Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилешки жулиени върху картофена палачинка


Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво се чудиш какво да сготвиш без да изгниеш на котлона. Това кулинарно предложение отнема около 60 минутки общо. Докато картофите се варят, мариновайте месцето.
500 гр картофи
400 гр пилешки гърди
100 гр гъби
100 мл бяло вино
2 ч.л едра горчица
1 ч.л кетчуп
черен пипер
риган
зехтин


Пилешките гърди нарязваме на жулиенчета - или иначе казано на дълги около 7-8 см ленти дебели 1-2 см.

Мариноваме пилешкото месо в малко сухо бяло вино, горчица, кетчуп, черен пипер, риган и зехтин. Аз предпочитам тази с почти не смлени синапени семенца. Вкусът й е много по-нежен.

Картофите измиваме добре и варим до готовност. Обелваме и настъргваме на едрото ренде. Към картофената смес добавяме съвсем малко индийско орехче, сол (по желание кашкавал)

Пилешките жулиени изпържваме в малко зехтин до пълна готовност. Обикновено това е по около минута за всяка страна. За разлика от другите меса, пилешкото и особено това от гърдите, се нуждае от много малко топлинна обработка, за да не стане сухо - като на конци. Отделно задушаваме гъбките и ги слагаме при пилешкото. Посоляваме ги и добавяме 100 мл вода и маринатата на пилешкото. След 5 минути изключваме.

В тиган слагаме 3-4 капки зехтин. С помощта на дървена лъжица изсипваме настърганите картофи и притискаме добре до оформяне на гладка палачинка. (Опитвам се да се сетя колко време я пекох, но всъщност просто поглеждах кога ще хване коричка. При всички положения е повече от 5 минути.)

Обръщаме картофената палачинка върху достатъчно голяма чиния с изпечената част нагоре. Върху нея слагаме пилешкото и малкото сосче, което направихме.

Хрумва ми като идея, че ако в сместа за палачинката се добави малко карамелизиран лук ще се получи чудесно.

Коментари
2011-06-20 #12
Инна Георгиева
Много се радвам
2011-06-20 #11
marijna
много вкусна рецепта.цялото ми семейство много я хареса)))
2010-08-16 #10
Инна Георгиева
Радвам се, че ти е харесала! Ако следващият път успееш да свариш картофките, може да пробваш и с добавяне на кашкавал успех
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· "Здравословен обяд за ученика" - палачинки с лапад и домашни сусамки
· Палачинки от червено цвекло
· Оризово фиде с пиле и броколи
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Как да направим плато сирена?
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
Петък
25
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook