Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

В защита на Храната


Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и автор на книгата "В защита на храната" Майкъл Полан, съвременната храна, или по-точно на това, с което ние, хората се храним, не е всъщност никаква храна. Това са подобни на храна вещества, които не са продукти на природата, а на хранителната наука и технологии.

Сега е модерно да се пазарува от лъскав супермаркет, да се яде на крак, защото няма време или да се купува определен продукт само защото "така ни казват по телевизията". Авторът на книгата съветва: "Яжте храна, в не голямо количество, най-вече растителна."

Следващия път, когато отидете в супермаркета, се вгледайте по-внимателно в етикетите. В повечето случаи ще се натъкнете на думи, които могат да говорят нещо само на професор по химия, но които са абсолютно непознати на обикновените хора. Това са така наречените "инженерни" храни, създадени от хранителните корпорации, с цел максимализиране на печалбите чрез използване на няколко основни масово произвеждани суровини - соя, царевица и зърно. Те се синтезират в цяла плеада от сложни съединения които наподобяват вкусовото и енергийното съдържание на обикновените храни.

Съвременните храни са базирани на модерната наука, която изследва ролята на тази или онази съставка, на холестерола, на витамин С, на наситените мазнини и и на няколко десетки съединения. Един обикновен морков, например, съдържа стотици вещества и е от значение с каква друга храна се комбинира. Науката не се занимава с цялото, а раздробява нещата на техните съставки и се опитва изолирано да разглежда тяхното предназначение.

Народите, които подражават на така наречения западен начин на хранене – голямо количество инженерни храни, месо, мазнини и захар, страдат от така наречените "западни" заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Хората от Азия и от Средиземноморието, които са възприели този ‘западен’ начин на живот, главно заради вноса на американски храни, също са податливи на тези заболявания.

В същото време при хора, които се хранят с традиционна , добита от природата храна, тези заболявания се срещат значително по-рядко. Нещо повече, при тези, които заради определени заболявания се е наложило забрана на този "западен" начин на хранене, се наблюдават значителни и бързи подобрения.

Човек ако наистина се замисли над всичко това, много лесно може да изпадне в объркване.

Ето няколко прости съвети, които могат да помогнат на избора ни на храна:

• Не купувайте храна с повече от 5 съставки,
• Храна, чиито съставки не можете да произнесете,
• Избягвайте храна, която съдържа захари или още по-зле техните изкуствени заместители в големи количества,
• Напълно избягвайте полу-готовата храна, храната в опаковка и консервираната храна.
• Храната, която вашата прабаба не би могла да разпознае като такава
• Храни заместители, например маргарин вместо масло.
• Храни, чиито етикети гласят "с ниско съдържание на захар и мазнини", ‘с високо съдържание на антиоксиданти’ и т.н.
• Храни с необичайно дълъг срок на годност.
• Избягвайте имитация на храни.
• Снабдявайте се с храна, която се намира в естествен вид в природата, расте на корен, на дърво или на храст.
• Ако можете сами да си я отгледате, още по-добре или да се свържете с производители, на които можете да разчитате на качествена продукция,

Ако приемате в по-малко количество храна, ще имате възможност да си купувате по-скъпи и качествени продукти. Отделете време сами да си я приготвите и да й се насладите, за предпочитане заедно с останалите членове от семейството.
Коментари
2011-11-04 #3
Lilianova8
Не изглежда никак лошо за един млад готвач.
2010-05-28 #2
Изолда
Нищо не може да ме накара да си купя подобно нещо. колкото и апетитно да изглежда. Какви ли бoклуци има вътре, за да си избият усилията по дизайна.
2010-05-28 #1
Инна Георгиева
Като казахме имитация на храни. Има гледам - пилешко бутче или пък пилешка пържола на скара /но не са/ и изглежда изключително автентично. Особено пържолата - все едно филенце на скара. А то някаква смес, която е оформена с калъп.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Понеделник
30
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook