Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов


Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече не е лукс, сезонните плодове и зеленчуци са винаги за предпочитане – заради по-високите вкусови и полезни качества.

Тиквичките са едни от първите културни растения заедно с боба и царевицата. Не ги споменавам случайно, защото заедно с тях се смята, че и те идват от Новия свят и по-точно някъде от Северна и Южна Америка. Семена от тиквички са открити по тези земи датиращи от преди 7-9000 г пр.хр. Разбира се става въпрос за техен по-далечен роднина, а не тези, които хапваме днес.

Те произлизат от семейство "Тиквови", същото, в което са дините, пъпешите, краставицата, големите тикви, които печем със захар и кратунките. Макар в кулинарията да я използваме като зеленчук, тиквичката всъщност е плод (така както доматите, пипера и патладжана)

По следите на тиквичката
Този, както разбрахме плод, започва да се яде в Щатите след 1920 година. И ако малко ви обърках как тази култура, родена в Америка е получила кулинарно развитие в менюто им, следващите редове ще ви бъдат интересни.

В земите около Мексико, подобно на царевицата, тиквичката била обожествявана. Местните смятали, че тя увеличава плодовитостта. Заедно със семена от други култури, тя пристига в Европа около 16-ти век и започва да се отглежда. Доказателство за това, че тиквичката е присъствала на италианския пазар се крие и в картината на ренесансовия художник Винченцо Кампи „Продавачът на плодове” от 1580 година.



Тиквичките, които хапваме днес са вероятно генетична мутация на тези дошли от Северна Америка, но с подобрени вкусови качества и вид. За сорта, който консумираме и днес, се говори за първи път едва само преди 110 години в един Милански памфлет за семена. За тиквички в Щатите пък става въпрос след края на Първата световна война, когато заедно с италианските емигранти в Калифорния – тихомълком се промъква и познатата ни тиквичка. Набрала сила в края на 20-ти век в Южна Калифорния , нейните семена придобиват особена важност заедно с новия сорт авокадо "Hess" (това, което има по-тъмна кора) и безсемковия портокал познат като "Вашингтон (този сорт, в който има по-малко портокалче и „пъпче” на кората).

Здраве и красота
Тиквичките имат високо съдържание на калий, което ги прави перфектни за борба с умората, пречистването на организма и алергиите. Наличието на натрий е в идеална пропорция с този на калия, а натрий-калиевия баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите ни. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. Освен това в тиквичките се съдържа витамин C, А, Е мед, манган, омега -3 мастни киселини и са много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка. Тиквичките не са подходящи за хора с бъбречни проблеми и въобще с болести свързани с трудното извеждане на калия от организма.

Приготвената почти без мазнина тиквичка е подходяща за диетично хранене тъй като в нея се съдържат едва 17-21 ккал на 100 грама.

Освен за консумация, тиквичката успешно може да се използвана при грижата за кожата. Настъргана или нарязана на ивички, използвана като маска, тя е чудесна за възпалената и суха кожа.
Коментари
2012-05-28 #3
mimi88
много ги обичам вече отворих сезона
2012-05-19 #2
теди
А аз ям тиквичките само сурови. Без нищо друго.
2010-06-03 #1
antoniq
ние много обичаме тиквички и много пържа
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Най-добрите снимки за 2019 г. според сп. "Нешънъл Джиографик"
· Вече знаем кой е цветът на 2019 г.
· "Защо да уча математика?"
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook