Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още за подсладителите


Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти на аспартама – най-широко използваният заместител на захарта. На дневен ред обаче остава въпросът какви са алтернативите му, ако по някакви причини не можем или не искаме да употребяваме прости захари, включително и най-здравословните като мед, кленов сироп и меласа.

Най-общо подсладителите, които можем да срещнем в хранителните продукти или под формата на добавка се делят на два вида – естествени и синтетични. Вече споменатия Аспартам спада към синтетичните, заедно с Ацелуфам К, Захарина и Цикламата. Какво е общото между тях освен химичния произход? Всички те са стотици пъти по-сладки от захарта и не се усвояват от организма, което означава, че калорийната им стойност е равна или близка до нула. Звучи чудесно, но именно в това е скритата опасност от тях. Съществуват сериозни съмнения, че тези вещества се натрупват в органите ни и могат да предизвикат рак.

Например Цикламатът (Е952) в стомашно-чревният тракт се разгражда до циклахексаламин – вещество с доказан канцерогенен ефект за опитните животни, а вероятно и за нас хората. Заради това още през 1970 г. този подсладител е забранен в САЩ, а по-късно и в много страни на ЕС. У нас обаче се употребява масово в хранителни продукти, безалкохолни напитки и подслаждащи таблетки. Най-опасен е за бъбречно болни, бременни и кърмачки.

Подобни данни има и за Захарина (Е954), които се извлича от канцерогенното вещество толуен. За него Американската агенция по безопасност на храните решава само да изписва предупреждение на опаковката му, подобно на никотиновите изделия, че „Сериозно вреди на вашето здраве”. Съмненията са, че предизвиква рак на пикочния мехур, тъй като се изхвърля с урината.

Ацелуфам К - вторият по популярност изкуствен подсладител в безалкохолните напитки след Аспартама, също е подозиран в канцерогенност, но досега без сериозни доказателства. Едно обаче е сигурно – в организма този подсладител се разпада до метилов етер, които пречи на работата на сърцето и аспарогенова киселина, която превъзбужда нервната система.

А сега да поговорим за вкуса. Изкуствените подсладители наподобяват вкуса на захарта...но не съвсем. Захаринът и Ацелуфам К имат метално-нагарчащ вкус, а цикмалата – приятно сладък в първия момент, който след секунди се заменя с неприятен остатъчен дъх. Затова в повечето хранителни продукти подсладителите се комбинират, за да се компенсират взаимно вкусовите им недостатъци.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Вторник
15
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook