Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Овесени бисквити с Дарето


Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на мен ми каза: „ Даже ти, Цвети, ще се справиш”. Не можех да не оправдая такова доверие и се захванах. Хубавото на рецептата е, че е наистина лесна, може много да се експериментира и е диетична, здравословна – изобщо точно като за дамите тук.

Важно е да спазва последователността на смесване на продуктите и хартията за печене е задължителна. Приготвянето е лесно, зарибително, ако имаш да уплътняваш някой следобед с малък немирник, който скучае. Такъв точно мой помощник е тригодишната ми дъщеря, която е помагала при всяка манипулация, оформяла е сама бисквитите и много от тях унищожи ( а тя е изключително злояда ! ) с чаша топло мляко за следобедна закуска. Да се върнем на въпроса.
125 гр. масло
1 в.ч. захар
3 яйца
1 в.ч. брашно, пресято
300 гр. овесени ядки (фини или едри)
Хартия за печене,
Фурната на 220°

Ако сте с малък помощник – кухненска хартия, почистващи препарати, търпение

Още за продуктите :
Захарта – може да е бяла ( 1 водна чаша ), кафява или тръстикова ( 1 водна чаша и половина ) или да се добави и мед към захарта ( стават меки - тип по-скоро сладки, отколкото бисквити );

Брашното- може да бяло и пълнозърнесто ( но бъдете готови за характерния вкус );

Овесените ядки – може да са фини ( по-еднородна консистенция), едри ( отделните ядки ще се виждат ), с всякакви добавки в тях ( освен с корнфлейкс ) – стафиди, други ядки, може да са пшенични;

Може да се добавят най-различни ядки, шоколад , какао.

Канела, ванилия – но пестеливо със смесването на вкусовете, все пак !

Изобщо може много да се експериментира. Моят съвет е да пробвате основната рецепта и добивайки увереност да променяте съставките. Моята мярка е 1 водна чаша и честно казано малко на око готвя винаги.


Маслото оставяме да се разтопи на стайна температура. Добавя се захарта. Бъркаме докато сместа побелее и захарта започне да се разтапя.
Добавяме предварително добре разбитите яйца и бъркаме до смесване. Добавяме брашното и накрая овесените ядки. Консистенцията трябва да е лепкава, мека каша.
Оставяме сместа за 5 минути в хладилника да се стегне малко.

Поставяме в удобна за нас тава хартията за печене и пльокваме на малки части с лъжица например. Имаме предвид, че при печенето малко увеличават повърхнината си, да не се обединят нашите бисквити в една обща ( случвало ми се е :) )
Печем на 220° с повишено внимание, крайният резултат е тъмно кафяв загар. Оставяме добре да изстинат, за да останат коравички.

Това е ! Резултатът е просто зашеметителен – вкусни, трайни, диетични. Не на последно място, поне за мен – те са нещо, което можеш да сътвориш с детето си.

Коментари
2013-08-08 #18
Веси
Искам да ви предложа и моите изпитани и дегостирани рецепти с овесени трици:

Сладък кекс
яйца бр 5
захар ч.ч. 1,5
сол k.л. 1
канела с.л. 1
какао с.л. 1
джинджифил к.л. 1
индийско орехче к.л. 1
кисело мляко 2% к.ч. 1
сода к.л. 1
олио к.ч. 1
овесени трици ч.ч. 1,5
ленено брашно с.л. 2
нахутено брашно с.л. 3
Калории за цялата доза
Средно за 18 порции /колкото кутия цигара парчето/ 185 Ккал


Солен кекс

яйца бр 4
сол ч.л. 1
джинджифил к.л. 1
индийско орехче к.л. 1
кисело мляко 2% к.ч. 1
сода к.л. 1
олио к.ч. 1
овесени трици ч.ч. 1,5
ленено брашно с.л. 2
нахутено брашно с.л. 3
сирене гр 0,300
Средно за 18 порции /колкото кутия цигара парчето/ 145 Ккал.
Идея: Сиренето може да се замени с извара (кашкавалена -143; обезмаслена-111; пълномаслена-176). Тогава съответно калориите са 118; 114; 124 ККал.
Приготвят се по еднакъв начин. Първо се разбиват яйцата със захарта хубаво на пяна. Добавят се подпрвките ; олиото ; млякото със содата - разбиват се хубаво и накрая сухите съставки. При соления кекс сместа трябва да е по-гъста от кексова смес. Сиреното се добавя последно. Всички мерки и калории са ориентировъчни. Пече се на 200 градуса около 40 минути. Да ви е сладко скъпи дами уважаващи добрия вкус и елегантната визия.
2011-08-10 #17
marina
Благодаря! Чудесна рецепта!
2010-08-19 #16
Цвети
Много се радвам, Тодоре, ти явни си от готЕните вуйчовци, щом си се навил да шеташ с малката хехехе. Забавно е с малките, защото в тях творческото е още много ясно изразено и много се забавляват, когато творят с "големите".
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със сини сливи
· Овес за здраве и красота
· Овесените трици
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Постни меденки
· Пълнозърнести канелени бисквити
· Още няколко идеи за рождения ден на детето
· Рожденият ден на вашето дете - II
· Рожденият ден на вашето дете
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· Супа с тиква, целина и овес
· Сладкиш с праскови и диви къпини
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Курабии за Баба Марта
· Масленки за Свети Валентин
· 18 януари - Световен ден на снежния човек
· Есенни занимания за деца с материали от природата
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
· Домашният куклен театър - позабравено развлечение за деца и възрастни
· Домашното обучение е една приемлива алтернатива на модерното образование
· Занимания за деца в снега
· Портокалови масленки с шоколад
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Чувството за семейна общност се ражда в малките истории, разказани между нас
· Невидимите жертви на домашното насилие
· Осъзнат родител се става с осъзнаване на причините да искаме дете
· Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Сряда
10
Февруари 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook