Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рокфор - Кралят на сирената


Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му вкус, се крие в технологията на приготвянето му. А като споменем сирене, със сигурност се сещаме за Франция. И действително оригиналният Рокфор се заражда в Южна Франция край град Монпелие. Въпреки че и други държави произвеждат сини сирена, френското сирене е защитено от европейския закон като единствено, което може да носи това име.

Смята се, че Рокфорът е направен за първи път още през 2700 пр.Хр. Легендата разказва за това как млад овчар, докато пасял стадото си в подножието на скалистото плато Комбалу в областта Рокфор-сюр-Сюзон, забелязал красива девойка. Младежът бил толкова запленен от хубостта й, че тръгнал след нея, оставил кучето си да пази стадото, а храната - парче хляб и прясно сирене – на прохладно в една от варовиковите пещери. Няколко дена по-късно, след като не успял да стигне девойката, се върнал обратно. Въпреки че сиренето вече било покрито със синьо-зелени ивици и имало много силна миризма, той бил много прегладнял, затова го опитал. Вкусът му бил прекрасен. Плесента върху сиренето се появила от странната алхимия между влажността и естествената вентилация на пещерата, върху къс сух хляб. Тази плесен се дължи на бактерията Penicillium Roqueforti. Така се родил Рокфорът.

„Кралят на сирената” се отличава с уникалното си съчетание от специфични вкусове и аромати. Първоначалното му приготвяне става по стандартния начин, но формата му трябва да е цилиндрична, млякото овче, а главната особеност е технологията на неговото узряване. То става в пещерите на Комбалу, при добра вентилация, върху посолени с едра сол дървени полици. Всяка пита сирене трябва да престои в пещерата между 3 и 10 месеца.

Най-диви са пещерите Бараньод. Сиренето, което е узряло там, има лъскава повърхност, цвят на слонова кост със светло зелени пеницилинови ивици и уникални деликатесни вкусови качества.

Рокфорът има най-добър вкус, ако се извади два часа преди консумация и се остави да придобие стайна температура. Важно е и рязането на сиренето. Тъй като Рокфорът е силно трошлив, се реже с „рокфорезачка” (la roquefortaise) или много остър нож, за да не бъде нарушена структурата му.

Синьото сирене е много добър приятел с десертните вина (Порто, Сотерн, Токайски вина), както и с ароматните вина от сорта Мускат, които му позволяват да разгърне изцяло специфичния си вкус.
Коментари
2010-09-06 #7
Анелия
Това, което намерих като информация е, че при размразяването има много голяма вероятност сиренето да се разпадне и като цяло да се наруши структурата му. Също така трябва да се консумира бързо. Става въпрос за рокфор и други сини сирена. По отношение на вкуса - по скоро няма големи промени.
2010-09-06 #6
Инна Георгиева
Честно казано Деница, не знам какво ще се случи ако се замрази сирене, извара съм замразявала - добре беше.
Ако някой е наясно да сподели?
2010-09-04 #5
деница Терзиева
някой знае ли дали сините сирена могат да се замразяват във фризер?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Вторник
1
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook