Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компот от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме кой колко компот от ягоди (,а също и лютеница) е изял и родителите ни се принуждаваха да ни разделят буркани - буквално. Не знам защо компот от ягоди се правеше най-рядко и най-малко. Та просто се водеше война.

Не че, не обичам пресните ягодки - обичам ги. Но компотът - той просто има различен вкус. Не можел да бие фрешовете по полезни съставки - е карай.

Любимо в детството ми беше да го пасирам с една приставка на миксера. Ех, нектарче - страхотия. Отпивах го на бавни глътки, надявайки се да не свърши бързо. Тайно се надявах, че като в оная приказка за съдинката, която винаги се напълвала с храна и моето бурканче ще ме изненада. Това никога не се случи.

Много хора смятат, че компотът, а и въобще консервирането, е отживелица. Спомен и асоциация за по-сиромашки дни, в които повечето семейства варяха компоти на село или пред блока. Само че днес, компотът изобщо не е без пари, особено ако плодовете не са подарък от село, а трябва да си ги купим. И като сложим още захар, капачки, ток и време - излиза почти лукс.

За мен приготвянето на разни сладка и компоти е един опит за запазване предпазливостта и "разговор с природата" на българина, желание за хапване на храна без консерванти и излишни Е-та, удовлетворение от нещо, което си направил със своите ръце.
Поради каква причина ще си направите или няма да си направите компот от ягоди ще оставя на вас.

Все пак ще запиша рецептата, която ми даде същият този брат, които в детските ми години все се опитваше да открадне от моите бурканчета с ягоди.

Ягодките трябва да гледаме да са без загнили места. Измиваме ги добре и почистваме от зелената част и дръжките.
ягодки
захар
буркани с винт
капачки с винт
по възможност помагач


Във всеки буркан за компот слагаме ягоди - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици. Можете да намалите ако не обичате да сладни. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканчетата, нареждаме ги в съд, които да ги покрие с вода и варим 15 минути. Изваждаме ги и обръщаме с капачките надолу.

Та това беше рецептата на брат ми за компот от ягоди. Колелото се върти. Вчера, крадящ от моите буркани, днес гордо носещ на сестра си един буркан. Другите сигурно пак ги е скрил :)

Коментари
2016-02-16 #6
Стоян
Виждам, че статията е от преди години, но сезонът на ягодите наближава, грабвайте черпаците и запрятайте ръкави! Аз лично предпочитам студената обработка, без всякакви консерванти (освен захарта). Преди си играех да прецедя ягодите през тензух, но сега и от това се отказах. Ето я и моята мързелашка рецепта - пасирам ягодите, може и малини и друг сочен плод, добавям захар в съотношение 1 към 1 (на литър течност - килограм захар), разбърквам до пълно разтваряне на захарта и слагам в буркан (най-удобно е за следващото ползване), бурканът се затваря колкото да не влизат прах и буболечки. Когато ви се дояде (допие) изгребвате каймака от семки (който е превъзходен конфитюр), разреждате на вкус бистрата част, охлаждате или пиете веднага. Няма термичнаобработка, няма консерванти, всички витамини и вкусове са се запазили.
Добър апетит!
2012-07-10 #5
Инна Георгиева
В кауфланд съм виждала
2012-07-10 #4
Радо
Здравей иННА,
Ще съм ти благодарен ако ми кажеш от къде може се купят буркани с винт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Неделя
20
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook