Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Петровден



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за светиите Петър и Павел. За традицията на българина обаче светиите са считани за братя и имат два отделни дни за почитане - Петровден е на 29 юни, а Павловден - на 30 юни.

Според житието му, Свети Петър бил обикновен рибар на име Симеон. Именно Христос му дал името Петър - означаващо камък. Когато залавят Христос, св. Петър три пъти се отрича от него - за което после дълбоко съжалява.

Свети Павел пък бил фарисей, който участвал в гоненията на християните и дори участва в убийството на свети Стефан.
Житието му разказва, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита защо го гони. Това изиграва важна роля, скоро той се покръства и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. Св. Петър бива разпънат на 29 юни, същия ден св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли Петър и Павел символизират заблудата и покаянието и се смятат за едни от най-ревностните последователи на Христос.


В българския календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те започват след Петдесетница - близо две седмици не се хапват блажни ястия.
В народните вярвания Петър и Павел са двама братя - Петър богат и неотстъпчив, Павел - сиромах и справедлив.
Ябълките Петровски са задължителни на масата
На св. Петър се паднало да държи ключа за портите на рая. Да съди кой е праведен и ще влезе, кой е грешник и ще отпрати. Справедливостта на неговата дума никой не можел да подложи на съмнение, защото дори, когато майка му - лоша и проклета жена, напуснала този свят и отишла пред портите, той не я пуснал.

Тъй като Петровден съвпада с най-живия период от стопански живот - обредите на този ден са най-често свързани с него,
През деня се работи до обяд - в този ден казват и св. Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябвало да се хваща работа - нито домашна, нито селскостопанска - за да е плодородна годината. На места стават рано сутрин и хвърлят камъчета в лозето, бостана, нивата - за да даде голяма реколта.

За светията на този ден задължително на масата се слагат ябълки петровки.Също се приготвя тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки, и ястие наричано "бял мъж" (или "белмъш" и "кутмач"). Петровското пиле или поне пилешкото също е задължително.

Имен ден празнуват: Петър, Петьо, Павел, Камен, Петя, Павлина, Полина
Коментари
2010-06-29 #7
wildprincess
Диня със сирене и грозде със сирене си е класика! Без хляб обаче!При това съм си градско дете и родителите ми също-така че не е приоритет само за селската кухня!
2010-06-29 #6
Iskra
"Белият мъж" наистина се прави с много прясно сирене, което се точи на конци. На всичкото отгоре се изважда от предната вечер, за да се вмирише леко Точно като това, което е било дадено на Св. Петър.
2010-06-29 #5
Инна Георгиева
Eeee Диня със сирене е класика!

Виж каква била легендата за белия мъж"

Според легендата, когато жътварите сложили сирене на трапезата си, за да нагостят свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце. В народните представи тогава е най-топлото време на годината, петровското
слънце може да размекне даже камъка.
... Жетварите се притеснили, че
трябва да дадат на Светеца негодна за употреба храна. Но свети Петър намерил разрешение – протегнал си ръката и взел няколко едри класа пшеница. Стрил ги между дланите си и с бяло и чисто брашно посипал разтопеното сирене. Течното сирене се превърнало в бяла сгъстена каша.
Това е така наречения "бял мъж".
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Магията на българското хоро
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
Неделя
18
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Горещниците
Според народните поверия, Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука),...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Пъзел за най-малките - Народните будители за деца и родители
С Цвети си говорехме за наближаващия 1 ноември - Ден на народните будители. Хрумна ни че, малките деца...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
Идея за: Пухкаво пано-мартеница
Да изработиш сам мартеничките, които ще подариш, е не само детско забавление. То е специален подарък...
Как да изберем тапети - I
Благодарение на тапетите можем лесно и бързо да обновим интериора на дома си. Но търсенето на подходящия...
Декупажът или как да превърнем обикновеното в необикновено
Може би и вашият дом е пълен с такива предмети – скучни едноцветни чинии, обикновени саксии, стъклени...
Мратинци, Вълчи празници
На места в Западна България на 14 ноември се отбелязват Мратинци, Мратиньок - останали от езическата...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Св. мъченици Дария и Хрисант - 19 март
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден. Св. мъченици Дария и Хрисант са светци...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook