Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Време за билки: сушене, съхранение и употреба


За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и в точното време, но също така, да ги изсушим и съхраняваме правилно.

Лечебните вещества могат лесно да се унищожат от слънчевата светлина и затова билките трябва да се сушат на сенчесто място или в проветриво помещение. Повечето билки не са особено капризни и изискват нормалната за топлите месеци от годината температура от 25-30° на въздуха, при която до 2-3 дена са готови за прибиране. Единствено плодовете с високо съдържание на Вит. С, каквито са шипките и боровинките, трябва да се сушат по-бързо и на по-висока температура – 50-70°. Идеални условия за тях можем да създадем във всяка домакинска фурна, особено ако разполагаме с вентилаторен режим. В нея плодовете ще изсъхнат само за няколко часа. Вратичката на фурната трябва да оставим леко отворена, за да може въздуха свободно да циркулира.

Единствено на слънце могат да се сушат корените, които не съдържат етерични масла. Те се измиват добре от пръстта и се нарязват на дребно.

Готовите билки се съхраняват в книжни пакети, на тъмно и сухо място. Само шипките и ароматните растения, трябва да се защитим от достъп на въздух. За тях е добре да предвидим стъклени буркани с плътно затварящи се капаци. Лесно можем да изчислим колко съдове ще ни бъдат необходими като знаем, че по време на сушенето билките ще изгубят между 70 и 80% от теглото си.

Така съхранените цветове, листа и стръкове запазват полезните си вещества най-малко 2 години. По-дълъг срок на годност имат корените - около 5 години.

Как да ги използваме
Преди да използваме билките, трябва добре да познаваме лечебното им действие. Макар и напълно натурални, те също могат да имат противопоказания. Особено внимателни трябва да бъдете, ако сте бременна или кърмите, тъй като много от иначе безобидните растения повишават тонуса на матката и предизвикват контракции.

Най-често лековитите вещества от растенията се извличат с настойки и отвари. За да ги приготвим, трябва да запарим една супена лъжица дрога за всяка чаена чаша вода. За по-силно действащите билки количеството се намалява на половина. След половин до три часа отварата се прецежда и се пие преди хранене.

Отварите могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни. Това дава възможност да ги приготвяме в по-големи количества и по-рядко. Повторното затопляне на котлона обаче влошава действието им, затова ако искаме да ги консумираме топли е достатъчно само да добавим малко гореща вода.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
· 18 неща, които бременните жени тайно правят
· Второ дете? Не е толкова трудно, колкото изглежда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
Презервативите остават най-сигурният начин сексът да е безопасен. Използването им намалява драстично...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook