Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За тиквичките с любов - II



От диетичните варианти  най-вкусни стават приготвени на плоча
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В нашия дом
Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои държави като Гърция и Италия в кулинарните шедьоври се включва и цвят от тиквичка. В Средиземноморската кухня, тиквичката често се среща в националните ястия на страните, а както знаем тази кухня днес се смята за най-здравословна.

Класиката за тиквичките е комбинацията копър и чесън, но са интересни с други по-ароматни подправки - розмарин, босилек и по-умерено, но все пак - пресен джоджен.

У дома често си правим салата от сурова тиквичка, нарязаната на много тънко и маринована за няколко часа в оцет. Топла салата с тиквички и патладжан, френски рататуй, тиквички пълнени със сирене и яйце или пък с кайма, турските кюфтенца от тиквички или просто печени на грил тиган.

Понякога правя вариант, в които нареждам тиквичките на колелца в тава, поръсвам леко със зехтин и пека. От скоро се сдобих с плоча и определено поне за моят вкус смятам, че от диетичните варианти за приготвяне - този на плоча е фаворит, защото тиквичката не прегаря и от тук няма леко нагарчащ вкус. Все пак не е същото като пържените тиквички – хрупкави от брашното и обгърнати от млечен сос с пресен копър и чесън.

Признавам, най-трудно ми е с пържените тиквички. Обичам ги. В детството ми ги отглеждахме. Практически те порастват за броени дни и идваше момента, в който се чудим какво да ги правим. Колко пържени тиквички съм изяла ...но и изпържила!

Тази изключително характерна за България рецепта за тиквички днес приготвям рядко, но изяждам с истинско удоволствие. Ще ви споделя една хитрост , която минимализира труд и чистене, защото за мен най-досадната част в пърженето на тиквички е овалването в брашно. Затова просто ги нарязвам, слагам в торбичка заедно с брашното и друсам докато полепне добре. Спестява време, ползваш по-малко брашно, то полепва перфектно, а после не прегаря бързо олиото, в което се пържат. След тази операция кухнята не изглежда като с гръмнал пакет брашно в нея.
Коментари
2011-07-08 #12
Катя
Няма смисъл да потапяте тиквичките във вода. Достатъчно е да ги оваляте в смес от брашно и сол и да ги нареди някъде (аз ги нареждам керемидообразно в тава). Като постоят 4-5 минути, водата от тиквичките се свързва с брашното и се получава същия ефект. Овалвам първата порция за тигана, изчаквам няколко минути, а когато я сложа да се пържи - подготвям втората - като конвейер )
2010-09-22 #11
Инна Георгиева
Теди ще пробвам, звучи доста рационално
2010-09-22 #10
Теди
Да, пържените тиквички са чудесни! А сега моята тайна за да не прегаря мазнината (остава чиста до края на пърженето) и да не поемат мазнина тиквичките , правя така: набрашнената тиквичка топвам във вода, за миг оставям да се изцеди, и хайде в тигана! Не се притеснявайте, че ще пръска олиото от водата! Не само, че не пръска, но и не се долива често, а най- важното - остава съвсем чисто! Опитайте, стават невероятни!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да приготвим слънчев чай?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
3
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook