Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилешки жулиени върху картофена палачинка


Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво се чудиш какво да сготвиш без да изгниеш на котлона. Това кулинарно предложение отнема около 60 минутки общо. Докато картофите се варят, мариновайте месцето.
500 гр картофи
400 гр пилешки гърди
100 гр гъби
100 мл бяло вино
2 ч.л едра горчица
1 ч.л кетчуп
черен пипер
риган
зехтин


Пилешките гърди нарязваме на жулиенчета - или иначе казано на дълги около 7-8 см ленти дебели 1-2 см.

Мариноваме пилешкото месо в малко сухо бяло вино, горчица, кетчуп, черен пипер, риган и зехтин. Аз предпочитам тази с почти не смлени синапени семенца. Вкусът й е много по-нежен.

Картофите измиваме добре и варим до готовност. Обелваме и настъргваме на едрото ренде. Към картофената смес добавяме съвсем малко индийско орехче, сол (по желание кашкавал)

Пилешките жулиени изпържваме в малко зехтин до пълна готовност. Обикновено това е по около минута за всяка страна. За разлика от другите меса, пилешкото и особено това от гърдите, се нуждае от много малко топлинна обработка, за да не стане сухо - като на конци. Отделно задушаваме гъбките и ги слагаме при пилешкото. Посоляваме ги и добавяме 100 мл вода и маринатата на пилешкото. След 5 минути изключваме.

В тиган слагаме 3-4 капки зехтин. С помощта на дървена лъжица изсипваме настърганите картофи и притискаме добре до оформяне на гладка палачинка. (Опитвам се да се сетя колко време я пекох, но всъщност просто поглеждах кога ще хване коричка. При всички положения е повече от 5 минути.)

Обръщаме картофената палачинка върху достатъчно голяма чиния с изпечената част нагоре. Върху нея слагаме пилешкото и малкото сосче, което направихме.

Хрумва ми като идея, че ако в сместа за палачинката се добави малко карамелизиран лук ще се получи чудесно.

Коментари
2011-06-20 #12
Инна Георгиева
Много се радвам
2011-06-20 #11
marijna
много вкусна рецепта.цялото ми семейство много я хареса)))
2010-08-16 #10
Инна Георгиева
Радвам се, че ти е харесала! Ако следващият път успееш да свариш картофките, може да пробваш и с добавяне на кашкавал успех
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· "Здравословен обяд за ученика" - палачинки с лапад и домашни сусамки
· Палачинки от червено цвекло
· Оризово фиде с пиле и броколи
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook