Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още за подсладителите


Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти на аспартама – най-широко използваният заместител на захарта. На дневен ред обаче остава въпросът какви са алтернативите му, ако по някакви причини не можем или не искаме да употребяваме прости захари, включително и най-здравословните като мед, кленов сироп и меласа.

Най-общо подсладителите, които можем да срещнем в хранителните продукти или под формата на добавка се делят на два вида – естествени и синтетични. Вече споменатия Аспартам спада към синтетичните, заедно с Ацелуфам К, Захарина и Цикламата. Какво е общото между тях освен химичния произход? Всички те са стотици пъти по-сладки от захарта и не се усвояват от организма, което означава, че калорийната им стойност е равна или близка до нула. Звучи чудесно, но именно в това е скритата опасност от тях. Съществуват сериозни съмнения, че тези вещества се натрупват в органите ни и могат да предизвикат рак.

Например Цикламатът (Е952) в стомашно-чревният тракт се разгражда до циклахексаламин – вещество с доказан канцерогенен ефект за опитните животни, а вероятно и за нас хората. Заради това още през 1970 г. този подсладител е забранен в САЩ, а по-късно и в много страни на ЕС. У нас обаче се употребява масово в хранителни продукти, безалкохолни напитки и подслаждащи таблетки. Най-опасен е за бъбречно болни, бременни и кърмачки.

Подобни данни има и за Захарина (Е954), които се извлича от канцерогенното вещество толуен. За него Американската агенция по безопасност на храните решава само да изписва предупреждение на опаковката му, подобно на никотиновите изделия, че „Сериозно вреди на вашето здраве”. Съмненията са, че предизвиква рак на пикочния мехур, тъй като се изхвърля с урината.

Ацелуфам К - вторият по популярност изкуствен подсладител в безалкохолните напитки след Аспартама, също е подозиран в канцерогенност, но досега без сериозни доказателства. Едно обаче е сигурно – в организма този подсладител се разпада до метилов етер, които пречи на работата на сърцето и аспарогенова киселина, която превъзбужда нервната система.

А сега да поговорим за вкуса. Изкуствените подсладители наподобяват вкуса на захарта...но не съвсем. Захаринът и Ацелуфам К имат метално-нагарчащ вкус, а цикмалата – приятно сладък в първия момент, който след секунди се заменя с неприятен остатъчен дъх. Затова в повечето хранителни продукти подсладителите се комбинират, за да се компенсират взаимно вкусовите им недостатъци.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Вторник
20
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook