Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Още за подсладителите


Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти на аспартама – най-широко използваният заместител на захарта. На дневен ред обаче остава въпросът какви са алтернативите му, ако по някакви причини не можем или не искаме да употребяваме прости захари, включително и най-здравословните като мед, кленов сироп и меласа.

Най-общо подсладителите, които можем да срещнем в хранителните продукти или под формата на добавка се делят на два вида – естествени и синтетични. Вече споменатия Аспартам спада към синтетичните, заедно с Ацелуфам К, Захарина и Цикламата. Какво е общото между тях освен химичния произход? Всички те са стотици пъти по-сладки от захарта и не се усвояват от организма, което означава, че калорийната им стойност е равна или близка до нула. Звучи чудесно, но именно в това е скритата опасност от тях. Съществуват сериозни съмнения, че тези вещества се натрупват в органите ни и могат да предизвикат рак.

Например Цикламатът (Е952) в стомашно-чревният тракт се разгражда до циклахексаламин – вещество с доказан канцерогенен ефект за опитните животни, а вероятно и за нас хората. Заради това още през 1970 г. този подсладител е забранен в САЩ, а по-късно и в много страни на ЕС. У нас обаче се употребява масово в хранителни продукти, безалкохолни напитки и подслаждащи таблетки. Най-опасен е за бъбречно болни, бременни и кърмачки.

Подобни данни има и за Захарина (Е954), които се извлича от канцерогенното вещество толуен. За него Американската агенция по безопасност на храните решава само да изписва предупреждение на опаковката му, подобно на никотиновите изделия, че „Сериозно вреди на вашето здраве”. Съмненията са, че предизвиква рак на пикочния мехур, тъй като се изхвърля с урината.

Ацелуфам К - вторият по популярност изкуствен подсладител в безалкохолните напитки след Аспартама, също е подозиран в канцерогенност, но досега без сериозни доказателства. Едно обаче е сигурно – в организма този подсладител се разпада до метилов етер, които пречи на работата на сърцето и аспарогенова киселина, която превъзбужда нервната система.

А сега да поговорим за вкуса. Изкуствените подсладители наподобяват вкуса на захарта...но не съвсем. Захаринът и Ацелуфам К имат метално-нагарчащ вкус, а цикмалата – приятно сладък в първия момент, който след секунди се заменя с неприятен остатъчен дъх. Затова в повечето хранителни продукти подсладителите се комбинират, за да се компенсират взаимно вкусовите им недостатъци.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook