Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито
Рогозка, нори, ориз, оризов оцет, морски продукти, уасаби и зеленчук - това е необходимо за сушито

Да си направим суши


Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния Изток. Историята му започва през ІV в. пр. Хр.в Югоизточна Азия, след това е пренесен в Китай и едва след 12 века достига до Япония. Днес обаче сушито се смята за кулинарен символ на Страната на изгряващото слънце и с тази слава продължава обиколката си по цял свят.

У нас суши се приготвя основно в рибните ресторанти и заведенията с източна кухня. Малко хора обаче се престрашават да си направят сами този деликатес, макар че с удоволствие го похапват навън. Направата на малките рулца изглежда безкрайно сложна, но на практика е една от най-лесните и бързи за приготвяне храни.

Ще са ви необходими няколко основни продукта и приспособления, които можете да намерите в големите супермаркети и магазините за здравословни храни:

Бамбукова рогозка с която да завиете рулцата. Трябва да бъде направена от тънки, обли плътно разположени една към друга бамбукови пръчици.

Листа от нори (сушени водорасли). Обърнете внимание да имат плътна структура, без цепнатини и дупки. Най-качествени са черните водорасли, които са гладки и лъскави като гланцирана хартия.


Ориз за суши – ще го намерите на щандовете за екзотични храни, но всеки един ориз с къси обли зърна и високо съдържание на нишесте би ви свършил работа.

Оризов оцет – използва се за овкусяване на ориза. Можете да го замените и с бял балсамов оцет.

Морски продукти – не е задължително сушито да се приготвя със сурова риба, дори ако не сте сигурни в произхода й, би било силно рисковано. Суровата риба бързо развива бактерии и ако е наловена преди повече от денонощие, вместо здравословно блюдо ще си похапнете голямо количество токсини. Затова ви препоръчвам да приготвите домашното си суши с пушена, маринована или консервирана риба – сьомга, риба тон, сардина, опашки от скариди (сварени), миди или камари.

Паста уасаби, корен джинджифил и соев сос за подправяне. Уасабито се приготвя от вид хрян и както се досещате има лют вкус. Пастата обаче се използва не само заради пикантните си качества, но и защото има антибактериално действие, с което неутрализира бактериите, което е много полезно в случай, че приготвяте сушито със сурова риба.

Пресни зеленчуци – най-често за приготвяне на суши се използват краставица, морков, пипер и авокадо, чийто вкус идеално се съчетава с морските продукти.


Коментари
2010-05-17 #1
supergirl
Изглежда много добре
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Самотата
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook