Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско сирене халуми най-сетне получи европейска регистрация като продукт със „защитено наименование за произход”, съобщи официално правителството в Никозия.

Процесът на одобрение продължи необичайно дълго - Кипър подаде заявление за европейска идентичност на най-важния си традиционен продукт още през 2014 г., което бе публикувано в Официалния вестник на ЕС едва през юли 2015 г. Оттогава европейското досие на сиренето се превърна от икономически в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския конфликт.

Европейската регистрация за „халуми/хелим”, както се нарича от кипърските гърци и кипърските турци, се разпростира върху производителите от двете общности, въпреки продължаващото им разделение.

С нея се гарантира, че сирене под това име може да се прави само на острова, при определени стандарти за неговия състав и технологичен процес.

С получения първи европейски патент за продукт в северните територии на Кипър се разрешава произведеният в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за целта миналата седмица бе променен и регламентът за търговия през „Зелената линия” между двете части на острова.

Халуми е вторият по значение износен продукт на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република.


Халлуми от векове е бил и си остава най-важният и популярен млечен продукт на Кипър. Това сирене влиза в състава на продуктите на така наречената Средиземноморска диета.

През годините, сиренето Халлуми се е произвеждало в селските райони по една и съща традиционна технология и съставки и така са се запазили уникалните органолептични характеристики и високото качество на продукта. Със същото високо качество, сиренето Халлуми се произвежда и днес в технологично напреднали млекопреработвателни предприятия, в които е въведена системата НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points - анализ на опасностите и контрол на критичните точки).

Днес производството на сирене Халлуми се осъществява, не само с използването на мляко от здрави животни, но и чрез строг контрол на производствените процеси от компетентните органи.

Халлуми се произвежда от овче и/ или козе мляко, със или без добавка на краве мляко, като делът на овче и/ или козе мляко може да варира. Различните видове мляко, които са в включени в производство на Халлуми са обозначени на етикета на продукта, в низходящ ред по отношение на пропорциите. Млякото е стандартизирано и пастьоризирано и е подквасено с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчета Халлуми се осоляват и смесват с листа от мента (Mentha Viridis) (джоджен). След като сиренето се нагъне във форми и изстине, се поставя в резервоари със саламура за 2 дни при 4-8°С, след това се отстранява от саламурата и се поставя в индивидуални пластмасови вакуумни опаковки.

Халлуми запазва своите ценни качества около 2 месеца при температура под 4°С. Също така, може да бъде замразено и съхранено за 1 година при -14 ° С. На вакуумираните опаковки на сиренето Халлуми винаги може да се намери маркировка и регистрационен номер на ЕС, който гарантира високо качество на продукта, произведен от пастьоризирано мляко и в съответните в хигиенни норми.

Халлуми може да се приготви по различни начини:

Халлуми може да бъде запечено в гореща фурна, на грил или на дървени въглища, докато добие лек златистокафяв цвят и вътрешността на сиренето се омекоти. Това е най-популярният начин на приготвяне.
Халлуми може да бъде леко запържено в масло или олио като предястие. Също така, много e популярно да се нареже на парчета и изпържи с яйца и бекон или да се приготви с яйца на омлет.
Халлуми се нарязва на филийки за сандвичи, а също така се сервира с домати и краставици за сутрешна и следобедна закуска.
Много е освежаващо с резенчета пъпеш, диня, с грозде и смокини.
То се използва за пълнене на равиоли, за различни сладки, за пица и пайове. Халлуми е превъзходен, когато е настърган върху макарони, а също прибавен на малки кубчета в “Трахана” супа.
Халлуми е единственото сирене в света, което е толкова универсално и може да се приготвя по различни начини.
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Лидл с мащабна информационна кампания за намаляване и рециклиране на пластмасата
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· Това ли е бъдещето? Gucci пуснаха в продажба виртуални маратонки
Виж още статии за:   Новини · Рецепти със сирена ·
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Светът отбелязва рождението на Махатма Ганди и Деня на ненасилието
Днес е Международния ден на ненасилието. Денят се отбелязва от 2007 година и е свързан с рождената дата...
Воинът на Светлината
Откъси: А. „Воинът на светлината знае, че някои моменти се повтарят. Често пъти се оказва пред...
Коледни пости - Ден 31:
Може ли постът да е поза? Твърде много очаквания, твърде малки възможности.
До Коледа остават по- малко от 10 дни. Напълно свикнала съм с този начин на хранене и отношение към храната....
Априлци - целунато от Бога кътче в сърцето на Балкана
На около 170 км от София, на 70 км от Плевен, 35 км от Ловеч и на 20-тина от Троян се намира старопланинското...
Жените героини в българската история
Всеки народ има свои герои, с които се гордее, които го вдъхновяват и служат за пример. Ние, българите,...
Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка
Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка....
Защо да започнем рано с коледната украса?
Ранното украсяване на дома и офиса за Коледа ни прави по-щастливи. Това твърди психоаналитикът д-р Стийв...
Пикасо в акварели: цвят, изщество, лекота
Масовата публика, че дори и любителите на изобразителното изкуство, са свикнали да свързват Пабло Пикасо...
Коледни пости - Ден 38:
Кога семейният кръговрат се завърта. Коледа - крайно необходима.
Вече сме в очакване на Коледа. Уговаряме се с роднини, кой кога пристига, кой какво ще донесе за Бъдни...
Лица от класическото изкуство в модерността
Какво ще кажете, ако срещнете Мона Лиза в метрото? А ако тя е гадже на Ван Гог? Или може би й изневерява...
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил
Това, че вървя по различен път, не означава, че съм се загубил....
Смелите ръководят събитията. Другите се примиряват с тях
Смелите ръководят събитията. Другите се примиряват с тях....
Светло Синьо (стихове и видео)
Когато някой каза да те срещна, светът се завъртя, но на обратно. Любов да бъда – просто неизбежно...
"Нешънъл Джиографик" излъчи победителите в конкурса за снимка за 2016 г.
"Нешънъл Джиографик" обяви победителите в конкурса си за снимки за 2016 година. Пътешественици от цял...
На тази дата: 30 януари - роден е цар Борис III
На 30 януари честваме рождението на една от най-великите личности на новата българска история - цар Борис...
Всяка празна бутилка вино...
Всяка празна бутилка вино е пълна с интересни истории. Усмивки с Hera.bg...
Защо някои хора се наспиват по-бързо?
Наполеон Бонапарт, Маргарет Тачър, Леонардо да Винчи... историята е пълна с имена на известни личности,...
Нудизъм и натуризъм
Лятото е в разгара си, плажовете са пълни, голотата в различни степени е посевместна. И ако голите от...
Коледа е за всички
Всеки има право на коледно настроение и трепетно очакване. Не са само подаръците, а радостта, която споделяме....
4 май - Международен ден на пожарникаря, коминочистача и металурга
На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител...
30 ноември - Андреевден
На 30 ноември почитаме св. Андрей Първозвани. Наречен е така, защото е първият от 12-те апостоли, които...
Накрая помним не допуснатите грешки, а изпуснатите шансове
Накрая помним не допуснатите грешки, а изпуснатите шансове....
Вик в тишината
Вятър иде от земята - август бавно се руши. Спят на сенките стадата със слънчасали души. Сури хребети...
Дървото с 40-те цвята
"Дървото с 40-те цвята" е едно-единствено дърво, на което зреят около 40 вида костилкови плода – праскови,...
Женската зиморничавост – каприз или физиология II
Не само хормоните оказват влияние на нашия биологичен термостат. Когато сме изморени или ни се спи,...
Мечти и издръжливост
Едно е да имаш мечта и да се понесеш на крилете на първоначалния ентусиазъм от нея, а съвсем друго е...
Да обичаш на Коледа
Някои Коледи се помнят вечно. И нищо не е в състояние да ги изтрие от миналото. Празникът, който помниш...
Тълкуване на сънищата – бабини деветинини или път към себепознанието
В древността се смятало, че сънищата са послания от боговете, изпълнени с пророчества и предупреждения...
Коледни пости - Ден 2:
Закуската, трудности в супермаркета, нови идеи.
Вторият ден започва с огромно предизвикателство – закуската. Свикнали сме у дома да закусваме филийки,...
Къщите наистина са като хората
''В стаята витаеше сподавеният дъх на раздялата. Къщите са като хората, имат памет, чувства, емоции....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook