Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.

Да си направим суши - II


Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във вкуса. Най-добре започнете с т. н. маки-суши или иначе казано добре познатото ни рулце, в което от външната страна е листът нори. Ето и самата технология:

● Когато приготвяте суши не е необходимо да спазвате някакви точни количества на продуктите. С течение на времето ще започнете „на око” да преценявате пропорциите, но като за начало имайте предвид, че примерно за 6 листа нори ще са ви необходими около 1,5 – 2 ч. ориз. Измийте го добре и го сварете в съотношение 1:2 само с вода, която оставете напълно да се изпари. Идеалният ориз за суши е леко разварен и лепкав.

● В оризовия оцет разтворете захар и сол в съотношение 5:2:1. Добавете към ориза. На всяка чаша ориз се слага 2 с. л. от тази смес. След това го оставете да се охлади.

● Продуктите за плънката (един вид морски продукт и един вид пресен зеленчук) нарежете на дълги ивици.

● Върху бамбуковата рогозка поставете един лист нори с лъскавата страна надолу. Върху него разпределете на плътен пласт ориз с дебелина около половин сантиметър, като оставите близо 2 пръста свободно пространство в края. Оризът лепне, но можете да мокрите пръстите си от време на време. След това в началото на листа наредете по дължина ивиците зеленчук и риба (морски дар). Целта е пълнежът да остане в сърцето на рулото.

● Когато всичко е подредено, повдигнете рогозката и започнете да навивате рулото. Постарайте се да го правите възможно най-стегнато. Едва ли ще ви се получи идеално още първия път, но с всеки следващ лист ще ставате все по-добри.

● След като рулото е навито, го разрежете с остър нож на 8 равни парчета и подредете шайбите в плоска чиния.

● Към сушито сервирайте купичка соев сос и Уасаби на върха на чаена лъжичка. Всеки сам трябва да си разтвори желаното количество от лютата паста в соса и да подправи рулцата. Традиционно сушито се яде с пръчици, но ако не можете да боравите с тези приспособления, похапването с пръсти е добра алтернатива.

Както ще се убедите сами, приготвянето на суши изискава много по-малко време и усилия в сравнение с повечето ястия от нашата традиционна кухня. Освен това е много полезно. Няколко рулца ще ви доставят голямо количество растителни и животински белтъчини от морските продукти и водораслите, а последните едва ли бихте хапнали по друг повод. Сушеното нори също така е естествен източник на почти всички витамини от група В и калций. Пресните зеленчуци според вида съдържат и други витамини и минерали. Рибата пък е богата на полезните Омега-3 мастни киселини, а оризът на бавно усвояеми въглехидрати, които ще ви заредят с енергия за дълго време без да се отразят пагубно на фигурата ви. Дебелите японки са рядкост :)

За Hera.bg суши в домашни условия приготвиха Анелия и Инна. В нашето суши направихме вариант със сьомга, аншоа, рулца от скаридки, хайвер (от капелин) и един, който придава много кремообразна консистенция на сушито: с майонеза, разбъркана със соев сос. Искра пък описа как направихме това :) Уасабито е много люто - предупреждаваме отново. Разгледайте снимките в албума под статията. Добър апетит!


Коментари
2013-11-08 #5
susamka
няма суши с маринована риба
2010-05-27 #4
koki
Истинското суши обаче се прави със сурова риба
2010-05-17 #3
Изолда
Чудесно изглеждат рулцата - по-добре от в някои скъпи рибни ресторанти, където цената им е умопомрачителна. Браво на Инна и Анелия. Аз вчера вдъхновена от тази рецепта реших да си набавя продуктите - намерих всичко във Пикадили и не ми се стори никак скъпо (като се има предвид, че продуктите ще ми стигнат за няколко пъти, че и повече). Само бамбуковата подложка не си купих, защото вкъщи имам досущ същата, но в ролята на постелка за масата. Така че тези дни само да намеря време и ще действам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Неделя
22
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook