Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчуковите сокове - II


Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на червени кръвни телца и е най-доброто средство за подобряване състава на кръвта. Съдържа също витамините С, В1, В2, В3, бета-каротин, фолиева киселина, антоциани и минералите калций, желязо, магнезий, фосфор и калий. Но най-ценната му съставка е бетаинът – витаминно подобно вещество, което не се намира в никой друг зеленчук. Благодарение на него сока от цвекло е идеална напитка за всички спортуващи, тъй като повишава издържливостта на мускулите. Освен това стимулира разграждането на мазнините, затова ако сте на диета не пропускайте да го включите в менюто си.

Вероятно не предполагате и за още един чудодeен ефект на сока от цвекло – той е способен да облекчи менструалните болки по напълно естествен начин. Това е възможно отново благодарение на бетаина в комбинация с фолиевата киселина, които успокояват контракциите на матката.

Не на последно място сокът от цвекло предпазва от свободните радикали и от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителната му дневна доза е половин чаша, но за съжаление не на всеки се нрави специфичния му вкус. Затова най-добре да се смесва с други зеленчукови или плодови сокове. Ето и една от най-добрите комбинации: 1 малка глава цвекло (има по-приятен вкус от големите), 2 моркова (или ябълки, ако предпочитате по-сладък сок), 1 стебло целина.

Съвсем незаслужено сокът от целина има малка популярност. Благодарение на комбинацията от фитохимикали и витамини С и В, той има силно ободряващо действие, особено в летните жеги. За разлика от енергийните напитки ефектът му не е краткотраен, а напротив – приеман редовно засилва паметта и предпазва от деменция. Сокът от целина също се препоръчва за понижаване на кръвното налягане, облекчава пристъпите на мигрена и намалява лошия холестерол. Освен това е беден на калории и захари, което го прави подходящ както за диабетици, така и за всички, които се борят с излишните килограми.

Колкото до вкуса, сокът от целина, подобно на този от цвекло е доста натрапчив и ако не сте от най-заклетите му почитатели, по–добре го смесвайте с други зеленчуци. Най-приятни са комбинациите с морков и ябълка или доматен сок.

Това са само част от освежаващите фрешове, които можете да си приготвите. На практика може да използвате всеки един сочен зеленчук – пипер, магданоз...останалото оставям на вашата фантазия. Пробвайте и различни комбинации, включително и с плодове, за да откриете любимия си сок.

Помнете, че зеленчуковите сокове, подобно на плодовите, трябва да се пият веднага след изстискване, защото много от полезните вещества в тях се разрушават от въздуха. Изключение прави само сокът от цвекло, които трябва да престои 1-2 часа в хладилника, за да се освободи от танините.
Коментари
2010-08-18 #3
mim
обожавам сок от моркови- това е моят сок
2010-06-30 #2
lili_vanili
И на мен! Да не казвам какво ми идва да направя
2010-06-30 #1
supergirl
честно казано сока от цвекло ми идва в повече
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Целината - от кулинарията до здравето
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Подарете си здраве с червено цвекло
· Салата с червено цвекло и черен кимион
· Есенно пречистване на организма със сезонни храни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Понеделник
20
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook