Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчуковите сокове


Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове с прясно изцедени фрешове. Сигурно ги приготвяте от сочните цитруси, а през лятото и от сезонни плодове. Но дали не подценявате зеленчуците? Соковете от тях са не само по-здравословни, защото съдържат минимално количество захари, но и комбинирани правилно могат да бъдат изключително вкусни. На практика можете да ги приготвите от всичко, което режете в купата си за салата – моркови, краставици, спанак, цвекло, целина, домати. И всеки един от тях е полезен по своему.

Соковете от зеленолистни зеленчуци – спанак, лапад, маруля, коприва, са най-подходящи за детоксикации, защото хлорофилът, който се съдържа в тях извежда натрупаните шлаки от черния дроб и подобрява кръвотворенето.

Сокът от моркови е изключително богат на бетакаротин и само 2-3 чаши от него седмично могат да ви доставят необходимото количество витамин А. Съдържа още витамините С, Е, К, калий, калций, желязо, фосфор и силиций. Заради всичките тези полезни вещества, сокът от моркови се препоръчва на майките кърмачки, подрастващите, а и на всички нас, тъй като подпомага възстановяването на органите и тъканите в организма, включително зрението и кожата. Затова е ефективно профилактично средство срещу стареене, акне и други кожни заболявания.

Заради богатото съдържание на ликопен, доматеният сок е известен със своите противоракови свойства. Консумиран редовно той също защитава кожата ни „от вътре” срещу ултравиолетовите лъчи. Ликопенът се запазва и след термична обработка, но за съжаление консервирането разрушава други ценни съставки на доматения сок, например органичните киселини, които подобряват обмяната на веществата. Затова както останалите сокове е най-полезен прясно изцеден. Вкусът му става още по-приятен, ако добавите му добавите няколко капки „Табаско” или щипка кайенски пипер.

Сокът от краставици. Тези свежи зеленчуци съдържат около 98% процента вода и от тях можете да получите обилно количество утоляващ жаждата сок. Той се използва като природно диуретично средство, заради високото съдържание на калий. Останалите минерали се грижат за здравината на костите и зъбния емайл (калций и форфор) и подобряват настроението (магнезий). Благодарение на това сокът от краставица освежава не само тялото, но и духа.

Краставичният сок е едно от най-популярните средства в домашната козметика. Органичните киселини, които се съдържат в него стягат и почистват кожата, избистрят тена и изсветляват пигментните петна. Приеман вътрешно той също се грижи за красотата ни като подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак.
Коментари
2012-02-13 #8
Инна Георгиева
И аз установих с времето, че по-добрия вариант за мен е да се хапне плод/зеленчук, отколкото сокове. Първо защото участват и дъвкателните мускули, задвижвайки и надолу по-добре механизма на стомаха, второ защото наистина има много по-малка загуба от окисляването на продукта и трето, защото поглъщаш много по-малко количество и заедно с това една идея задоволяваш и глад.
Разбира се, ако имаш нужда от ударна доза витамини и минерали, да речем в период на боледуване или с идея за лечение соковете вършат работа СЪщото важи,ако искаш просто да изпиеш чаша истински сок Тези в кутия е ясно,че няма нищо полезно в тях. Най-много остатъци на минерални соли
2012-02-12 #7
вълчица
Аз лично предпочитам да ям плодовете е зеленчуците цели,вместо да хвърлям половината като правя сок
2010-07-02 #6
Изолда
Дори моя скапан робот от ВС Телешоп, дето се оказа, че нито месо може да мели, нито да нареже нещо без проблеми, прави страхотен морковен сок. Само после миенето е сложно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Супа от коприва и пащърнак
· Салата с ряпа дайкон
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· 17 май - Световен ден на хипертонията
Сряда
26
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
Бременни жени, които работят две или повече нощни смени в седмицата, са подложени на по-висок риск от...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook