Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчуковите сокове


Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове с прясно изцедени фрешове. Сигурно ги приготвяте от сочните цитруси, а през лятото и от сезонни плодове. Но дали не подценявате зеленчуците? Соковете от тях са не само по-здравословни, защото съдържат минимално количество захари, но и комбинирани правилно могат да бъдат изключително вкусни. На практика можете да ги приготвите от всичко, което режете в купата си за салата – моркови, краставици, спанак, цвекло, целина, домати. И всеки един от тях е полезен по своему.

Соковете от зеленолистни зеленчуци – спанак, лапад, маруля, коприва, са най-подходящи за детоксикации, защото хлорофилът, който се съдържа в тях извежда натрупаните шлаки от черния дроб и подобрява кръвотворенето.

Сокът от моркови е изключително богат на бетакаротин и само 2-3 чаши от него седмично могат да ви доставят необходимото количество витамин А. Съдържа още витамините С, Е, К, калий, калций, желязо, фосфор и силиций. Заради всичките тези полезни вещества, сокът от моркови се препоръчва на майките кърмачки, подрастващите, а и на всички нас, тъй като подпомага възстановяването на органите и тъканите в организма, включително зрението и кожата. Затова е ефективно профилактично средство срещу стареене, акне и други кожни заболявания.

Заради богатото съдържание на ликопен, доматеният сок е известен със своите противоракови свойства. Консумиран редовно той също защитава кожата ни „от вътре” срещу ултравиолетовите лъчи. Ликопенът се запазва и след термична обработка, но за съжаление консервирането разрушава други ценни съставки на доматения сок, например органичните киселини, които подобряват обмяната на веществата. Затова както останалите сокове е най-полезен прясно изцеден. Вкусът му става още по-приятен, ако добавите му добавите няколко капки „Табаско” или щипка кайенски пипер.

Сокът от краставици. Тези свежи зеленчуци съдържат около 98% процента вода и от тях можете да получите обилно количество утоляващ жаждата сок. Той се използва като природно диуретично средство, заради високото съдържание на калий. Останалите минерали се грижат за здравината на костите и зъбния емайл (калций и форфор) и подобряват настроението (магнезий). Благодарение на това сокът от краставица освежава не само тялото, но и духа.

Краставичният сок е едно от най-популярните средства в домашната козметика. Органичните киселини, които се съдържат в него стягат и почистват кожата, избистрят тена и изсветляват пигментните петна. Приеман вътрешно той също се грижи за красотата ни като подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак.
Коментари
2012-02-13 #8
Инна Георгиева
И аз установих с времето, че по-добрия вариант за мен е да се хапне плод/зеленчук, отколкото сокове. Първо защото участват и дъвкателните мускули, задвижвайки и надолу по-добре механизма на стомаха, второ защото наистина има много по-малка загуба от окисляването на продукта и трето, защото поглъщаш много по-малко количество и заедно с това една идея задоволяваш и глад.
Разбира се, ако имаш нужда от ударна доза витамини и минерали, да речем в период на боледуване или с идея за лечение соковете вършат работа СЪщото важи,ако искаш просто да изпиеш чаша истински сок Тези в кутия е ясно,че няма нищо полезно в тях. Най-много остатъци на минерални соли
2012-02-12 #7
вълчица
Аз лично предпочитам да ям плодовете е зеленчуците цели,вместо да хвърлям половината като правя сок
2010-07-02 #6
Изолда
Дори моя скапан робот от ВС Телешоп, дето се оказа, че нито месо може да мели, нито да нареже нещо без проблеми, прави страхотен морковен сок. Само после миенето е сложно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Супа от коприва и пащърнак
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Камелия - една истинска източна красавица
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Вторник
22
Януари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Хлорела – супер храна от дълбините на океана
Хлорела е синьо-зелено водорасло, определяна за “суперхрана” и богата на фитонутриенти (специфични съединения,...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook