавана подправка покрай любовта ни към индийската кухня. За мен подправките не са просто вкус - те са лечебни добавки, които работят за здравето и духа. Така и разбирам идеята за готвенето на храна в котешката кухня.


Синапеното семе е богато на омега 3 и 6 мастни киселини, селен, магнезий, калций, фосфор, манган, калий - ако ми следите мисълта. Превенцията е най-доброто здраве.

150 гр. синапено семе
50 мл. бяло сухо вино/вода
200+ мл. ябълков оцет
сол, захар на вкус
хрян - по желание

Аз съм тази, която преди над 10 години никой на света не можеше да накара да яде горчица, колкото и да е лека, овкусена и т.н. И пак аз съм тази, която в последните 5 години не само яде, но и иска да е люта, много люта и ароматна, а такава, каквато искам, не откривам. Затова тук има и настърган хрян, за есктра люто, но вие си го пропуснете, ако не ви допада.

За мен завинаги ще остане тайна защо в много от горчиците има всякакви добавки и химии. Синапеното семе е естествен консервант и с месеци в буркана не може да развали тази горчица, още повече, че в нея има и ябълков оцет, сол, захар - отново природни консерванти.

За горчицата - накиснете синапа във вода за 2-3 дни, през това време го измивайте, аз когато се сетя, вие - когато се сетите също, но не по-малко от 4-5 пъти за периода. Имайте предвид, че като всяко семе, накиснато във вода, ароматите не са от най-приятните - изплаквайте добре, за мен лично най-удобно ми е да го правя в цедка.

Отцедения набъбнал синап пасирам първоначално с бялото вино (може и без него - заместете с изворна вода) и малко ябълков оцет, сол, захар - последните 2 ги оставям по ваш вкус, опционално - 1 с.л хрян.

Постепенно добавям още и още ябълков оцет, колкото искам да е течна горчицата, може да ви трябва и повече от описаните милилитри. С добавянето на киселина ще трябва да откриете и колко още сол и захар да добавите, за да получите точната комбинация между горчиво-кисело-сладко-солено.

Това е всичко.

В хладилника може да остане много дълго, да си я ползвате за зеленчуци, меса, за мариноване, за добавка към сосове.

Следете Котка в кухнята за още интересни, изпитани в котешката кухня, рецепти, тънкости и кулинарни вдъхновения.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пикантни чили догс
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Постна майонеза
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook