Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече не е лукс, сезонните плодове и зеленчуци са винаги за предпочитане – заради по-високите вкусови и полезни качества.

Тиквичките са едни от първите културни растения заедно с боба и царевицата. Не ги споменавам случайно, защото заедно с тях се смята, че и те идват от Новия свят и по-точно някъде от Северна и Южна Америка. Семена от тиквички са открити по тези земи, датиращи от преди 7-9000 г пр.хр. Разбира се става въпрос за техен по-далечен роднина, а не тези, които хапваме днес.

Те произлизат от семейство "Тиквови", същото, в което са дините, пъпешите, краставицата, големите тикви, които печем със захар, и кратунките. Макар в кулинарията да я използваме като зеленчук, тиквичката всъщност е плод (така както доматите, пиперът и патладжана)

По следите на тиквичката
Този, както разбрахме, плод, започва да се яде в Щатите след 1920 година. И ако малко ви обърках как тази култура, родена в Америка, е получила кулинарно развитие в менюто им, следващите редове ще ви бъдат интересни.

В земите около Мексико, подобно на царевицата, тиквичката била обожествявана. Местните смятали, че тя увеличава плодовитостта. Заедно със семена от други култури, тя пристига в Европа около 16-ти век и започва да се отглежда. Доказателство за това, че тиквичката е присъствала на италианския пазар се крие и в картината на ренесансовия художник Винченцо Кампи „Продавачът на плодове” от 1580 година.



Тиквичките, които хапваме днес, са вероятно генетична мутация на тези, дошли от Северна Америка, но с подобрени вкусови качества и вид. За сорта, който консумираме и днес, се говори за първи път едва само преди 110 години в един Милански памфлет за семена. За тиквички в Щатите пък става въпрос след края на Първата световна война, когато заедно с италианските емигранти в Калифорния – тихомълком се промъква и познатата ни тиквичка. Набрала сила в края на 20-ти век в Южна Калифорния , нейните семена придобиват особена важност заедно с новия сорт авокадо "Hess" (това, което има по-тъмна кора) и безсемковия портокал познат като "Вашингтон" (този сорт, в който има по-малко портокалче и „пъпче” на кората).

Здраве и красота
Тиквичките имат високо съдържание на калий, което ги прави перфектни за борба с умората, пречистването на организма и алергиите. Наличието на натрий е в идеална пропорция с този на калия, а натрий-калиевия баланс е жизненоважен за добрата работа на мускулите и нервите ни. Съдържанието на хранителни влакнини ги прави пръв помощник за хора със стомашни проблеми и при профилактика на редица болести. Освен това в тиквичките се съдържа витамин C, А, Е мед, манган, омега -3 мастни киселини и са много подходящи при детското хранене, защото алергията към тях е много рядка. Тиквичките не са подходящи за хора с бъбречни проблеми и въобще с болести свързани с трудното извеждане на калия от организма. Освен за консумация, тиквичката успешно може да се използвана при грижата за кожата. Настъргана или нарязана на ивички, използвана като маска, тя е чудесна за възпалената и суха кожа.


Приготвената почти без мазнина тиквичка е подходяща за диетично хранене тъй като в нея се съдържат едва 17-21 ккал на 100 грама.


В 100 грама сурови тиквички се съдържат:

Вода - 94.79 г.
Калории - 17
Протеин - 1.21
Липиди - 0.32 г.
Въглехидрати - 3.11
Фибри - 1.0 г.
Захари - общо 2.5

Витамин A - 4%
Витамин C - 29%
Калций - 1%
Желазо - 2%
Витамин B-6 - 10%
Магнезий - 4%
Натрий 8 мг - 0%
Калий - 261 мг - 7%
Коментари
2012-05-28 #3
mimi88
много ги обичам вече отворих сезона
2012-05-19 #2
теди
А аз ям тиквичките само сурови. Без нищо друго.
2010-06-03 #1
antoniq
ние много обичаме тиквички и много пържа
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Кой празнува на 1 октомври?
· 30 септември - Международен ден на преводача
Вторник
22
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook