Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спагети по "китайски"


Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя е различна. Имат близо над 30 техники за приготвяне на храна!

Имаше време, когато имах контакти с няколко собственици на китайски заведения в България. Няколко пъти, съвсем случайно, съм присъствала на моменти, в които се хранят китайците. Нито веднъж не съм видяла да ядат това, което сервират в заведенията си. Една купа, пълна с лепкав ориз, няколко парченца зеленчук и малко пилешко. Като месото е буквално 2-3 парченца. Всеизвестен факт е, че ястията сервирани в китайските ресторанти, са побългарени. Това, което ще предложа днес, също.
половин пакет спагети
1 малка тиквичка
1 морков
200 гр пилешко месо.
олио
2-3 гъби печурки
соев сос
оризов оцет
китайска подправка

В китайската подправка, която аз ползвам има: звездовиден анасон, резене, карамфил, сечуански пипер, чесън, мисля и джинджифил.

Спагетите, които използвам са обикновени, пшенични. Като за италианска кухня, но ако желаете използвайте оризови. Сварявам ги според описанието на опаковката.

Морковите, тиквичките и гъбите нарязваме на лентички. Тук е важно: голям, дълбок, чугунен тиган, неголямо количество продукт в него и силен огън.
Пилешкото месо (за предпочитане да е от гърди), нарязваме на ивици. Мариноваме с малко соев сос, оризов оцет (същият, който ползваме и за суши) и китайска подправка. Оставяме така за 30 минути.

В дълбок тиган, запържваме до побеляване пилешкото месо и го изваждаме. Задушаваме гъбките и също изваждаме от тигана. Добавяме малко мазнина в съда и изсипваме морковите. Запържваме за 4-5 минути и добавяме тиквичките - целта е зеленчукът да остане леко хрупкав. Връщаме гъбите и пилешкото. Разбъркваме и добавяме изцедените спагети. Добавяме още 2 с.л соев сос, 3 с.л вода, китайска подправка на вкус. Разбъркваме няколко пъти добре.

И както се казва на китайски : Чу нин хао уейкъо! (Добър апетит! - поне Google така казва.)


Коментари
2013-04-03 #3
KEPETO
И не само по китайски!
2011-08-22 #2
Лоеа
Не знам пробвали ли сте оризово фиде (прилича на плоски спагети). Невероятно е, супер крехко и много по-здравословно от обикновените италиански видове. Откакто го пробвахме не искаме да чуваме за други спагети.
2011-05-30 #1
lililazarova
страхотна рецепта ще я опитам сигувна съм че ще е много вкусна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
Понеделник
18
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook