Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В защита на Храната


Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и автор на книгата "В защита на храната" Майкъл Полан, съвременната храна, или по-точно на това, с което ние, хората се храним, не е всъщност никаква храна. Това са подобни на храна вещества, които не са продукти на природата, а на хранителната наука и технологии.

Сега е модерно да се пазарува от лъскав супермаркет, да се яде на крак, защото няма време или да се купува определен продукт само защото "така ни казват по телевизията". Авторът на книгата съветва: "Яжте храна, в не голямо количество, най-вече растителна."

Следващия път, когато отидете в супермаркета, се вгледайте по-внимателно в етикетите. В повечето случаи ще се натъкнете на думи, които могат да говорят нещо само на професор по химия, но които са абсолютно непознати на обикновените хора. Това са така наречените "инженерни" храни, създадени от хранителните корпорации, с цел максимализиране на печалбите чрез използване на няколко основни масово произвеждани суровини - соя, царевица и зърно. Те се синтезират в цяла плеада от сложни съединения които наподобяват вкусовото и енергийното съдържание на обикновените храни.

Съвременните храни са базирани на модерната наука, която изследва ролята на тази или онази съставка, на холестерола, на витамин С, на наситените мазнини и и на няколко десетки съединения. Един обикновен морков, например, съдържа стотици вещества и е от значение с каква друга храна се комбинира. Науката не се занимава с цялото, а раздробява нещата на техните съставки и се опитва изолирано да разглежда тяхното предназначение.

Народите, които подражават на така наречения западен начин на хранене – голямо количество инженерни храни, месо, мазнини и захар, страдат от така наречените "западни" заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Хората от Азия и от Средиземноморието, които са възприели този ‘западен’ начин на живот, главно заради вноса на американски храни, също са податливи на тези заболявания.

В същото време при хора, които се хранят с традиционна , добита от природата храна, тези заболявания се срещат значително по-рядко. Нещо повече, при тези, които заради определени заболявания се е наложило забрана на този "западен" начин на хранене, се наблюдават значителни и бързи подобрения.

Човек ако наистина се замисли над всичко това, много лесно може да изпадне в объркване.

Ето няколко прости съвети, които могат да помогнат на избора ни на храна:

• Не купувайте храна с повече от 5 съставки,
• Храна, чиито съставки не можете да произнесете,
• Избягвайте храна, която съдържа захари или още по-зле техните изкуствени заместители в големи количества,
• Напълно избягвайте полу-готовата храна, храната в опаковка и консервираната храна.
• Храната, която вашата прабаба не би могла да разпознае като такава
• Храни заместители, например маргарин вместо масло.
• Храни, чиито етикети гласят "с ниско съдържание на захар и мазнини", ‘с високо съдържание на антиоксиданти’ и т.н.
• Храни с необичайно дълъг срок на годност.
• Избягвайте имитация на храни.
• Снабдявайте се с храна, която се намира в естествен вид в природата, расте на корен, на дърво или на храст.
• Ако можете сами да си я отгледате, още по-добре или да се свържете с производители, на които можете да разчитате на качествена продукция,

Ако приемате в по-малко количество храна, ще имате възможност да си купувате по-скъпи и качествени продукти. Отделете време сами да си я приготвите и да й се насладите, за предпочитане заедно с останалите членове от семейството.
Коментари
2011-11-04 #3
Lilianova8
Не изглежда никак лошо за един млад готвач.
2010-05-28 #2
Изолда
Нищо не може да ме накара да си купя подобно нещо. колкото и апетитно да изглежда. Какви ли бoклуци има вътре, за да си избият усилията по дизайна.
2010-05-28 #1
Инна Георгиева
Като казахме имитация на храни. Има гледам - пилешко бутче или пък пилешка пържола на скара /но не са/ и изглежда изключително автентично. Особено пържолата - все едно филенце на скара. А то някаква смес, която е оформена с калъп.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook