Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ябълков кейк


Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни шедьоври се изгуби някъде през годините, но този ябълков кейк, които прилежно бях записала през детството си, остана да ми напомня за нея. Букетът от аромати е толкова характерен, че няма как да не пробуди спомени – ябълки, канела, свежо крема сирене. Разбира се, като кулинарна фурия, съм прибавила и нещо от себе си – любимите ми подправки карамфил и звездовиден анасон. Последният изглежда е прекалено екзотичен за българския вкус и се намира трудно, но и без него кейкът е достатъчно дъхав и ароматен.
2 яйца
1 ½ ч.ч захар (най-добре кафява)
1. ч. ч олио
2 ч.ч. брашно
1 ч. л. сода
5 или 6 ябълки в зависимост от размера
10 гр. канела
1 непълна ч. л. счукан карамфил
5-6 семена звездовиден анасон (по желание)
1 ч.ч. нарязани орехи
250 гр. сирене „Филаделфия” или заквасена сметана
1 с. л. течен мед

Ябълките изчистете от семките и настържете на едро. Към тях прибавете канелата, половин чаша захар, счуканите карамфил и звездовиден анасон и оставете ароматите да попият добре. В друга купа разбийте двете яйца с останалата захар (1 ч.ч.), после добавете олиото и накрая брашното, което предварително сте смесили със содата. Бъркайте сместа с тел докато стане еднородна. Едва тогава прехвърлете в купата с тестото ароматизираните ябълки и орехите.

Кейка се пече в предварително загрята на 170 ° фурна. Имайте предвид, че ябълките са много сочни и по-бавно ще се изпече от вътре. Затова ако коричката започне да загаря прекалено рано, намалете температурата до 150 °. При мен сладкиша се изпича за 50-60 мин., при вас (в зависимост от фурната) времето може да е по-кратко. За да сте сигурни, че е готов, го прободете с клечка за зъби – по нея не бива да остане полепнало тесто.

Сиренето „Филаделфия” подсладете с меда и намажете с него вече изстиналия кейк. Може да го украсите отгоре с цели орехови ядки или да го поръсите с канела.




Коментари
2011-11-30 #2
Миглена
Много ми допада заливката и това, че е подсладена с мед.Харесвам аромата на канела и непременно ще го пробвам. Благодаря за рецептата!
2011-02-01 #1
Alex
подобна рецепта правя и аз, слагам бакпулвер вместо сода, отгоре го наръсвам преди печене с орехи и след като се опече още топъл го намазвам с мед като глазура.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
· Банички с ябълки
· Печена тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Понеделник
1
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook