Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Компот от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме кой колко компот от ягоди (,а също и лютеница) е изял и родителите ни се принуждаваха да ни разделят буркани - буквално. Не знам защо компот от ягоди се правеше най-рядко и най-малко. Та просто се водеше война.

Не че, не обичам пресните ягодки - обичам ги. Но компотът - той просто има различен вкус. Не можел да бие фрешовете по полезни съставки - е карай.

Любимо в детството ми беше да го пасирам с една приставка на миксера. Ех, нектарче - страхотия. Отпивах го на бавни глътки, надявайки се да не свърши бързо. Тайно се надявах, че като в оная приказка за съдинката, която винаги се напълвала с храна и моето бурканче ще ме изненада. Това никога не се случи.

Много хора смятат, че компотът, а и въобще консервирането, е отживелица. Спомен и асоциация за по-сиромашки дни, в които повечето семейства варяха компоти на село или пред блока. Само че днес, компотът изобщо не е без пари, особено ако плодовете не са подарък от село, а трябва да си ги купим. И като сложим още захар, капачки, ток и време - излиза почти лукс.

За мен приготвянето на разни сладка и компоти е един опит за запазване предпазливостта и "разговор с природата" на българина, желание за хапване на храна без консерванти и излишни Е-та, удовлетворение от нещо, което си направил със своите ръце.
Поради каква причина ще си направите или няма да си направите компот от ягоди ще оставя на вас.

Все пак ще запиша рецептата, която ми даде същият този брат, които в детските ми години все се опитваше да открадне от моите бурканчета с ягоди.

Ягодките трябва да гледаме да са без загнили места. Измиваме ги добре и почистваме от зелената част и дръжките.
ягодки
захар
буркани с винт
капачки с винт
по възможност помагач


Във всеки буркан за компот слагаме ягоди - около 1/2 от буркана. Добавяме захар - 4 супени лъжици. Можете да намалите ако не обичате да сладни. Доливаме с вода до ръба на буркана.
Затваряме добре бурканчетата, нареждаме ги в съд, които да ги покрие с вода и варим 15 минути. Изваждаме ги и обръщаме с капачките надолу.

Та това беше рецептата на брат ми за компот от ягоди. Колелото се върти. Вчера, крадящ от моите буркани, днес гордо носещ на сестра си един буркан. Другите сигурно пак ги е скрил :)

Коментари
2016-02-16 #6
Стоян
Виждам, че статията е от преди години, но сезонът на ягодите наближава, грабвайте черпаците и запрятайте ръкави! Аз лично предпочитам студената обработка, без всякакви консерванти (освен захарта). Преди си играех да прецедя ягодите през тензух, но сега и от това се отказах. Ето я и моята мързелашка рецепта - пасирам ягодите, може и малини и друг сочен плод, добавям захар в съотношение 1 към 1 (на литър течност - килограм захар), разбърквам до пълно разтваряне на захарта и слагам в буркан (най-удобно е за следващото ползване), бурканът се затваря колкото да не влизат прах и буболечки. Когато ви се дояде (допие) изгребвате каймака от семки (който е превъзходен конфитюр), разреждате на вкус бистрата част, охлаждате или пиете веднага. Няма термичнаобработка, няма консерванти, всички витамини и вкусове са се запазили.
Добър апетит!
2012-07-10 #5
Инна Георгиева
В кауфланд съм виждала
2012-07-10 #4
Радо
Здравей иННА,
Ще съм ти благодарен ако ми кажеш от къде може се купят буркани с винт.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook