Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов - II



От диетичните варианти  най-вкусни стават приготвени на плоча
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В нашия дом
Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои държави като Гърция и Италия в кулинарните шедьоври се включва и цвят от тиквичка. В Средиземноморската кухня, тиквичката често се среща в националните ястия на страните, а както знаем тази кухня днес се смята за най-здравословна.

Класиката за тиквичките е комбинацията копър и чесън, но са интересни с други по-ароматни подправки - розмарин, босилек и по-умерено, но все пак - пресен джоджен.

У дома често си правим салата от сурова тиквичка, нарязаната на много тънко и маринована за няколко часа в оцет. Топла салата с тиквички и патладжан, френски рататуй, тиквички пълнени със сирене и яйце или пък с кайма, турските кюфтенца от тиквички или просто печени на грил тиган.

Понякога правя вариант, в които нареждам тиквичките на колелца в тава, поръсвам леко със зехтин и пека. От скоро се сдобих с плоча и определено поне за моят вкус смятам, че от диетичните варианти за приготвяне - този на плоча е фаворит, защото тиквичката не прегаря и от тук няма леко нагарчащ вкус. Все пак не е същото като пържените тиквички – хрупкави от брашното и обгърнати от млечен сос с пресен копър и чесън.

Признавам, най-трудно ми е с пържените тиквички. Обичам ги. В детството ми ги отглеждахме. Практически те порастват за броени дни и идваше момента, в който се чудим какво да ги правим. Колко пържени тиквички съм изяла ...но и изпържила!

Тази изключително характерна за България рецепта за тиквички днес приготвям рядко, но изяждам с истинско удоволствие. Ще ви споделя една хитрост , която минимализира труд и чистене, защото за мен най-досадната част в пърженето на тиквички е овалването в брашно. Затова просто ги нарязвам, слагам в торбичка заедно с брашното и друсам докато полепне добре. Спестява време, ползваш по-малко брашно, то полепва перфектно, а после не прегаря бързо олиото, в което се пържат. След тази операция кухнята не изглежда като с гръмнал пакет брашно в нея.
Коментари
2011-07-08 #12
Катя
Няма смисъл да потапяте тиквичките във вода. Достатъчно е да ги оваляте в смес от брашно и сол и да ги нареди някъде (аз ги нареждам керемидообразно в тава). Като постоят 4-5 минути, водата от тиквичките се свързва с брашното и се получава същия ефект. Овалвам първата порция за тигана, изчаквам няколко минути, а когато я сложа да се пържи - подготвям втората - като конвейер )
2010-09-22 #11
Инна Георгиева
Теди ще пробвам, звучи доста рационално
2010-09-22 #10
Теди
Да, пържените тиквички са чудесни! А сега моята тайна за да не прегаря мазнината (остава чиста до края на пърженето) и да не поемат мазнина тиквичките , правя така: набрашнената тиквичка топвам във вода, за миг оставям да се изцеди, и хайде в тигана! Не се притеснявайте, че ще пръска олиото от водата! Не само, че не пръска, но и не се долива често, а най- важното - остава съвсем чисто! Опитайте, стават невероятни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Сряда
21
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook