Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Потайният домат


Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен на сос, основно ястие или салата. Обичат го всички – малки и големи, дори най-върлите противници на зарзавата, за което всъщност си има и логично обяснение. Доматът е един от малкото пресни зеленчуци, от които можем да се насладим на петия вкус – умами. Той се описва като пикантен, с аромат на месен бульон, защото присъства основно в протеиновите храни като месо и зрели сирена. Затова нищо чудно, че тези, които не могат да седнат на масата без сочно месо, обичат да похапват и домати.

Както вече ви разказахме, доматите изминават дълъг и изпълнен с перипетии път от Колумбова Америка до нашата трапеза. Името им идва от индианската дума „томатл”, която означава набъбнал плод. И наистина, от ботаническа гледна точка доматът не е зеленчук, а плод, подобно на неговите роднини пипера и патладжана.

Най-голямата тайна на домата обаче не се крие нито в чудесния му вкус, нито в любопитната му история, а в веществото наречено ликопен. На него се дължи ярко червеният цвят на зарзавата, но функцията му съвсем не е декоративна, а защитна - срещу разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи и свободните радикали. Приемайки го чрез храната, ние хората също се възползваме от антиоксидантната му активност, която е 100 пъти по-силна от тази на витамин Е. Ликопенът ни предпазва от дегеративните заболявания, които се появяват с възрастта като например сърдечно-съдови проблеми, остеропороза, катаркта на очите. Освен това доказано спира растежа на туморните клетки и е способен да защити мъжете от рак на простата, а жените от рак на маточната шийка и млечната жлеза.

Но за да се възползваме от здравословните ползи на доматите, трябва да ги консумираме правилно и редовно. Те са от малкото зеленчуци, които сготвени са по-полезни, отколкото в сурово състояние. Причината за това е, че ликопенът се усвоява пълноценно след термична обработка и в комбинация с мазнина. За да си доставим необходимото количество от ценното вещество е достатъчно на ден да хапваме 200-300 гр. пресни домати (поръсени със зехтин или друго растително олио), 50 до 100 мл. доматен сос и 2 с. л. пюре или лютеница.

Как да ги избираме? Трябва да купуваме домати с наситен цвят – червен, розов или жълто-оранжев според сорта. Тези, които са леко зелени не само са по-безвкусни, но и съдържат отровното вещество соланин, което причинява болки в корема и гадене.

В промишлени условия доматите се берат преди узряването и в последствие се обработват с етилен, за да добият привлекателен червен цвят. Това ги прави много по-издържливи, но „пластмасови” на вкус. Зрелият на клонката домат се познава по ароматът – наситен и тревист. Много по-голяма е вероятността да го намерите по пазарите, отколкото по големите хипермаркети.

За да запазим аромата на доматите не бива да ги държите в хладилник, а на стайна температура. Те не търпят и замразяване, затова най-удачните метод за съхранението им е консервирането или сушенето.
Коментари
2018-08-20 #7
Ина
Оранжев, а НЕ оранДжев! Срам!
2013-05-23 #6
почивки лято 2013 Гърция
много поленза информация - само за съжаление докатите които сега ги има на пазара са толкова искуствени че нямат голама част от тези свойства, за да получим всичко това тряват ни естествено отглеждани домати от село
2010-08-23 #5
Iskra
Тео, аз купувам домати от супермаркета само през зимата и то био. Но като гледам май за повечето хора по-важна е ниската цена, не добрия вкус.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Сряда
29
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook