Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло


Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват, за да се сдобием с по-стройна фигура, да го избягваме наред с останалите въглехидратни храни. Безпристрастната статистика обаче показва точно обратното – жителите на Източна Азия, които ядат ориз минимум два пъти на ден, най-рядко страдат от наднормено тегло. Дори малкото затлъстели в тези страни дължат килограмите си не на ориза, а на навлизащият и там „западен” начин на хранене.

Оризът дори заема важно място в традиционната китайска медицина. Според нея, той е идеалната храна тъй като поддържа баланса между ин и ян в тялото.
Малките зрънца действително съдържат много въглехидрати (75-80 гр. на 100), но те се усвояват бавно и за дълго осигуряват усещане за ситост и енергия. Белтъчините в ориза са между 7 и 10 гр., а повечето му разновидности на практика са лишени от мазнини. Затова пък е изключително богат на минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Оризът е източник и на много витамини от групата В.

В света съществуват хиляди сортове ориз. Това многобразие се дължи на факта, че дори най-малката разлика в почвата, начина на отглеждане и климата води до промяна във вкуса и хранителните качества на ориза. Разбира се, ние ще се спрем само на основните:

Кръглозърнестият ориз е с високо съдържание на нишесте и след сваряване става лепкав. Това може и да не звучи привлекателно, но е незаменимо качество при приготвянето на ризото, суши, плънки за месо и зеленчуци, каши и традиционното у нас мляко с ориз.

Дългозърнестите сортове, напротив – след сваряване остават на отделни зърна и са предпочитани за гарнитури и студени блюда. Най-известните представители са „индийското „басмати” и тайландския „жасмин”.

Черният императорски ориз произхожда от Индонезия. Наричан е още забранен, защото в миналото се е сервирал само в императорския двор, тоест в Забраненият град. Цветът му всъщност е тъмнолилав и се дължи на съдържанието на антоциани – антиоксидантни вещества, които укрепват кръвоносните съдове. Той е най-богат на желязо, а вкусът му е по-богат и хрупкав. Много добре се съчетава със соев сос и сушени плодове.
Коментари
2015-08-24 #7
Елена
Най–лесният начин да отслабнеш.Само ориз и нещо отгоре за вкус месеци наред.Аз усещам промяната още на следващия ден.
2011-08-22 #6
Михаил
Ами то, Людмилче, като не си отишло на диетолог какво друго да папкаш? То въображението лесно се изчерпва, пък последиците са страшни.
2011-03-14 #5
Людмила
Вегетарианка съм и оризът е един от любимите ми храни,
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Самотата
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Петък
21
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook