Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.

Да си направим суши - II


Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във вкуса. Най-добре започнете с т. н. маки-суши или иначе казано добре познатото ни рулце, в което от външната страна е листът нори. Ето и самата технология:

● Когато приготвяте суши не е необходимо да спазвате някакви точни количества на продуктите. С течение на времето ще започнете „на око” да преценявате пропорциите, но като за начало имайте предвид, че примерно за 6 листа нори ще са ви необходими около 1,5 – 2 ч. ориз. Измийте го добре и го сварете в съотношение 1:2 само с вода, която оставете напълно да се изпари. Идеалният ориз за суши е леко разварен и лепкав.

● В оризовия оцет разтворете захар и сол в съотношение 5:2:1. Добавете към ориза. На всяка чаша ориз се слага 2 с. л. от тази смес. След това го оставете да се охлади.

● Продуктите за плънката (един вид морски продукт и един вид пресен зеленчук) нарежете на дълги ивици.

● Върху бамбуковата рогозка поставете един лист нори с лъскавата страна надолу. Върху него разпределете на плътен пласт ориз с дебелина около половин сантиметър, като оставите близо 2 пръста свободно пространство в края. Оризът лепне, но можете да мокрите пръстите си от време на време. След това в началото на листа наредете по дължина ивиците зеленчук и риба (морски дар). Целта е пълнежът да остане в сърцето на рулото.

● Когато всичко е подредено, повдигнете рогозката и започнете да навивате рулото. Постарайте се да го правите възможно най-стегнато. Едва ли ще ви се получи идеално още първия път, но с всеки следващ лист ще ставате все по-добри.

● След като рулото е навито, го разрежете с остър нож на 8 равни парчета и подредете шайбите в плоска чиния.

● Към сушито сервирайте купичка соев сос и Уасаби на върха на чаена лъжичка. Всеки сам трябва да си разтвори желаното количество от лютата паста в соса и да подправи рулцата. Традиционно сушито се яде с пръчици, но ако не можете да боравите с тези приспособления, похапването с пръсти е добра алтернатива.

Както ще се убедите сами, приготвянето на суши изискава много по-малко време и усилия в сравнение с повечето ястия от нашата традиционна кухня. Освен това е много полезно. Няколко рулца ще ви доставят голямо количество растителни и животински белтъчини от морските продукти и водораслите, а последните едва ли бихте хапнали по друг повод. Сушеното нори също така е естествен източник на почти всички витамини от група В и калций. Пресните зеленчуци според вида съдържат и други витамини и минерали. Рибата пък е богата на полезните Омега-3 мастни киселини, а оризът на бавно усвояеми въглехидрати, които ще ви заредят с енергия за дълго време без да се отразят пагубно на фигурата ви. Дебелите японки са рядкост :)

За Hera.bg суши в домашни условия приготвиха Анелия и Инна. В нашето суши направихме вариант със сьомга, аншоа, рулца от скаридки, хайвер (от капелин) и един, който придава много кремообразна консистенция на сушито: с майонеза, разбъркана със соев сос. Искра пък описа как направихме това :) Уасабито е много люто - предупреждаваме отново. Разгледайте снимките в албума под статията. Добър апетит!


Коментари
2013-11-08 #5
susamka
няма суши с маринована риба
2010-05-27 #4
koki
Истинското суши обаче се прави със сурова риба
2010-05-17 #3
Изолда
Чудесно изглеждат рулцата - по-добре от в някои скъпи рибни ресторанти, където цената им е умопомрачителна. Браво на Инна и Анелия. Аз вчера вдъхновена от тази рецепта реших да си набавя продуктите - намерих всичко във Пикадили и не ми се стори никак скъпо (като се има предвид, че продуктите ще ми стигнат за няколко пъти, че и повече). Само бамбуковата подложка не си купих, защото вкъщи имам досущ същата, но в ролята на постелка за масата. Така че тези дни само да намеря време и ще действам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Понеделник
10
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook