Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още за подсладителите


Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти на аспартама – най-широко използваният заместител на захарта. На дневен ред обаче остава въпросът какви са алтернативите му, ако по някакви причини не можем или не искаме да употребяваме прости захари, включително и най-здравословните като мед, кленов сироп и меласа.

Най-общо подсладителите, които можем да срещнем в хранителните продукти или под формата на добавка се делят на два вида – естествени и синтетични. Вече споменатия Аспартам спада към синтетичните, заедно с Ацелуфам К, Захарина и Цикламата. Какво е общото между тях освен химичния произход? Всички те са стотици пъти по-сладки от захарта и не се усвояват от организма, което означава, че калорийната им стойност е равна или близка до нула. Звучи чудесно, но именно в това е скритата опасност от тях. Съществуват сериозни съмнения, че тези вещества се натрупват в органите ни и могат да предизвикат рак.

Например Цикламатът (Е952) в стомашно-чревният тракт се разгражда до циклахексаламин – вещество с доказан канцерогенен ефект за опитните животни, а вероятно и за нас хората. Заради това още през 1970 г. този подсладител е забранен в САЩ, а по-късно и в много страни на ЕС. У нас обаче се употребява масово в хранителни продукти, безалкохолни напитки и подслаждащи таблетки. Най-опасен е за бъбречно болни, бременни и кърмачки.

Подобни данни има и за Захарина (Е954), които се извлича от канцерогенното вещество толуен. За него Американската агенция по безопасност на храните решава само да изписва предупреждение на опаковката му, подобно на никотиновите изделия, че „Сериозно вреди на вашето здраве”. Съмненията са, че предизвиква рак на пикочния мехур, тъй като се изхвърля с урината.

Ацелуфам К - вторият по популярност изкуствен подсладител в безалкохолните напитки след Аспартама, също е подозиран в канцерогенност, но досега без сериозни доказателства. Едно обаче е сигурно – в организма този подсладител се разпада до метилов етер, които пречи на работата на сърцето и аспарогенова киселина, която превъзбужда нервната система.

А сега да поговорим за вкуса. Изкуствените подсладители наподобяват вкуса на захарта...но не съвсем. Захаринът и Ацелуфам К имат метално-нагарчащ вкус, а цикмалата – приятно сладък в първия момент, който след секунди се заменя с неприятен остатъчен дъх. Затова в повечето хранителни продукти подсладителите се комбинират, за да се компенсират взаимно вкусовите им недостатъци.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook