Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито

Да си направим суши


Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния Изток. Историята му започва през ІV в. пр. Хр.в Югоизточна Азия, след това е пренесен в Китай и едва след 12 века достига до Япония. Днес обаче сушито се смята за кулинарен символ на Страната на изгряващото слънце и с тази слава продължава обиколката си по цял свят.

У нас суши се приготвя основно в рибните ресторанти и заведенията с източна кухня. Малко хора обаче се престрашават да си направят сами този деликатес, макар че с удоволствие го похапват навън. Направата на малките рулца изглежда безкрайно сложна, но на практика е една от най-лесните и бързи за приготвяне храни.

Ще са ви необходими няколко основни продукта и приспособления, които можете да намерите в големите супермаркети и магазините за здравословни храни:

Бамбукова рогозка с която да завиете рулцата. Трябва да бъде направена от тънки, обли плътно разположени една към друга бамбукови пръчици.

Листа от нори (сушени водорасли). Обърнете внимание да имат плътна структура, без цепнатини и дупки. Най-качествени са черните водорасли, които са гладки и лъскави като гланцирана хартия.


Ориз за суши – ще го намерите на щандовете за екзотични храни, но всеки един ориз с къси обли зърна и високо съдържание на нишесте би ви свършил работа.

Оризов оцет – използва се за овкусяване на ориза. Можете да го замените и с бял балсамов оцет.

Морски продукти – не е задължително сушито да се приготвя със сурова риба, дори ако не сте сигурни в произхода й, би било силно рисковано. Суровата риба бързо развива бактерии и ако е наловена преди повече от денонощие, вместо здравословно блюдо ще си похапнете голямо количество токсини. Затова ви препоръчвам да приготвите домашното си суши с пушена, маринована или консервирана риба – сьомга, риба тон, сардина, опашки от скариди (сварени), миди или камари.

Паста уасаби, корен джинджифил и соев сос за подправяне. Уасабито се приготвя от вид хрян и както се досещате има лют вкус. Пастата обаче се използва не само заради пикантните си качества, но и защото има антибактериално действие, с което неутрализира бактериите, което е много полезно в случай, че приготвяте сушито със сурова риба.

Пресни зеленчуци – най-често за приготвяне на суши се използват краставица, морков, пипер и авокадо, чийто вкус идеално се съчетава с морските продукти.


Коментари
2010-05-17 #1
supergirl
Изглежда много добре
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook