Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компот от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме кой колко компот от ягоди (,а също и лютеница) е изял и родителите ни се принуждаваха да ни разделят буркани - буквално. Не знам защо компот от ягоди се правеше най-рядко и най-малко. Та просто се водеше война.

Не че, не обичам пресните ягодки - обичам ги. Но компотът - той просто има различен вкус. Не можел да бие фрешовете по полезни съставки - е карай.

Любимо в детството ми беше да го пасирам с една приставка на миксера. Ех, нектарче - страхотия. Отпивах го на бавни глътки, надявайки се да не свърши бързо. Тайно се надявах, че като в оная приказка за съдинката, която винаги се напълвала с храна и моето бурканче ще ме изненада. Това никога не се случи.

Много хора смятат, че компотът, а и въобще консервирането, е отживелица. Спомен и асоциация за по-сиромашки дни, в които повечето семейства варяха компоти на село или пред блока. Само че днес, компотът изобщо не е без пари, особено ако плодовете не са подарък от село, а трябва да си ги купим. И като сложим още захар, капачки, ток и време - излиза почти лукс.

За мен приготвянето на разни сладка и компоти е един опит за запазване предпазливостта и "разговор с природата" на българина, желание за хапване на храна без консерванти и излишни Е-та, удовлетворение от нещо, което си направил със своите ръце.
Поради каква причина ще си направите или няма да си направите компот от ягоди ще оставя на вас.

Все пак ще запиша рецептата, която ми даде същият този брат, които в детските ми години все се опитваше да открадне от моите бурканчета с ягоди.

Ягодките трябва да гледаме да са без загнили места. Измиваме ги добре и почистваме от зелената част и дръжките.
ягодки
захар
буркани с винт
капачки с винт
по възможност помагач


Във всеки буркан за компот слагаме ягоди - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици. Можете да намалите ако не обичате да сладни. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканчетата, нареждаме ги в съд, които да ги покрие с вода и варим 15 минути. Изваждаме ги и обръщаме с капачките надолу.

Та това беше рецептата на брат ми за компот от ягоди. Колелото се върти. Вчера, крадящ от моите буркани, днес гордо носещ на сестра си един буркан. Другите сигурно пак ги е скрил :)

Коментари
2016-02-16 #6
Стоян
Виждам, че статията е от преди години, но сезонът на ягодите наближава, грабвайте черпаците и запрятайте ръкави! Аз лично предпочитам студената обработка, без всякакви консерванти (освен захарта). Преди си играех да прецедя ягодите през тензух, но сега и от това се отказах. Ето я и моята мързелашка рецепта - пасирам ягодите, може и малини и друг сочен плод, добавям захар в съотношение 1 към 1 (на литър течност - килограм захар), разбърквам до пълно разтваряне на захарта и слагам в буркан (най-удобно е за следващото ползване), бурканът се затваря колкото да не влизат прах и буболечки. Когато ви се дояде (допие) изгребвате каймака от семки (който е превъзходен конфитюр), разреждате на вкус бистрата част, охлаждате или пиете веднага. Няма термичнаобработка, няма консерванти, всички витамини и вкусове са се запазили.
Добър апетит!
2012-07-10 #5
Инна Георгиева
В кауфланд съм виждала
2012-07-10 #4
Радо
Здравей иННА,
Ще съм ти благодарен ако ми кажеш от къде може се купят буркани с винт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Понеделник
30
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Студена супа от тиквички
Супата от тиквички, пресни картофи и прясно мляко е чудесна студена супа, една от немногото, които да...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook