Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство


Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е била реакцията на домашния дегустатор (или иначе казано половинката). Една позната обаче игнорира тези разговори с истинска досада. Тя смята, че не е завършила две висши образования, за да хаби драгоценните си сили в кухнята като най-обикновена домакиня. Затова предпочита полуфабикатите – бързи, лесни и удобни.

Сигурно се досещате, че същата тази моя позната не прави никакви компросмиси с качеството на дрехите и козметиката си, но слабо се интересува от това, какво слага в чинията си. Но не е ли именно храната основната и най-важната грижа за тялото. И защо ако си купуваме скъпи кремове, красиво бельо, ходим на фитнес и СПА процедури, в същото време ядем замразени равиоли, разтворими бульони, картофено пюре на прах и прочие подобни на храна боклуци. Макар и банална, поговорката; „Човек е това, което яде” е напълно вярна.

Давам този пример, не защото е изключение, а правило. Отдавна ми е направило впечетление, че в супермаркета, от който пазарувам, щандовете за пресни продукти пустеят, а пред витрините за полуфабрикати и готови храни се вият дълги опашки от добре облечени жени. Те „грижливо” купуват за децата си пица на парче или отдавна отдавна изстинала мусака със съмнително съдържание.

Казвам си, че сигурно са твърде заети. Но и аз работя, прибирам се у дома по късна доба, но винаги намирам време, да сготвя нещо вкусно и пълноценно за своето семейство. Истинската причина е съвсем друга – готвенето у дома се смята за проста работа, и еманципираните жени решават, че са твърде преуспели, за да я вършат.

И действително – да сготви какво да е, може всеки. Но от прегорелите яйца на очи и до кулинарните шедьоври разликата е неизмерима. Първите имат за цел само да запълнят по най-бързия начин зейналата пропаст в стомаха ни, а вторите по някакъв магически начин сплотяват цялото семейство. Достатъчно е да си припомним книгата (или филма) „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел, където героинята Тита влага цялото си сърце и душа в приготвените ястия, а всеки, които хапне от тях бива завладян от нейните емоции. Затова, когато готвим с любов за своите близки, целия ни дом се изпълва с топлина и уют.

Но освен желание, истинкото кулинарно изкуство изисква още талант, интуиция, вещи познания, опит. Затова, да се нарече „проста работа” е лекомислено и невежо. Дори най-престижните професии, рядко изискват толкова много способности от нас. Затова аз с гордост казвам, че готвя у дома и затова смятам тази дейност за толкова важна, колкото работата.

Коментари
2017-12-20 #33
newbie3
Така е, г-жо Виденова. Аз лично високо ценя майсторите-кулинари - било то мъже или жени - и винаги се наслаждавам на добре приготвената у дома храна. Случвало се и да купувам консерви или полуфабрикати, или да си поръчвам за вкъщи, но нищо не може да се сравни с топлата домашна гозбица.
2010-12-17 #32
лили
И аз съм "ЗА" био продуктите,но когато са на космична цена,не ми е по възможностите.Предпочитам домашно приготвеното.По принцип родителите ми на село произвеждат много неща,за да ядем полезни продукти или аз си правя сладиши,конфитюри,туршии,лютеница(понякога с купени продукти,като няма домашни).Абсолютно мисля трябва да държим на това какво ядем не по-малко от това как изглеждаме!
2010-12-13 #31
лили
За млякото съм много съгласна с Принцеса,виждала съм много хора да продават и сигурно е по-евтино от магазина,но не искам да рискувам.Стриктна съм за хигиена,а виждам как това понятие е различно за всеки.Не мога да рискувам здравето на близките си,дори за двойно по-евтино от магазина мляко!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Чудесата на парната баня
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Циганското лято на живота ни
· Самодостатъчните жени
· Ти си всичко това
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Петък
17
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Житейски уроци от нашите деца - II
Да се избавим от егоцентризма „Сега най-важното в моя живот не съм самата аз, а децата” – това е най-неочакваното...
Детето предпочита баба си
"Не просто баба си! Свекърва ми!!!" С тези думи ме посрещна приятелката ми Мая - майка на едногодишен...
Някои синини не са от грим - II
Най-страшният ден в живота на Милена е този, в който в резултат на побой от съпруга й постъпва в болница...
В нашата връзка важните сме само ние
Една от основните теми, които ни интересуват на всяка възраст, е била тази за любовните връзки. Сега,...
Мъжете, които си тръгват без обяснение
До преди няколко месеца си мислех, че колкото и да е некоректен даден мъж във взаимоотношенията си с...
Защо не помним, че сме били бебета?
На практика никой няма спомени от най-ранна детска възраст - но това не е защото не пазим информация...
Моята първа Коледа
„Нещо странно се случва през последните дни. Мама и татко прекарват с мен целия си ден, гушкат ме и ми...
Св. Йоан Златоуст за грижата да се обучат сърцата на децата в добродетелта
1. Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели...
Атопичният дерматит при децата
Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните заболявания при бебета и малките деца. По статистически...
Лято в офиса
Традиционно асоциираме летните жеги с море, плажове и дебели планински сенки. Но различната реалност...
Къде в мозъка се намира любовта и какво се крие зад усещането за „разбито сърце“?
Често чуваме изказвания, споделяния за това как хората обичат нещо/някого с цялото си сърце. В интерес...
Валдорфската педагогика - прозорче към детската същност
„Да възприемем детето с уважение, да го възпитаме с любов, да му дадем свобода.“ – Рудолф Щайнер Наред...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook