Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционни рецепти за Петковден


На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастния вдига хляба високо и благославя с него всички.
На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: овнешки гювеч, курбан чорба, сармички с лозови листи, баница с праз или друго ястие със зеленчука, обредни хлябове.

Обредна пита за Петковден
1 кг брашно
500 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л захар
2 с.л олио
1 с.л сол
мая, колкото орех /20 г/


Маята разтваряме в прясното мляко и се оставя малко да се „надигне”. В съд слагаме малко от брашното, към него добавяме маята, захарта, олиото, бъркаме до получаване на каша. Оставяме да втаса на топло за около 20 минути. Прибавяме разбитите яйца и месим с останалата част от брашното. Когато го омесим, удряме тестото 100 пъти в масата.
Намазняваме и набрашняваме тавичка, в нея слагаме тестото оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути.
Печем за около 40 минути на умерена фурна 180-200 градуса.
След като се изпече, намазваме с краве масло и оставяме да изстине.



Родопска яхния с овнешко
500 г овнешко
1 глава лук
1/4 ч.ч. ориз
500 гр домати
1 кг картофи
2 люти чушлета
100 мл олио
магданоз
черен пипер
дафинов лист
брашно
сол

Овнешкото месо накълцваме на ситно - или смиламе. Смесва ме го с измития ориз, ситно нарязания лук, черния пипер, наситнения магданоз, солта. Слагаме картофите да се варят - можете да ги нарежете на кубчета за по- бързо.
Доматите настъргваме и запържваме в загрятата мазнина. Оформяме кюфтета, оваляме в брашно и ги пускаме в соса да врат. Добавяме лютите чушлета, дафиновият лист, черен пипер, сол. Варим до готовност
Смачквам картофите на пюре и постеляме с него върху чиния. Отгоре слагаме 2 кюфтета, заливаме със соса и поръсваме с магданоз



Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе
100 гр краве масло
150 мл бяло вино
черен и червен пипер
дафинов лист
2-3 скилидки чесън
сол

Добре почистеното и измито шкембе се нарязва на кубчета и се сварява. Подрежда се в пръстените гювечета /може и в по голямо гърне/. Редуваме малко шкембе, масло, чесън, шкембе. Добавяме подправките, заливаме с виното и печем на умерена фурна.


Празът е типичен зеленчук за края на есента, за това в българската кухня за Петковден той присъства често:



Баница с праз и гъби
500 гр кори за баница
5 стръка дребен праз
200 г гъби
200 г сирене
4 яйца
магданоз
олио
масло
черен пипер
сол

В олиото задушаваме праза, заедно с наситнените гъби - оставяме да изстинат.
Сиренето натрошаваме на ситно и разбъркваме с 2 яйца. Добавяме в изстиналия праз, като добавяме черен пипер, магданоз нарязан на ситно и сол на вкус.
Намазваме тавата с масло и нареждаме три кори, част от плънката. Редуваме като завършваме с 2-3 кори. Разбиваме останалите яйца и заливаме с тях баницата. Печем до готовност на умерена фурна

Обредните хлябове, са присъствали на всеки празник и обичай. Той се отличава от обикновения хляб по украсата и формата. Върху него се изобразява с тесто различни символи - кръст, житни класове, слънце, грозде, животни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Баница с праз (зелник)
· Задушниците
· Петковден - Традиции и обичаи на българите
· Задушено шкембе в гювече
· Крем супа с праз
· Oвнешка яхния с праз
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Паламуд плакия по варненски
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Петък
10
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook