Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черешов пай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където расте този плод). Това разбира се съм правила и аз. Даже мога да добавя, че съм падала от череша.
Началото на лятото винаги свързвам с черешите. Сега вече то е в разгара си, но този сочен плод все още го има.

След като Искра помисли за отслабването с череши, реших че може би някой може да има нужда да напълнее. Та забърках този черешов пай :)
Шегувам се, знаете каква е тайната, заделяте парченце и другото раздавате на близки хора. Радост за нас (и талията ни) радост за нашите приятели.
за тестото
300 гр. брашно
200 гр. масло
2 с.л. вода
1 щипка сол

за пълнежа
1 кг. черешки
150 гр. захар
1 ч.л. разтопено масло
2 с.л. нишесте
6 капки течна ванилия


Забъркваме маслено тесто, след което го слагаме в хладилника. Пускаме фурната да загрее на 190 градуса.

Следва да махнем костилките от черешите. По принцип съм виждала специален уред за това, но аз го правих на ръка. След като приключим с тази стъпка слагаме почистените череши в тенджерка и ги поръсваме със захарта, която оставяме да попие за около 15 минути. Идея как да ги почистим виж тук

Слагаме плодовете на среден огън, добавяме нишестето, маслото, разбъркваме добре. Идеята е да се изпари част от водата - за около 5 минути. Добавяме ванилията. В оригинал любимия на американците пай се приготвя с бадемова есенция, която все още трудно се намира в повечето магазини.

Тестото разделяме на две - една по-голяма и една по-малка част за решетката на пая.
От по-голямата част разстиламе кора, по-голяма от тавичката ни, за да може да се получи бордюрче по стените й. Най-често тавичката за пай има накъдрени стенички и ако ползвате такава трябва добре да притиснете тестото по ръбчетата. Вече имаме осново за пая и в нея изиспваме черешовата смес. Диаметърът на тавичката, която използвам тук е 26 см.

Останалото тесто разточваме и нарязваме на лентички. С тях нареждаме решетка върху пълнежа. Печем в предварително загрятата фурна до златиста коричка.



Тайно ще ви призная.... дори и сега търся двойки в черешите... вече знаете защо :)
Коментари
2016-06-03 #3
Инна Георгиева
Привет, Канна. Благодаря за коментара. По принцип пиша колко е диаметъра, но тук съм забравила и сега ще го добавя - 26 см
2016-06-01 #2
канна
Много хубава рецепта! Една препоръка за тази рецепта и не само: добре би било да се пише и диаметъра на тавата, защото имаме точно определено количество тесто.
2010-06-27 #1
wildprincess
Такива черешки бяха първите ми обици,това бяха и първите обици на дъщеричката ми.И предполагам на почти всяко българско момиченце.Хем са красиви,хем не боли като ги слагаш и накрая ги изяждаш!
Паят изглежда гениално,бадемовата есенция май ще подхожда идеално!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Ръж
· Море
· Лятното слънцестоене - мистична енергия
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Петък
26
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook