Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да се предпазим от жилещите насекоми


Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели и стършели. Разхождайки се сред природата, ние попадаме в тяхното царство, но може да ги срещнем също в града, на плажа, дори у дома. При нормални обстоятелства те не биха ни нападнали, но някои наши действия провокират тяхната агресия.

Да не ставаме привлекателна цел
От дистанция пчелите не различават добре предметите, а се ориентират предимно по цветовете и ароматите. Затова ако сме облечени в пъстри дрехи, сложили сме си парфюм или сме се намазали с лосион за тяло, като нищо можем да бъдем сметнати за медоносно растение. Особено привлекателни за тези насекоми са също блестящите бижута, копчета и захарните сиропи. За да предотвратим подобна грешка, когато излизаме сред природата, трябва да обличаме светли дрехи, особено през месеците юни, юли и август, когато пчелите са най-активни.

За разлика от своите роднини пчелите, осите обичат да похапват месо. Затова често се шмугват в хамбургери или хранителни отпадъци. В първия случай съществува опасност да ги погълнем без да забележим, а във втория да ни ужилят докато разтребваме. Затова през лятото трябва да бъдем особено наблюдателни, а най-добре да не оставяме храна на открито.

Приближили сме до гнездото им
От всички жилещи насекоми стършелът има най-злокобна слава. И наистина размерите му са внушителни, а ужилването много болезнено. Реално обаче има малка вероятност да бъдем нападнати от стършели, защото те предпочитат да бягат от хората. Няма и как да ни объркат с храна, защото се хранят с насекоми. Ако наближим гнездото им обаче, поведението им рязко се променя, тъй ни смятат за агресори. Затова, ако забележим голям брой стършели, пчели или оси, трябва бавно и плавно да напуснем мястото. За всеки случай е добре да закрием лицето си с ръце, защото това е първото място към което се насочват разгневените насекоми.

Миришем неприятно
Ако цветните аромати привличат любопитството на пчелите и осите, то миризмата на пот, мръсни дрехи и чесън е в състояние да ги вбеси до толкова, че да ни нажилят. В този смисъл добрата хигиена подобрява не само междучовешките отношения, но и тези между хора и насекоми.

Търсим си отмъщение
Не бива да убиваме пчела, стършел или оса, защото из въздуха се разнася неуловим за нас феромон, който призовава всичките им посестрими за отмъщение. Особено ако това се случи в близост до кошер или гнездо към нас ще се втурнат стотици разгневени насекоми.

И не на последно място, ако сме привлекли любопитството на жилещо насекомо, никога не бива да размахваме ръце, за да го прогоним. Колкото и да ни ужасява факта, че каца и кръжи около нас, трябва да застанем неподвижно и да изчакаме само да си замине.
Коментари
2019-06-05 #21
Екатерина
Живея в чужбина. Хазяйката ми сложи пчели в двора на 5 метра от къщата и прозорците на спалните. Имам куче и дете на 2 години. Как да се предпазя от тях като излизаме на двора с детето и кучето да си играят? Детската люлка и пързалка са на има-няма 10 метра от кошера им. Двора не е чак толкова голям, но въпреки притесненията ни и несъгласието ни хазяйката просто дойде онзи ден и сложи кошера с пчели. Май ни отиде използването на градината, а детето е свикнало. Има ли смисъл да сложим ограда около кошера на около 2 метра от него? На каква дистанция от кошерите е безопасно?
2010-05-29 #20
Инна Георгиева
Е поради тая логика с перването, по долната случка прочети ха ха
2010-05-28 #19
wildprincess
Дааа!Всичко ми се изясни!............
И переш ти рокли
Шегата настрана,осите са най-нахалните същества!!Махаш,махаш,няма полза!И жилят! Но съм забелязала,че ако ги пернеш изчезват!
2010-05-28 #18
Инна Георгиева
Абе момчета! Майка ми се възмущаваше доста ха ха
2010-05-28 #17
wildprincess
Поясни сега,голи момчета или момичета?
2010-05-28 #16
Инна Георгиева
А да момчетата, които бяха на около 10-12 метра от нас ме гледаха странно. Дълго време Нищо, че в един момент установих, че те са чисто голи
2010-05-28 #15
Инна Георгиева
С майка ми решаваме, че ще идем на Камчия цял ден на плаж. Майка решава, че ще сложи кафе в един термус, за целта слага и захар в кафето. По пътя термуса нещо се обръща--капчката незатворена и някои неща стават в кафе. Между тях рокля и един кибрит. Опъваме чадърчето и около мен стремително започва да се върти оса. Стават 2. Светвам се, че е от захарта в кафето. Мятам кибрита с роклята настрани с див ужас, бягайки наляво надясно по пясъка . По някое време решавам че трябва да изпера чантата и роклята. Все пак решавам, че ще хапна първо сандвича в нея, които майка ми е подготвила. Хапвам, около мен се върти оса, извървявам няколко крачки за да се махне, ама тя вече надушила иде си. Аз започвам да крещя и бягам към водата. Обръщам се викайки си аааа тя пред устата ми. ужас! ама ще я глътна. Бягамммм щях да се удавя . Изпрахме роклята, чантата - и ги проснах на чадъра. Това разбира се не помогна. След което отидох на 5 метра отстрани чадъра.
2010-05-28 #14
Инна Георгиева
Ами аз порових и установих че едни викат папатаци не тези големите а други казват, че папатаци е http://en.wikipedia.org/wiki/Phlebotomus и пише че са някви мега мънички от 1,5 до 3 ММ! Засърбявало еднократно до колкото разбрах
2010-05-28 #13
Цвети
Иннка , то цял филм на ужасите това твоето Много е опасно това с ужилванията, особено по главата, като Искрето...офофоф трябва да се пазим наистина... а това на снимката ти е мъжки комар, но не знам наиситна дали е паптак и какво е папатак, затова разпитвам тук - вие знаете всичко момичета
2010-05-28 #12
Инна Георгиева
До колкото знам мъжките комари са Големи /и не пият кръв, само женските заради яйцата там нещо/ . Но все пак наистина за тези най-големите така съм чувала да им викат папатак ха ха
2010-05-28 #11
Инна Георгиева
Бяхме в София ленд /преди да го затворят/ една пчела постоянно каца на една бутилка кока кола. Един от познатите решава, че ще замахне да бутне насекомото (опитвам се да обясня движението с пръсти, в което слагаш показалеца на палеца - образувайки окръжност и изстрелваш пръста си хаха - абе като деца му викахме - маслинки). Та стрелва с пръст пчелата, при което тя се забива във вената на човека до мен. Той е алергичен от полазване - какво да говорим от жило във вената. Все пак решава, че нищо не се е случило. Тръгваме към мола да гледаме iMax, решаваме да вземем нещо против алергия - той го пие. Следва момент, в който поглеждам и не мога да го позная - лицето му е подуто до неузнаваемост а цялата му кожа е в мехури с вода
Решаваме, че тръгваме към болницата, която е отсреща. По пътя всичко му е размазано и акзва че ще повърне по средата на мола, за това влизаме в тоалетната. Повърна няколко пъти и всичко се оправи. Явно лекарството бе подействало
2010-05-28 #10
Iskra
Какво ли не прави човек от хорска срама. Ти, Цвети, само си си изхвърлила покъщината. Моят най-тежък случай беше ужилвания от две пчели в главата. Бях на село и кой да ми обърне внимание, спала съм сигурно 15-17 часа, а като се събудих не можех да си отворя очите, така се бяха подули
2010-05-28 #9
Цвети
ееееех, Искретооо, бива ли таъв емотикон да си сложш !!! Знаех си, коварни гадинки такива Имам една случка от един престой в Германия - През 2003 горещо лято в Германия, т.е. дневни темп - над 25 град. и съответно нашествие на оси и пчели, всички ветници и телевизии пищяха, козметиката процъфтяваше. И аз ходех с една огромна торба на университета, в която беше багаж за един цял ден - от учебници до гащи за смяна, както казваше една колежка Та, имах едни сокове и храни, но не щеш ли сокът се разлял и всиииичко вътре в компот от боровинков сок. На осите им трябваше ок 5 мин да ме надушат. Не можете да си представите гледката - просто облак от оси, целият кампус ме гледаше като чумава и ме заобикаляха на метри. Просто изхвърлих всичко, толкова скъпи неща имах, но срамът беше ужасен. Мисля, че тогава окончателно се разбрах с осите
2010-05-28 #8
Iskra
Според този текст папатаците са дребни и лочат кръв, точно както казва Цвети: "Флеботомусите също са кръвосмучещи насекоми. У нас са известни като папатаци. По-дребни са от комарите и тялото им е гъсто покрито с косъмчета. "

Аз опит с кръвосмучещите нямам - просто не ме харесват . Но пък жилещите - определено им бях любимка като малка и сега като ме видят дълго ме ухажват .
2010-05-28 #7
wildprincess
Цвети ,май е точно това!! Не знаех че това е конска муха..Май съм чувала по-скоро името което споменаваш- овод или офат.Но от случаен човек и затова не съм сигурна .И това папатак не знам какво е .Чувала съм го като обидна дума .
Ах ,как мразя всякакви такива хапещи!!!
2010-05-28 #6
Инна Георгиева
Хм аз знам, че папатак е един огромен комар, който не хапе : http://images02.snimka.bg/000116467.jpg

п.с. Видя ли пчела, оса и т.н. бягам кат луда - изпадам в ужасна паника. Ужасна!
2010-05-28 #5
Цвети
аз знам как да се държа с жилещите, затова се разбираме и ме е жилело нещо само веднъж -и то между големия и следващия пръст на краката, просто защото подбрах една оса с джапанка, както си вървях...Даже съм брала грозде пълно с оси, без никакво ухапване...превантивно мазане е оцет помага, знам със сигурност ...
2010-05-28 #4
Цвети
А чували ли сте папатак ? Аз имам едни смътни подозрения, едни дребни мушици, неуловими, хапят , боли, направо кат те щипнат, и се получава една огормна по площ пъпка с розов център, която ако не я почешеш, изчезва до няколко часа - дали е това животно папатак. Принцесата да не говориш за конска муха - овод му викат на село, много боли, ако е това, де Гадост !
2010-05-28 #3
wildprincess
Ухапване с У естествено.
2010-05-28 #2
wildprincess
Има едно летящо насекомо,но не му знам името.То хапе много лощо и обикновено след охапването се получават огромно отоци и е много опасно.То прилича на голяма муха,често се намира около душовете на плажа.И хапе щом кацне.
2010-05-28 #1
varnenka
Да ви кажа, тук във Варна до детския кът имаше гнезда на стършели. Доста си е страшно
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Свежи летни коктейли с розе
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Водна аеробика
Ако харесвате спорта и се грижите за фигурата си, но жегата през лятото ви измъчва. Парковете са гъстонаселени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook