Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диагноза: Сладка зависимост


„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често ни спохождат в приливите на лошо настроение. Действително навикът да „лекуваме”стреса с хапването на нещо сладко обикновено дава желаният резултат на момента, но с течение на времето се превръща в зависимост. Това не само накланя стрелката на кантара силно в дясно, но и може да повлече след себе си ред здравословни проблеми.

Но като за начало да разберем защо се пристрастяваме към сладкото и можем ли спокойно да си съществуваме без него.

Както знаем сладкишите съдържат т. н. лесно усвояеми въглехидрати. Те се разграждат буквално за минути и са най-бързото гориво за нашите мускули и мозък. Затова нищо чудно, че при високи нива на хормонът на стреса адреналин, се изостря гладът ни за най-сладките и калорични неща. Това е механизъм, чрез които тялото ни си осигурява необходимата енергия за светкавична реакция в случай на опасност.

Но ако някога приливът на адреналин е означавал, че трябва на мига да си спасяваме кожата, то днес стресът е свързан с прекомерно натоварване в работата, проблеми с близките, суматохата в големия град – все неща, за които бърза реакция на мускулите не ни е необходима. Сладките неща обаче ни помагат, да подтиснем производството на адреналин и да повишим това на серотонин, и по този начин да се почувстваме отново спокойни и щастливи...докато не се видим в огледалото. Защото неизразходваните въглехидрати от сладкишите бързо се превръщат в мазнини, а те ни превръщат в нещо, което не искаме да бъдем и отново започваме да се утешаваме по същата схема. Омагьосан кръг, които с право може да се нарече зависимост. Как да се измъкнем от него?

Полезните и вредните бързи въглехидрати
Разбира се, не бива да изключваме бързо усвоимите въглехидрати от менюто си, но нека изберем най-полезните от тях. Такива са медът, черният шоколад, плодовете (пресни, сушени, дори приготвени на мармалад) или сладки зеленчуци (цвекло, моркови). Те съдържат не само захари, но и много полезни вещества – витамини, минерали, органични киселини. Плодовете и зеленчуците са богати също на целулоза и пектин, които подобряват перисталтиката и метаболизма, а в сравнение с опакованите храни са в пъти по-ниско калорични.

С тези продукти можем без големи сътресения да заменим тестените сладкиши, карамелизираните бонбони, сиропите, вафлите и прочие опаковани храни. Те съдържат най-вредоносната за организма ни комбинация от рафинирана захар и мазнини.

Но дори някои от полезните сладости, трябва да се употребяват с мярка. Не си позволявайте повече от 2-3 блокчета или бонбони черен шоколад на ден, 2 ч.л. тръстикова захар със сутрешното кафе и 2 ч. л. мед с чай или мляко. По специални поводи може спокойно да хапнете и парче плодов сладкиш, но само ако е домашно приготвен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Петък
24
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
Ниско кръвно - как да го нормализираме?
Ако ушите ви пищят всеки път, щом станете рязко, олюлявате се за момент, виждате размазано, чувствате...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook