Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните морски дарове


Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на плажа.

Морските дарове (миди, калмари, раци, скариди, омари, октопод и др.) са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини и минерали, съдържат силни антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма.

Всички морски дарове съдържат калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите например са богати и на фосфор и цинк. Фосфорът регулира енергийния метаболизъм на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.
Освен това мидите са храна богата на протеини и се нареждат на челно място по този показател. Не трябва да се подценява и качеството на мидите да бъдат естествен афродизиак.

Скаридите също имат подобна слава. Това се дължи на цинкът, който покачва нивото на тестостерон при мъжа. Освен това йодът в тях е многократно повече в сравнение със съдържанието му в говеждото месо.

Раците и калмарите също са основен източник на цинк и витамин В12. Той е необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система.

Говорим ли за високо съдържание на белтъчини и мазнини, в морски продукт, то значи говорим за октопода В него се съдържа витамин B2 играещ важна роля за имунната ни система и зрението. Освен това съдържа фосфор и натрий, така също и витамин B1, без който въглехидратите в организма няма да се превърнатт в енергия, а в мазнини.

Освен изброеното до момента, морските деликатеси съдържат цяло богатство от други вещества - магнезий, селен, желязо, кобалт... Морските храни имат и по-малко калории в
сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо. 100 грама морски дарове съдържат по-малко от 100 калории. Затова са препоръчителна храна за диети. Даряват ни и с полезните и необходими на организма ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Самите морските дарове пък имат по-малко мазнини от рибата, а доставят на организма същото количество полезни витамини, от което има нужда. Тези деликатеси са пълноценна храна заради съчетанието от лесно усвоими белтъци, витамини и минерали. Те осигуряват баланс в храненето ни и едновременно с това ни зареждат с енергия.

Все пак морските дарове са храна, с която трябва да се внимава, особено мидите. Важно е да бъдат пресни, за да не предизвикат хранително отравяне, както и да се имат предвид различни алергични реакции.
Коментари
2011-05-24 #7
didatzeni
Здравейте,девойки.Хубава е статийката,вкусни са морските дарове,ниско калорични са,но защо никъде не се споменава за холестерина/холестерола/ в тях.Живея в морска държава,дето морските дарове можеш и пресно уловени да си купиш.Но тук непрекъснато се говори за умерено-ниска консумация точно поради тая причина. Иначе по 1-2-3 пъти годишно и аз си ги позволявам в малки количества.Но миди-не.Те се хранят с всички видове морски боклуци,живеят и оцеляват и в мръсни води.Бих казала ако не се знае от къде са събирани да не се вземат,щото наистина става опасно.
2010-08-08 #6
Инна Георгиева
Поне аз досега не съм виждала да пише екстракт от бяла риба, виж за екстракт, есенция и аромат на рак - да. Виждала съм и такива, на които пише просто риба.
2010-08-06 #5
Изолда
Бяла риба силно казано - пише екстракт от бяла риба, каквото и да значи това .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
· Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
· Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Вторник
23
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Пасивната агресия се отнася до хора, които са враждебни към нас, но не показват открито или пряко...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Как да изчисляваме калориите
Вече на повечето хранителни опаковки не само в магазините, но дори и в заведенията за бързо хранене,...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook