Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло


Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват, за да се сдобием с по-стройна фигура, да го избягваме наред с останалите въглехидратни храни. Безпристрастната статистика обаче показва точно обратното – жителите на Източна Азия, които ядат ориз минимум два пъти на ден, най-рядко страдат от наднормено тегло. Дори малкото затлъстели в тези страни дължат килограмите си не на ориза, а на навлизащият и там „западен” начин на хранене.

Оризът дори заема важно място в традиционната китайска медицина. Според нея, той е идеалната храна тъй като поддържа баланса между ин и ян в тялото.
Малките зрънца действително съдържат много въглехидрати (75-80 гр. на 100), но те се усвояват бавно и за дълго осигуряват усещане за ситост и енергия. Белтъчините в ориза са между 7 и 10 гр., а повечето му разновидности на практика са лишени от мазнини. Затова пък е изключително богат на минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Оризът е източник и на много витамини от групата В.

В света съществуват хиляди сортове ориз. Това многобразие се дължи на факта, че дори най-малката разлика в почвата, начина на отглеждане и климата води до промяна във вкуса и хранителните качества на ориза. Разбира се, ние ще се спрем само на основните:

Кръглозърнестият ориз е с високо съдържание на нишесте и след сваряване става лепкав. Това може и да не звучи привлекателно, но е незаменимо качество при приготвянето на ризото, суши, плънки за месо и зеленчуци, каши и традиционното у нас мляко с ориз.

Дългозърнестите сортове, напротив – след сваряване остават на отделни зърна и са предпочитани за гарнитури и студени блюда. Най-известните представители са „индийското „басмати” и тайландския „жасмин”.

Черният императорски ориз произхожда от Индонезия. Наричан е още забранен, защото в миналото се е сервирал само в императорския двор, тоест в Забраненият град. Цветът му всъщност е тъмнолилав и се дължи на съдържанието на антоциани – антиоксидантни вещества, които укрепват кръвоносните съдове. Той е най-богат на желязо, а вкусът му е по-богат и хрупкав. Много добре се съчетава със соев сос и сушени плодове.
Коментари
2015-08-24 #7
Елена
Най–лесният начин да отслабнеш.Само ориз и нещо отгоре за вкус месеци наред.Аз усещам промяната още на следващия ден.
2011-08-22 #6
Михаил
Ами то, Людмилче, като не си отишло на диетолог какво друго да папкаш? То въображението лесно се изчерпва, пък последиците са страшни.
2011-03-14 #5
Людмила
Вегетарианка съм и оризът е един от любимите ми храни,
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Понеделник
1
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook