Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Студен чай за горещите летни дни


Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със своите ободряващи свойства и обогатен с вкуса и витамините на първите плодове, той се превръща в идеалната освежаваща напитка за летните жеги. Можете да го приготвите от черен, зелен, бял чай, ройбос или мента.


Зелен чай с мента
Ментата се слави със своя лек охлаждащ ефект, зеленият чай с тонизиращото си действие, а двете заедно са идеалната комбинация. За да приготвите тази напитка запарете 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) зелен чай и 2 ч. л. мента в литър вода. След 7-8 мин. прецедете чая, добавете 3 с. л. мед или тръстикова захар и малко лимонов сок. Оставете го да се охлади и го прехвърлете в кана или бутилка. Съхранявайте го в хладилника, за да се освежавате винаги, когато имате нужда. Сервирайте го с няколко бучки лед и ако ви се намира стръкче прясна мента.


Ройбос с ягода
Чаят от ройбос съдържа много антиоксиданти, които са ни особено необходими през лятото. Ароматът му е съвсем слаб, но специфичен и идеално се съчетава с този на ягодата. Има два варианта или да изцедите сока на шепа ягоди и да го прибавите след запарването на чая или предварително да сварите разрязаните на две плодове във водата, докато пуснат аромата си. В един литър от този лек компот добавете 4 ч.л. насипен ройбос или 4 пакетчета и ги запарете за около 10 мин. Подсладете с 2 с.л. захар и охладете в хладилника


„Ърл Грей” с лимон
„Ърл Грей” е черен чай с добавено етерично масло от бергамот, което му придава едновременно леко горчив и освежаващ аромат, а лимоновият сок осигурява необходимата киселина. Черният чай съдържа повече кофеин в сравнение със зеления и дори през най-горещите месеци, можете да замените топлото кафе с тази ободряваща напитка. За да я приготвите е необходимо да запарите 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) чай „ Ърл Грей”в литър вода за 5 мин. Прецедете чая и охладете. Сервирайте го с лед и резен лимон.

Бял чай с кайсии
Признавам, че идеята за този студен чай „откраднах” от една готова напитка, която засега не се внася у нас и си я приготвям сама. За да го направите и вие сварете 7-8 кайсии в литър вода и после в същия горещ компот запарете 4 пакетчета бял чай за десетина минути. Накрая пасирайте плодовете в течността. Получава се нещо като нектарен чай, които може да се пие в неограничени количества, защото вкусът му е лек и не съдържа кофеин. Опитайте го и ще се влюбите!


Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Коментари
2010-06-07 #3
Iskra
Принцес, несъответствието е поправено.
2010-06-06 #2
wildprincess
Цитирам от статията:,,си я приготвям сам".Само аз ли съзирам несъответствие между пола на цитирания и пишещия???
2010-06-06 #1
Инна Георгиева
Миналата седмица и аз забърках чайче; Ърл Грей, лайм и ягодки http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs313.snc3/28298_401360384361_545169361_4047245_4944089_n.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Хънибуш - меденият чай
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 9 игри от миналото, на които да научите децата през ваканцията
· 5 любими десерта с ябълки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Събота
19
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook