Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диагноза: Сладка зависимост


„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често ни спохождат в приливите на лошо настроение. Действително навикът да „лекуваме”стреса с хапването на нещо сладко обикновено дава желаният резултат на момента, но с течение на времето се превръща в зависимост. Това не само накланя стрелката на кантара силно в дясно, но и може да повлече след себе си ред здравословни проблеми.

Но като за начало да разберем защо се пристрастяваме към сладкото и можем ли спокойно да си съществуваме без него.

Както знаем сладкишите съдържат т. н. лесно усвояеми въглехидрати. Те се разграждат буквално за минути и са най-бързото гориво за нашите мускули и мозък. Затова нищо чудно, че при високи нива на хормонът на стреса адреналин, се изостря гладът ни за най-сладките и калорични неща. Това е механизъм, чрез които тялото ни си осигурява необходимата енергия за светкавична реакция в случай на опасност.

Но ако някога приливът на адреналин е означавал, че трябва на мига да си спасяваме кожата, то днес стресът е свързан с прекомерно натоварване в работата, проблеми с близките, суматохата в големия град – все неща, за които бърза реакция на мускулите не ни е необходима. Сладките неща обаче ни помагат, да подтиснем производството на адреналин и да повишим това на серотонин, и по този начин да се почувстваме отново спокойни и щастливи...докато не се видим в огледалото. Защото неизразходваните въглехидрати от сладкишите бързо се превръщат в мазнини, а те ни превръщат в нещо, което не искаме да бъдем и отново започваме да се утешаваме по същата схема. Омагьосан кръг, които с право може да се нарече зависимост. Как да се измъкнем от него?

Полезните и вредните бързи въглехидрати
Разбира се, не бива да изключваме бързо усвоимите въглехидрати от менюто си, но нека изберем най-полезните от тях. Такива са медът, черният шоколад, плодовете (пресни, сушени, дори приготвени на мармалад) или сладки зеленчуци (цвекло, моркови). Те съдържат не само захари, но и много полезни вещества – витамини, минерали, органични киселини. Плодовете и зеленчуците са богати също на целулоза и пектин, които подобряват перисталтиката и метаболизма, а в сравнение с опакованите храни са в пъти по-ниско калорични.

С тези продукти можем без големи сътресения да заменим тестените сладкиши, карамелизираните бонбони, сиропите, вафлите и прочие опаковани храни. Те съдържат най-вредоносната за организма ни комбинация от рафинирана захар и мазнини.

Но дори някои от полезните сладости, трябва да се употребяват с мярка. Не си позволявайте повече от 2-3 блокчета или бонбони черен шоколад на ден, 2 ч.л. тръстикова захар със сутрешното кафе и 2 ч. л. мед с чай или мляко. По специални поводи може спокойно да хапнете и парче плодов сладкиш, но само ако е домашно приготвен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
· Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· Кои са причините за бавен метаболизъм?
· Видове главоболие и как да се справим с тях
· Орехови листа за цяр
· 17 април - Световен ден на болните от хемофилия
· Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
· Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
· Върбинка против умора, изтощение и стрес
Вторник
22
Август 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Здравец - лечителската му сила започва още с името
Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook