Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Време за билки: сушене, съхранение и употреба


За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и в точното време, но също така, да ги изсушим и съхраняваме правилно.

Лечебните вещества могат лесно да се унищожат от слънчевата светлина и затова билките трябва да се сушат на сенчесто място или в проветриво помещение. Повечето билки не са особено капризни и изискват нормалната за топлите месеци от годината температура от 25-30° на въздуха, при която до 2-3 дена са готови за прибиране. Единствено плодовете с високо съдържание на Вит. С, каквито са шипките и боровинките, трябва да се сушат по-бързо и на по-висока температура – 50-70°. Идеални условия за тях можем да създадем във всяка домакинска фурна, особено ако разполагаме с вентилаторен режим. В нея плодовете ще изсъхнат само за няколко часа. Вратичката на фурната трябва да оставим леко отворена, за да може въздуха свободно да циркулира.

Единствено на слънце могат да се сушат корените, които не съдържат етерични масла. Те се измиват добре от пръстта и се нарязват на дребно.

Готовите билки се съхраняват в книжни пакети, на тъмно и сухо място. Само шипките и ароматните растения, трябва да се защитим от достъп на въздух. За тях е добре да предвидим стъклени буркани с плътно затварящи се капаци. Лесно можем да изчислим колко съдове ще ни бъдат необходими като знаем, че по време на сушенето билките ще изгубят между 70 и 80% от теглото си.

Така съхранените цветове, листа и стръкове запазват полезните си вещества най-малко 2 години. По-дълъг срок на годност имат корените - около 5 години.

Как да ги използваме
Преди да използваме билките, трябва добре да познаваме лечебното им действие. Макар и напълно натурални, те също могат да имат противопоказания. Особено внимателни трябва да бъдете, ако сте бременна или кърмите, тъй като много от иначе безобидните растения повишават тонуса на матката и предизвикват контракции.

Най-често лековитите вещества от растенията се извличат с настойки и отвари. За да ги приготвим, трябва да запарим една супена лъжица дрога за всяка чаена чаша вода. За по-силно действащите билки количеството се намалява на половина. След половин до три часа отварата се прецежда и се пие преди хранене.

Отварите могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни. Това дава възможност да ги приготвяме в по-големи количества и по-рядко. Повторното затопляне на котлона обаче влошава действието им, затова ако искаме да ги консумираме топли е достатъчно само да добавим малко гореща вода.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Еко съвети в очакване на бебето
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Неделя
26
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Урок по химия за бъдещи майки
По време на бременността се налага да научите много нови неща, както и да си припомните стари знания....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook