Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните морски дарове


Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на плажа.

Морските дарове (миди, калмари, раци, скариди, омари, октопод и др.) са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини и минерали, съдържат силни антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма.

Всички морски дарове съдържат калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите например са богати и на фосфор и цинк. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.
Освен това мидите са храна богата на протеини и се нареждат на челно място по този показател. Не трябва да се подценява и качеството на мидите да бъдат естествен афродизиак.

Скаридите също имат подобна слава. Това се дължи на цинкът, който покачва нивото на тестостерон при мъжа. Освен това йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо.

Раците и калмарите също са основен източник на цинк и витамин В12. Той е необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система.

Говорим ли за високо съдържание на белтъчини и мазнини, в морски продукт, то значи говорим за октопода В него се съдържа витамин B2 играещ важна роля за имунната ни система и зрението. Освен това съдържа фосфор и натрий, така също и витамин B1, без който въглехидратите в организма няма да се превърнатт в енергия, а в мазнини.

Освен изброеното до момента, морските деликатеси съдържат цяло богатство от други вещества - магнезий, селен, желязо, кобалт... Морските храни имат и по-малко калории в
сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо. 100 грама морски дарове съдържат по-малко от 100 калории. Затова са препоръчителна храна за диети. Даряват ни и с полезните и необходими на организма ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Самите морските дарове пък имат по-малко мазнини от рибата, а доставят на организма същото количество полезни витамини, от което има нужда. Тези деликатеси са пълноценна храна заради съчетанието от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. Те осигуряват баланс в храненето ни и едновременно с това ни зареждат с енергия.

Все пак морските дарове са храна, с която трябва да се внимава, особено мидите. Важно е да бъдат пресни, за да не предизвикат хранително отравяне, както и да се имат предвид различни алергични реакции.
Коментари
2011-05-24 #7
didatzeni
Здравейте,девойки.Хубава е статийката,вкусни са морските дарове,ниско калорични са,но защо никъде не се споменава за холестерина/холестерола/ в тях.Живея в морска държава,дето морските дарове можеш и пресно уловени да си купиш.Но тук непрекъснато се говори за умерено-ниска консумация точно поради тая причина. Иначе по 1-2-3 пъти годишно и аз си ги позволявам в малки количества.Но миди-не.Те се хранят с всички видове морски боклуци,живеят и оцеляват и в мръсни води.Бих казала ако не се знае от къде са събирани да не се вземат,щото наистина става опасно.
2010-08-08 #6
Инна Георгиева
Поне аз досега не съм виждала да пише екстракт от бяла риба, виж за екстракт, есенция и аромат на рак - да. Виждала съм и такива, на които пише просто риба.
2010-08-06 #5
Изолда
Бяла риба силно казано - пише екстракт от бяла риба, каквото и да значи това .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е без съмнение най- популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook