Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.
Сервираме с купичка соев сос и всеки си добавя уасаби на вкус.

Да си направим суши - II


Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във вкуса. Най-добре започнете с т. н. маки-суши или иначе казано добре познатото ни рулце, в което от външната страна е листът нори. Ето и самата технология:

● Когато приготвяте суши не е необходимо да спазвате някакви точни количества на продуктите. С течение на времето ще започнете „на око” да преценявате пропорциите, но като за начало имайте предвид, че примерно за 6 листа нори ще са ви необходими около 1,5 – 2 ч. ориз. Измийте го добре и го сварете в съотношение 1:2 само с вода, която оставете напълно да се изпари. Идеалният ориз за суши е леко разварен и лепкав.

● В оризовия оцет разтворете захар и сол в съотношение 5:2:1. Добавете към ориза. На всяка чаша ориз се слага 2 с. л. от тази смес. След това го оставете да се охлади.

● Продуктите за плънката (един вид морски продукт и един вид пресен зеленчук) нарежете на дълги ивици.

● Върху бамбуковата рогозка поставете един лист нори с лъскавата страна надолу. Върху него разпределете на плътен пласт ориз с дебелина около половин сантиметър, като оставите близо 2 пръста свободно пространство в края. Оризът лепне, но можете да мокрите пръстите си от време на време. След това в началото на листа наредете по дължина ивиците зеленчук и риба (морски дар). Целта е пълнежът да остане в сърцето на рулото.

● Когато всичко е подредено, повдигнете рогозката и започнете да навивате рулото. Постарайте се да го правите възможно най-стегнато. Едва ли ще ви се получи идеално още първия път, но с всеки следващ лист ще ставате все по-добри.

● След като рулото е навито, го разрежете с остър нож на 8 равни парчета и подредете шайбите в плоска чиния.

● Към сушито сервирайте купичка соев сос и Уасаби на върха на чаена лъжичка. Всеки сам трябва да си разтвори желаното количество от лютата паста в соса и да подправи рулцата. Традиционно сушито се яде с пръчици, но ако не можете да боравите с тези приспособления, похапването с пръсти е добра алтернатива.

Както ще се убедите сами, приготвянето на суши изискава много по-малко време и усилия в сравнение с повечето ястия от нашата традиционна кухня. Освен това е много полезно. Няколко рулца ще ви доставят голямо количество растителни и животински белтъчини от морските продукти и водораслите, а последните едва ли бихте хапнали по друг повод. Сушеното нори също така е естествен източник на почти всички витамини от група В и калций. Пресните зеленчуци според вида съдържат и други витамини и минерали. Рибата пък е богата на полезните Омега-3 мастни киселини, а оризът на бавно усвояеми въглехидрати, които ще ви заредят с енергия за дълго време без да се отразят пагубно на фигурата ви. Дебелите японки са рядкост :)

За Hera.bg суши в домашни условия приготвиха Анелия и Инна. В нашето суши направихме вариант със сьомга, аншоа, рулца от скаридки, хайвер (от капелин) и един, който придава много кремообразна консистенция на сушито: с майонеза, разбъркана със соев сос. Искра пък описа как направихме това :) Уасабито е много люто - предупреждаваме отново. Разгледайте снимките в албума под статията. Добър апетит!


Коментари
2013-11-08 #5
susamka
няма суши с маринована риба
2010-05-27 #4
koki
Истинското суши обаче се прави със сурова риба
2010-05-17 #3
Изолда
Чудесно изглеждат рулцата - по-добре от в някои скъпи рибни ресторанти, където цената им е умопомрачителна. Браво на Инна и Анелия. Аз вчера вдъхновена от тази рецепта реших да си набавя продуктите - намерих всичко във Пикадили и не ми се стори никак скъпо (като се има предвид, че продуктите ще ми стигнат за няколко пъти, че и повече). Само бамбуковата подложка не си купих, защото вкъщи имам досущ същата, но в ролята на постелка за масата. Така че тези дни само да намеря време и ще действам.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Понеделник
25
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook