Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рокфор - Кралят на сирената


Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му вкус, се крие в технологията на приготвянето му. А като споменем сирене, със сигурност се сещаме за Франция. И действително оригиналният Рокфор се заражда в Южна Франция край град Монпелие. Въпреки че и други държави произвеждат сини сирена, френското сирене е защитено от европейския закон като единствено, което може да носи това име.

Смята се, че Рокфорът е направен за първи път още през 2700 пр.Хр. Легендата разказва за това как млад овчар, докато пасял стадото си в подножието на скалистото плато Комбалу в областта Рокфор-сюр-Сюзон, забелязал красива девойка. Младежът бил толкова запленен от хубостта й, че тръгнал след нея, оставил кучето си да пази стадото, а храната - парче хляб и прясно сирене – на прохладно в една от варовиковите пещери. Няколко дена по-късно, след като не успял да стигне девойката, се върнал обратно. Въпреки че сиренето вече било покрито със синьо-зелени ивици и имало много силна миризма, той бил много прегладнял, затова го опитал. Вкусът му бил прекрасен. Плесента върху сиренето се появила от странната алхимия между влажността и естествената вентилация на пещерата, върху къс сух хляб. Тази плесен се дължи на бактерията Penicillium Roqueforti. Така се родил Рокфорът.

„Кралят на сирената” се отличава с уникалното си съчетание от специфични вкусове и аромати. Първоначалното му приготвяне става по стандартния начин, но формата му трябва да е цилиндрична, млякото овче, а главната особеност е технологията на неговото узряване. То става в пещерите на Комбалу, при добра вентилация, върху посолени с едра сол дървени полици. Всяка пита сирене трябва да престои в пещерата между 3 и 10 месеца.

Най-диви са пещерите Бараньод. Сиренето, което е узряло там, има лъскава повърхност, цвят на слонова кост със светло зелени пеницилинови ивици и уникални деликатесни вкусови качества.

Рокфорът има най-добър вкус, ако се извади два часа преди консумация и се остави да придобие стайна температура. Важно е и рязането на сиренето. Тъй като Рокфорът е силно трошлив, се реже с „рокфорезачка” (la roquefortaise) или много остър нож, за да не бъде нарушена структурата му.

Синьото сирене е много добър приятел с десертните вина (Порто, Сотерн, Токайски вина), както и с ароматните вина от сорта Мускат, които му позволяват да разгърне изцяло специфичния си вкус.
Коментари
2010-09-06 #7
Анелия
Това, което намерих като информация е, че при размразяването има много голяма вероятност сиренето да се разпадне и като цяло да се наруши структурата му. Също така трябва да се консумира бързо. Става въпрос за рокфор и други сини сирена. По отношение на вкуса - по скоро няма големи промени.
2010-09-06 #6
Инна Георгиева
Честно казано Деница, не знам какво ще се случи ако се замрази сирене, извара съм замразявала - добре беше.
Ако някой е наясно да сподели?
2010-09-04 #5
деница Терзиева
някой знае ли дали сините сирена могат да се замразяват във фризер?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook