Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кайсията – шампион по бетакаротин


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас – сливата, черешата, вишната, прасковата и бадема. Родината й е далечен Китай, но в Европа навлиза през Армения, на което се дължи ботаническото й наименование – Prunus armeniaca (букв. Арменска слива).

Кайсиите освен много ароматни, са и изключително полезни. Те водят първенството по съдържание на бетакаротин сред плодовете. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от вит. А. Заради това се препоръчват за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и козметични грижи „от вътре”, тъй като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Кайсиите съдържат още вит. С (10 мг. на 100), рутин (вит. Р) за укрепване на кръвоносните съдове, ниацин (вит. В 3 или РР), който също се грижи за здравия вид на кожата. Вит. В1 пък подпомага растежа и умствените способности, заради което плодовете са особено полезни за децата.

От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Заради това се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още магнезий, който противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма.

Една от най-ценните вещества в кайсията е пектинът. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектинът е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок, са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.

Изсушете си кайсии
Изберете зрели и здрави плодове и извадете костилките. Дори един малък загнил участък може да зарази с плесен всички изсушени кайсии. За да предотвратите развитието на микроорганизми, бланширайте плодовете за няколко минути или ги оставете на пара. Ако искате да запазите и апетитния им оранжев цвят, предварително ги накиснете в лимонов или портокалов сок. Той съдържа много витамин С, който ще предотврати окислението на кайсиите.

Самото сушене става на слънце, като плодовете се слагат на равни повърхности и се покриват с марля, за да не ги кацат насекомите. Няколко пъти на ден се разбъркват с дървена лъжица, а когато станат гъвкави са вече готови. След това кайсиите се прибират в найлонови торбички, които се затварят плътно и се съхраняват далеч от влага. С времето цветът им ще започне да потъмнява, но това не бива да ви притеснява.

Не изхвърляйте костилката
За разлика от своите роднини (изключение прави само бадемът), кайсията има ядлива костилка. Тя е богата на белтъчини и на омега-6-мастни киселини. Въпреки името си, ликьорът Амарето се приготвя по-често от кайсиеви ядки и по-рядко от бадеми. Причината е, че двата вида си приличат на вкус, a тези от тях, които са горчиви съдържат веществото амигдалин, за което се предполага, че унищожава раковите клетки. Дори някъде може да се срещне под името витамин В 17. Въпреки това горчивите ядки трябва да се избягват (или да се консумират не повече от 2-3 на ден, защото в по-големи количества могат да причинят отравяне.
Коментари
2015-06-23 #13
Гергана Ковачева
Полезно е
2012-07-20 #12
Инна Георгиева
Ми в нашия плод и зеленчук ги има, учудих се много, но след като си припомних от статията на Теодора, че сливата и кайсията са от едно семейство ми се стори много логично да има такава кайсия. Понеже ей го на, морков ако видим в черно няма да хапнем, ама истинския, оригинален морков си е бил такъв
2012-07-20 #11
Цвети
това е някакво генно ашладисано бедно овошчи))))) аз съм яла ябълки с вкус на круша.....докъде ли може да стигне това ашладисване
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Още за подсладителите
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
Напоследък почти навсякъде четем, че за да бъдем щастливи, трябва да сме малко егоисти, да обръщаме повече...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook