Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Време за билки: сушене, съхранение и употреба


За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и в точното време, но също така, да ги изсушим и съхраняваме правилно.

Лечебните вещества могат лесно да се унищожат от слънчевата светлина и затова билките трябва да се сушат на сенчесто място или в проветриво помещение. Повечето билки не са особено капризни и изискват нормалната за топлите месеци от годината температура от 25-30° на въздуха, при която до 2-3 дена са готови за прибиране. Единствено плодовете с високо съдържание на Вит. С, каквито са шипките и боровинките, трябва да се сушат по-бързо и на по-висока температура – 50-70°. Идеални условия за тях можем да създадем във всяка домакинска фурна, особено ако разполагаме с вентилаторен режим. В нея плодовете ще изсъхнат само за няколко часа. Вратичката на фурната трябва да оставим леко отворена, за да може въздуха свободно да циркулира.

Единствено на слънце могат да се сушат корените, които не съдържат етерични масла. Те се измиват добре от пръстта и се нарязват на дребно.

Готовите билки се съхраняват в книжни пакети, на тъмно и сухо място. Само шипките и ароматните растения, трябва да се защитим от достъп на въздух. За тях е добре да предвидим стъклени буркани с плътно затварящи се капаци. Лесно можем да изчислим колко съдове ще ни бъдат необходими като знаем, че по време на сушенето билките ще изгубят между 70 и 80% от теглото си.

Така съхранените цветове, листа и стръкове запазват полезните си вещества най-малко 2 години. По-дълъг срок на годност имат корените - около 5 години.

Как да ги използваме
Преди да използваме билките, трябва добре да познаваме лечебното им действие. Макар и напълно натурални, те също могат да имат противопоказания. Особено внимателни трябва да бъдете, ако сте бременна или кърмите, тъй като много от иначе безобидните растения повишават тонуса на матката и предизвикват контракции.

Най-често лековитите вещества от растенията се извличат с настойки и отвари. За да ги приготвим, трябва да запарим една супена лъжица дрога за всяка чаена чаша вода. За по-силно действащите билки количеството се намалява на половина. След половин до три часа отварата се прецежда и се пие преди хранене.

Отварите могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни. Това дава възможност да ги приготвяме в по-големи количества и по-рядко. Повторното затопляне на котлона обаче влошава действието им, затова ако искаме да ги консумираме топли е достатъчно само да добавим малко гореща вода.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Събота
14
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Псамотерапията – лечение по време на лятната отпуска
Безспорно морето е най-предпочитаното място за прекарване на лятната отпуска. Там се отдаваме на безметежни...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook