Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диагноза: Сладка зависимост


„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често ни спохождат в приливите на лошо настроение. Действително навикът да „лекуваме”стреса с хапването на нещо сладко обикновено дава желаният резултат на момента, но с течение на времето се превръща в зависимост. Това не само накланя стрелката на кантара силно в дясно, но и може да повлече след себе си ред здравословни проблеми.

Но като за начало да разберем защо се пристрастяваме към сладкото и можем ли спокойно да си съществуваме без него.

Както знаем сладкишите съдържат т. н. лесно усвояеми въглехидрати. Те се разграждат буквално за минути и са най-бързото гориво за нашите мускули и мозък. Затова нищо чудно, че при високи нива на хормонът на стреса адреналин, се изостря гладът ни за най-сладките и калорични неща. Това е механизъм, чрез които тялото ни си осигурява необходимата енергия за светкавична реакция в случай на опасност.

Но ако някога приливът на адреналин е означавал, че трябва на мига да си спасяваме кожата, то днес стресът е свързан с прекомерно натоварване в работата, проблеми с близките, суматохата в големия град – все неща, за които бърза реакция на мускулите не ни е необходима. Сладките неща обаче ни помагат, да подтиснем производството на адреналин и да повишим това на серотонин, и по този начин да се почувстваме отново спокойни и щастливи...докато не се видим в огледалото. Защото неизразходваните въглехидрати от сладкишите бързо се превръщат в мазнини, а те ни превръщат в нещо, което не искаме да бъдем и отново започваме да се утешаваме по същата схема. Омагьосан кръг, които с право може да се нарече зависимост. Как да се измъкнем от него?

Полезните и вредните бързи въглехидрати
Разбира се, не бива да изключваме бързо усвоимите въглехидрати от менюто си, но нека изберем най-полезните от тях. Такива са медът, черният шоколад, плодовете (пресни, сушени, дори приготвени на мармалад) или сладки зеленчуци (цвекло, моркови). Те съдържат не само захари, но и много полезни вещества – витамини, минерали, органични киселини. Плодовете и зеленчуците са богати също на целулоза и пектин, които подобряват перисталтиката и метаболизма, а в сравнение с опакованите храни са в пъти по-ниско калорични.

С тези продукти можем без големи сътресения да заменим тестените сладкиши, карамелизираните бонбони, сиропите, вафлите и прочие опаковани храни. Те съдържат най-вредоносната за организма ни комбинация от рафинирана захар и мазнини.

Но дори някои от полезните сладости, трябва да се употребяват с мярка. Не си позволявайте повече от 2-3 блокчета или бонбони черен шоколад на ден, 2 ч.л. тръстикова захар със сутрешното кафе и 2 ч. л. мед с чай или мляко. По специални поводи може спокойно да хапнете и парче плодов сладкиш, но само ако е домашно приготвен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Европейска харта за правата на пациента
· Тайните на малца
Петък
20
Април 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook