Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от моркови и картофи с шафранка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук. Приготвях я миналата седмица, така че има и голямо количество заквасена сметана. Шафранката е растение различно от шафрана, но пък си е евтин заместител за оцветяване в жълто, като във вкусови качества никак не се и доближава до близалцата на известния минзухар. Със същия успех може да използвате и куркума - там обаче е ясно, че имаме един по-интензивен аромат.

Този дехидратиран лук е умиляваща и възклицаваща добавка за всичко, като казвам всичко - всичко. Към свежата салата, поръсен върху картофено пюре, качамак, към сандвич, поширани яйца, към всичко, в което искаш още аромат и лека сладост, а и нещо да ти хрупка, разбира се.

За мен крем супата трябва да е гъста, ама много гъста, вкъщи казват, че имам афинитет към бебешки пюрета явно, но вие си я разредете, както си ви е любимо.
Крем супите имат едно много хубаво качество, за разлика от бистрите супи, те наистина засищат за дълго - нещо, което в супеното царство се отрежда на супи с месен бульон или поне богати на растителни протеини - тези с леща, нахут, боб и т.н.(но и това не е така дълго, както при месни супи, а и високата целулоза е не за всеки стомах).
Тайната на засищащото чувство в крем супите се крие в тази гъста косистенция, която поради по-бавното придвижване към стомаха дава по-голямо чувство за ситост достатъчно дълго време, нещо с което зеленчуците не са известни.


2 пресни тиквички (аз имах едни замразени във фризера, та ги оползотворих)
3-4 моркова
3-4 картофа.
4-5 скилидки чесън
зехтин - 3 с.л
1 ч.л шафранка (т.нар турски шафран)
заквасена сметана - 150 гр.
черен млян пипер, сол

В тенджерката задушавам нарязания чесън, добавям почти веднага почистените моркови и картофи - нарязани наедро, после без това ще ги пасирам - та няма да си играя и да ситня, я!
Сложих и дръжките на един пресен магданоз, не обичам да изхвърлям билки и подправки - стъблата винаги отиват за супи, листата за салатки и поръска.
Заливам с гореща вода. Когато зеленчукът поомекне, добавям заквасената сметана и пасирам.

Не добавям подправки други, защото лукът ще изиграе вълшебната роля.

Щедро ръся с този дехидратиран пържен лук. Може и да си изпържите (на бавен огън) кромид лук в тиган, ако нямате наличен, няма да е хрупкав, но вкусът е близък и все така очарователен. Разбира се, аз тук искам да ви обърна внимание именно на тази добавка като нещо, което може да разнобрази много скучни ястия, а и да извлече още удоволствие от по-пипкавите.

За още интересни рецепти, потърсете ме във Фейсбук - Котка в кухнята
Коментари
2020-04-24 #1
канна
А тиквичките и шафранката?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа от тиква и скариди с кокос
· Домашна горчица от хрян
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Пикантни чили догс
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Неделя
9
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook