Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от моркови и картофи с шафранка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук. Приготвях я миналата седмица, така че има и голямо количество заквасена сметана. Шафранката е растение различно от шафрана, но пък си е евтин заместител за оцветяване в жълто, като във вкусови качества никак не се и доближава до близалцата на известния минзухар. Със същия успех може да използвате и куркума - там обаче е ясно, че имаме един по-интензивен аромат.

Този дехидратиран лук е умиляваща и възклицаваща добавка за всичко, като казвам всичко - всичко. Към свежата салата, поръсен върху картофено пюре, качамак, към сандвич, поширани яйца, към всичко, в което искаш още аромат и лека сладост, а и нещо да ти хрупка, разбира се.

За мен крем супата трябва да е гъста, ама много гъста, вкъщи казват, че имам афинитет към бебешки пюрета явно, но вие си я разредете, както си ви е любимо.
Крем супите имат едно много хубаво качество, за разлика от бистрите супи, те наистина засищат за дълго - нещо, което в супеното царство се отрежда на супи с месен бульон или поне богати на растителни протеини - тези с леща, нахут, боб и т.н.(но и това не е така дълго, както при месни супи, а и високата целулоза е не за всеки стомах).
Тайната на засищащото чувство в крем супите се крие в тази гъста косистенция, която поради по-бавното придвижване към стомаха дава по-голямо чувство за ситост достатъчно дълго време, нещо с което зеленчуците не са известни.


2 пресни тиквички (аз имах едни замразени във фризера, та ги оползотворих)
3-4 моркова
3-4 картофа.
4-5 скилидки чесън
зехтин - 3 с.л
1 ч.л шафранка (т.нар турски шафран)
заквасена сметана - 150 гр.
черен млян пипер, сол

В тенджерката задушавам нарязания чесън, добавям почти веднага почистените моркови и картофи - нарязани наедро, после без това ще ги пасирам - та няма да си играя и да ситня, я!
Сложих и дръжките на един пресен магданоз, не обичам да изхвърлям билки и подправки - стъблата винаги отиват за супи, листата за салатки и поръска.
Заливам с гореща вода. Когато зеленчукът поомекне, добавям заквасената сметана и пасирам.

Не добавям подправки други, защото лукът ще изиграе вълшебната роля.

Щедро ръся с този дехидратиран пържен лук. Може и да си изпържите (на бавен огън) кромид лук в тиган, ако нямате наличен, няма да е хрупкав, но вкусът е близък и все така очарователен. Разбира се, аз тук искам да ви обърна внимание именно на тази добавка като нещо, което може да разнобрази много скучни ястия, а и да извлече още удоволствие от по-пипкавите.

За още интересни рецепти, потърсете ме във Фейсбук - Котка в кухнята
Коментари
2020-04-24 #1
канна
А тиквичките и шафранката?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашна горчица от хрян
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пикантни чили догс
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Петък
29
Май 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook