Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спагети по "китайски"


Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя е различна. Имат близо над 30 техники за приготвяне на храна!

Имаше време, когато имах контакти с няколко собственици на китайски заведения в България. Няколко пъти, съвсем случайно, съм присъствала на моменти, в които се хранят китайците. Нито веднъж не съм видяла да ядат това, което сервират в заведенията си. Една купа, пълна с лепкав ориз, няколко парченца зеленчук и малко пилешко. Като месото е буквално 2-3 парченца. Всеизвестен факт е, че ястията сервирани в китайските ресторанти, са побългарени. Това, което ще предложа днес, също.
половин пакет спагети
1 малка тиквичка
1 морков
200 гр пилешко месо.
олио
2-3 гъби печурки
соев сос
оризов оцет
китайска подправка

В китайската подправка, която аз ползвам има: звездовиден анасон, резене, карамфил, сечуански пипер, чесън, мисля и джинджифил.

Спагетите, които използвам са обикновени, пшенични. Като за италианска кухня, но ако желаете използвайте оризови. Сварявам ги според описанието на опаковката.

Морковите, тиквичките и гъбите нарязваме на лентички. Тук е важно: голям, дълбок, чугунен тиган, неголямо количество продукт в него и силен огън.
Пилешкото месо (за предпочитане да е от гърди), нарязваме на ивици. Мариноваме с малко соев сос, оризов оцет (същият, който ползваме и за суши) и китайска подправка. Оставяме така за 30 минути.

В дълбок тиган, запържваме до побеляване пилешкото месо и го изваждаме. Задушаваме гъбките и също изваждаме от тигана. Добавяме малко мазнина в съда и изсипваме морковите. Запържваме за 4-5 минути и добавяме тиквичките - целта е зеленчукът да остане леко хрупкав. Връщаме гъбите и пилешкото. Разбъркваме и добавяме изцедените спагети. Добавяме още 2 с.л соев сос, 3 с.л вода, китайска подправка на вкус. Разбъркваме няколко пъти добре.

И както се казва на китайски : Чу нин хао уейкъо! (Добър апетит! - поне Google така казва.)


Коментари
2013-04-03 #3
KEPETO
И не само по китайски!
2011-08-22 #2
Лоеа
Не знам пробвали ли сте оризово фиде (прилича на плоски спагети). Невероятно е, супер крехко и много по-здравословно от обикновените италиански видове. Откакто го пробвахме не искаме да чуваме за други спагети.
2011-05-30 #1
lililazarova
страхотна рецепта ще я опитам сигувна съм че ще е много вкусна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Баница с праз, гъби и амарант
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да приготвим слънчев чай?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Палачинки
Палачинките са от онази категория храни, които най-често свързваме с уикенда. Не стават много бързо,...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook