Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Диагноза: Сладка зависимост


„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често ни спохождат в приливите на лошо настроение. Действително навикът да „лекуваме”стреса с хапването на нещо сладко обикновено дава желаният резултат на момента, но с течение на времето се превръща в зависимост. Това не само накланя стрелката на кантара силно в дясно, но и може да повлече след себе си ред здравословни проблеми.

Но като за начало да разберем защо се пристрастяваме към сладкото и можем ли спокойно да си съществуваме без него.

Както знаем сладкишите съдържат т. н. лесно усвояеми въглехидрати. Те се разграждат буквално за минути и са най-бързото гориво за нашите мускули и мозък. Затова нищо чудно, че при високи нива на хормонът на стреса адреналин, се изостря гладът ни за най-сладките и калорични неща. Това е механизъм, чрез които тялото ни си осигурява необходимата енергия за светкавична реакция в случай на опасност.

Но ако някога приливът на адреналин е означавал, че трябва на мига да си спасяваме кожата, то днес стресът е свързан с прекомерно натоварване в работата, проблеми с близките, суматохата в големия град – все неща, за които бърза реакция на мускулите не ни е необходима. Сладките неща обаче ни помагат, да подтиснем производството на адреналин и да повишим това на серотонин, и по този начин да се почувстваме отново спокойни и щастливи...докато не се видим в огледалото. Защото неизразходваните въглехидрати от сладкишите бързо се превръщат в мазнини, а те ни превръщат в нещо, което не искаме да бъдем и отново започваме да се утешаваме по същата схема. Омагьосан кръг, които с право може да се нарече зависимост. Как да се измъкнем от него?

Полезните и вредните бързи въглехидрати
Разбира се, не бива да изключваме бързо усвоимите въглехидрати от менюто си, но нека изберем най-полезните от тях. Такива са медът, черният шоколад, плодовете (пресни, сушени, дори приготвени на мармалад) или сладки зеленчуци (цвекло, моркови). Те съдържат не само захари, но и много полезни вещества – витамини, минерали, органични киселини. Плодовете и зеленчуците са богати също на целулоза и пектин, които подобряват перисталтиката и метаболизма, а в сравнение с опакованите храни са в пъти по-ниско калорични.

С тези продукти можем без големи сътресения да заменим тестените сладкиши, карамелизираните бонбони, сиропите, вафлите и прочие опаковани храни. Те съдържат най-вредоносната за организма ни комбинация от рафинирана захар и мазнини.

Но дори някои от полезните сладости, трябва да се употребяват с мярка. Не си позволявайте повече от 2-3 блокчета или бонбони черен шоколад на ден, 2 ч.л. тръстикова захар със сутрешното кафе и 2 ч. л. мед с чай или мляко. По специални поводи може спокойно да хапнете и парче плодов сладкиш, но само ако е домашно приготвен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Етеричното масло от мащерка
· Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Сряда
20
Юни 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Междинната закуска - закуска за шампиони
Често чувам от приятелки, че ако започнат деня си с обилна закуска, то апетитът им се покачва неконтролируемо....
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook