Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II


Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът на Големите езера. В сравнение с културният ориз той е по-богат на белтъчини, витамини и влакнини. Местните индианци традиционно са го събирали и използвали за храна, но в последните години търсенето му нараства в цял свят. В сравнение с култивираните сортове дивият ориз съдържа повече белтъчини, витамини, минералите фосфор и калий. Има черно-кафяв цвят и орехов вкус. Обикновено се смесва с бял ориз в съотношение 1:3.

Червен ориз произхожда от Тайланд, а цветът му се дължи на триците, тъй като при обработката му се отделя само външната люспа. Това гарантира запазването на всички хранителни вещества. Основната му разлика с неполирания кафяв ориз е по-тежкия и сладък вкус.

Но дори един и същи ориз, обработен по различен начин може да има различен вкус, цвят и съдържание на хранителни вещества:

Кафевият ориз е с изцяло запазено зърно, като е отлющена само неговата обвивка. Той е най-богат на витамини, минерали, растителни влакнини и мазнини, които се съдържат в зародиша. Затова е предпочитан от привържениците на здравословното хранене. Относително високата му цена в сравнение с белия ориз се дължи на по-краткия му срок на годност. Вари се средно около 25 мин.

При белият полиран ориз люспите, триците и зародишът са отстранени. Това удължава срока му на годност, прави вкуса по-фин, а цветът белоснежен, но го лишава от по-голямата част от витамините и минералите. За пълното му сваряване са необходими 10-15 мин.

Бланшираният ориз е компромис между здравословните ползи на неполираният ориз и по-лекият вкус на белия. Той се получава като необработените зърна на ориза се попарват за кратко. По този начин 80% от витамините и минералите от люспата и триците преминават във вътрешността на зърното и се запазват след полирането му. В сурово състояние бланшираният ориз има жълтеникав цвят, които обаче при сваряване преминава в снежнобял. Тази обработка увеличава времето за готвенето му до 20 мин., но има и друго преимущество – бланшираните зърна никога не се слепват и запазват добрия си вкус дори и след притопляне.

В нашата страна само до преди 100 г. оризът е бил истински лукс и затова нашите баби са го замествали изцяло или отчасти с булгур.
Коментари
2012-05-18 #5
vilidon
Много сте забавни,чета коментарите и ми стана много смешно.
Булгура е натрошено жито и е много полезно .накисва се за 1час във вода , прецежда се и го добавяш към салата ,кюфтенца също много са вкусни.Пробвайте и ще се убедите.
2010-06-18 #4
Инна Георгиева
Ами то преди баба ти е било по-ползвано. Сега си е почти екзотично но това е нещо което има корен тук в България.
Аз много харесвам кюфтенцата от булгур http://www.hera.bg/s.php?n=249
2010-06-18 #3
wildprincess
Моята баба го е пропуснала!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Сряда
22
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook