Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните морски дарове


Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на плажа.

Морските дарове (миди, калмари, раци, скариди, омари, октопод и др.) са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини и минерали, съдържат силни антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма.

Всички морски дарове съдържат калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите например са богати и на фосфор и цинк. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.
Освен това мидите са храна богата на протеини и се нареждат на челно място по този показател. Не трябва да се подценява и качеството на мидите да бъдат естествен афродизиак.

Скаридите също имат подобна слава. Това се дължи на цинкът, който покачва нивото на тестостерон при мъжа. Освен това йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо.

Раците и калмарите също са основен източник на цинк и витамин В12. Той е необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система.

Говорим ли за високо съдържание на белтъчини и мазнини, в морски продукт, то значи говорим за октопода В него се съдържа витамин B2 играещ важна роля за имунната ни система и зрението. Освен това съдържа фосфор и натрий, така също и витамин B1, без който въглехидратите в организма няма да се превърнатт в енергия, а в мазнини.

Освен изброеното до момента, морските деликатеси съдържат цяло богатство от други вещества - магнезий, селен, желязо, кобалт... Морските храни имат и по-малко калории в
сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо. 100 грама морски дарове съдържат по-малко от 100 калории. Затова са препоръчителна храна за диети. Даряват ни и с полезните и необходими на организма ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Самите морските дарове пък имат по-малко мазнини от рибата, а доставят на организма същото количество полезни витамини, от което има нужда. Тези деликатеси са пълноценна храна заради съчетанието от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. Те осигуряват баланс в храненето ни и едновременно с това ни зареждат с енергия.

Все пак морските дарове са храна, с която трябва да се внимава, особено мидите. Важно е да бъдат пресни, за да не предизвикат хранително отравяне, както и да се имат предвид различни алергични реакции.
Коментари
2011-05-24 #7
didatzeni
Здравейте,девойки.Хубава е статийката,вкусни са морските дарове,ниско калорични са,но защо никъде не се споменава за холестерина/холестерола/ в тях.Живея в морска държава,дето морските дарове можеш и пресно уловени да си купиш.Но тук непрекъснато се говори за умерено-ниска консумация точно поради тая причина. Иначе по 1-2-3 пъти годишно и аз си ги позволявам в малки количества.Но миди-не.Те се хранят с всички видове морски боклуци,живеят и оцеляват и в мръсни води.Бих казала ако не се знае от къде са събирани да не се вземат,щото наистина става опасно.
2010-08-08 #6
Инна Георгиева
Поне аз досега не съм виждала да пише екстракт от бяла риба, виж за екстракт, есенция и аромат на рак - да. Виждала съм и такива, на които пише просто риба.
2010-08-06 #5
Изолда
Бяла риба силно казано - пише екстракт от бяла риба, каквото и да значи това .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Понеделник
20
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook