Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Студен чай за горещите летни дни


Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със своите ободряващи свойства и обогатен с вкуса и витамините на първите плодове, той се превръща в идеалната освежаваща напитка за летните жеги. Можете да го приготвите от черен, зелен, бял чай, ройбос или мента.


Зелен чай с мента
Ментата се слави със своя лек охлаждащ ефект, зеленият чай с тонизиращото си действие, а двете заедно са идеалната комбинация. За да приготвите тази напитка запарете 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) зелен чай и 2 ч. л. мента в литър вода. След 7-8 мин. прецедете чая, добавете 3 с. л. мед или тръстикова захар и малко лимонов сок. Оставете го да се охлади и го прехвърлете в кана или бутилка. Съхранявайте го в хладилника, за да се освежавате винаги, когато имате нужда. Сервирайте го с няколко бучки лед и ако ви се намира стръкче прясна мента.


Ройбос с ягода
Чаят от ройбос съдържа много антиоксиданти, които са ни особено необходими през лятото. Ароматът му е съвсем слаб, но специфичен и идеално се съчетава с този на ягодата. Има два варианта или да изцедите сока на шепа ягоди и да го прибавите след запарването на чая или предварително да сварите разрязаните на две плодове във водата, докато пуснат аромата си. В един литър от този лек компот добавете 4 ч.л. насипен ройбос или 4 пакетчета и ги запарете за около 10 мин. Подсладете с 2 с.л. захар и охладете в хладилника


„Ърл Грей” с лимон
„Ърл Грей” е черен чай с добавено етерично масло от бергамот, което му придава едновременно леко горчив и освежаващ аромат, а лимоновият сок осигурява необходимата киселина. Черният чай съдържа повече кофеин в сравнение със зеления и дори през най-горещите месеци, можете да замените топлото кафе с тази ободряваща напитка. За да я приготвите е необходимо да запарите 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) чай „ Ърл Грей”в литър вода за 5 мин. Прецедете чая и охладете. Сервирайте го с лед и резен лимон.

Бял чай с кайсии
Признавам, че идеята за този студен чай „откраднах” от една готова напитка, която засега не се внася у нас и си я приготвям сама. За да го направите и вие сварете 7-8 кайсии в литър вода и после в същия горещ компот запарете 4 пакетчета бял чай за десетина минути. Накрая пасирайте плодовете в течността. Получава се нещо като нектарен чай, които може да се пие в неограничени количества, защото вкусът му е лек и не съдържа кофеин. Опитайте го и ще се влюбите!


Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Коментари
2010-06-07 #3
Iskra
Принцес, несъответствието е поправено.
2010-06-06 #2
wildprincess
Цитирам от статията:,,си я приготвям сам".Само аз ли съзирам несъответствие между пола на цитирания и пишещия???
2010-06-06 #1
Инна Георгиева
Миналата седмица и аз забърках чайче; Ърл Грей, лайм и ягодки http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs313.snc3/28298_401360384361_545169361_4047245_4944089_n.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Вторник
22
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook