Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Стевизоидът, който се извлича от растението стевия е подходящ и по- здравословен подсладител за диабетици
Стевизоидът, който се извлича от растението стевия е подходящ и по- здравословен подсладител за диабетици

Още за подсладителите - II


Както споменахме обаче, освен синтетични, съществуват и естествени подсладители, които се извличат от различни растения. Например ксилитолът (E967)се получава от царевични кочани, сорбитолът (E420) - от костилкови плодове и водорасли, изомалта - от тръстикова захар. Тези три естествени подсладители са захарни алкохоли и имат нисък гликемичен индекс, поради което са подходящи за диабетици. Също така са предпочитани за приготвяне на лекарства, защото са значително по-безопасни от изкуствените, а най-сериозните странични ефекти, които могат да предизвикат, са диария и подуване на корема. Последното важи за сорбитола, който трябва да се приема само в ограничени количества.

Освен сладкия вкус (който е много приятен) захарните алкохоли имат и полезно действие. Например ксилитолът предпазва от кариес и заради това се използва в производството на дъвки и пасти за зъби, а изомалтът е и пробиотик, които поддържа здравословната микрофлора в организма ни.

Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калориите им са само наполовина по-малко. Това означава, че, за да постигнем същата сладост, ще трябва да приемем почти същото количество калории.

Има обаче един естествен подсладител, който по диетичност може да си съперничи с изкуствените. Чистият стевизоид Е 960 (извлечен от растението стевия) е около 200-250 пъти по-сладък от захарта и на практика няма калории. Макар че за нас е сравнително нов продукт, стевията вече хилядолетия се използва като подсладител от населението на Бразилия и Парагвай. Интересът на останалата част на света към това сладко растение започва след паниката около канцерогенността на цикламата и захарина. Така, като тяхна алтернатива, през 1970 г. стевията започва да се култивира и в Япония. И до днес този подсладител е най-популярен в Източна Азия, включително Китай, Корея, Тайланд и Малайзия.

В сравнение със захарните алкохоли, стевията няма толкова приятен вкус, защото усещането за сладост е забавено, а понякога е възможно дори да нагарча. Но както останалите естествени подсладители, и тя притежава лечебни ефекти. Стевията се използва за профилактика на диабет, наднормено тегло и хипертония. Има антибактериално и противогъбично действие, а също така подпомага детоксикацията на организма.

Но дори и стевизоида трябва да се употребява в ограничени дози. Все пак не бива да забравяме, че това, което приемаме под формата на таблетки или прах е концентриран екстракт, а предозирането с него може прекалено да понижи кръвната захар и кръвното налягане.
Коментари
2015-08-08 #5
Надя
За диабетици препоръчвам кокосова захар и агаве.Сладки и вкусни са, ще ви харесат!Правописа в статията няма да коментирам....
2015-03-30 #4
канна
Благодаря ти, Искра, за изчерпателните статии!
2013-04-26 #3
някой си
"Въпреки всички тези положителни качества, захарните алкохоли имат един съществен недостатък – те са по-малко сладки от захарта, а калорийте им са само наполовина по-малко. " - Искра, Искра, пише се калориите. С две букви ,,и". Правиш ли разлика между ед.число и мн.число? Мн.число-калории. т.е. калориите. тцтц
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Бременност и зъболечение
„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Диетата на работното място
Всяка диета свършва в понеделник. Всичките ни добри намерения се изпаряват когато отидем на работа и...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook