Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II


Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът на Големите езера. В сравнение с културният ориз той е по-богат на белтъчини, витамини и влакнини. Местните индианци традиционно са го събирали и използвали за храна, но в последните години търсенето му нараства в цял свят. В сравнение с култивираните сортове дивият ориз съдържа повече белтъчини, витамини, минералите фосфор и калий. Има черно-кафяв цвят и орехов вкус. Обикновено се смесва с бял ориз в съотношение 1:3.

Червен ориз произхожда от Тайланд, а цветът му се дължи на триците, тъй като при обработката му се отделя само външната люспа. Това гарантира запазването на всички хранителни вещества. Основната му разлика с неполирания кафяв ориз е по-тежкия и сладък вкус.

Но дори един и същи ориз, обработен по различен начин може да има различен вкус, цвят и съдържание на хранителни вещества:

Кафевият ориз е с изцяло запазено зърно, като е отлющена само неговата обвивка. Той е най-богат на витамини, минерали, растителни влакнини и мазнини, които се съдържат в зародиша. Затова е предпочитан от привържениците на здравословното хранене. Относително високата му цена в сравнение с белия ориз се дължи на по-краткия му срок на годност. Вари се средно около 25 мин.

При белият полиран ориз люспите, триците и зародишът са отстранени. Това удължава срока му на годност, прави вкуса по-фин, а цветът белоснежен, но го лишава от по-голямата част от витамините и минералите. За пълното му сваряване са необходими 10-15 мин.

Бланшираният ориз е компромис между здравословните ползи на неполираният ориз и по-лекият вкус на белия. Той се получава като необработените зърна на ориза се попарват за кратко. По този начин 80% от витамините и минералите от люспата и триците преминават във вътрешността на зърното и се запазват след полирането му. В сурово състояние бланшираният ориз има жълтеникав цвят, които обаче при сваряване преминава в снежнобял. Тази обработка увеличава времето за готвенето му до 20 мин., но има и друго преимущество – бланшираните зърна никога не се слепват и запазват добрия си вкус дори и след притопляне.

В нашата страна само до преди 100 г. оризът е бил истински лукс и затова нашите баби са го замествали изцяло или отчасти с булгур.
Коментари
2012-05-18 #5
vilidon
Много сте забавни,чета коментарите и ми стана много смешно.
Булгура е натрошено жито и е много полезно .накисва се за 1час във вода , прецежда се и го добавяш към салата ,кюфтенца също много са вкусни.Пробвайте и ще се убедите.
2010-06-18 #4
Инна Георгиева
Ами то преди баба ти е било по-ползвано. Сега си е почти екзотично но това е нещо което има корен тук в България.
Аз много харесвам кюфтенцата от булгур http://www.hera.bg/s.php?n=249
2010-06-18 #3
wildprincess
Моята баба го е пропуснала!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook