Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Потайният домат


Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен на сос, основно ястие или салата. Обичат го всички – малки и големи, дори най-върлите противници на зарзавата, за което всъщност си има и логично обяснение. Доматът е един от малкото пресни зеленчуци, от които можем да се насладим на петия вкус – умами. Той се описва като пикантен, с аромат на месен бульон, защото присъства основно в протеиновите храни като месо и зрели сирена. Затова нищо чудно, че тези, които не могат да седнат на масата без сочно месо, обичат да похапват и домати.

Както вече ви разказахме, доматите изминават дълъг и изпълнен с перипетии път от Колумбова Америка до нашата трапеза. Името им идва от индианската дума „томатл”, която означава набъбнал плод. И наистина, от ботаническа гледна точка доматът не е зеленчук, а плод, подобно на неговите роднини пипера и патладжана.

Най-голямата тайна на домата обаче не се крие нито в чудесния му вкус, нито в любопитната му история, а в веществото наречено ликопен. На него се дължи ярко червеният цвят на зарзавата, но функцията му съвсем не е декоративна, а защитна - срещу разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи и свободните радикали. Приемайки го чрез храната, ние хората също се възползваме от антиоксидантната му активност, която е 100 пъти по-силна от тази на витамин Е. Ликопенът ни предпазва от дегеративните заболявания, които се появяват с възрастта като например сърдечно-съдови проблеми, остеропороза, катаркта на очите. Освен това доказано спира растежа на туморните клетки и е способен да защити мъжете от рак на простата, а жените от рак на маточната шийка и млечната жлеза.

Но за да се възползваме от здравословните ползи на доматите, трябва да ги консумираме правилно и редовно. Те са от малкото зеленчуци, които сготвени са по-полезни, отколкото в сурово състояние. Причината за това е, че ликопенът се усвоява пълноценно след термична обработка и в комбинация с мазнина. За да си доставим необходимото количество от ценното вещество е достатъчно на ден да хапваме 200-300 гр. пресни домати (поръсени със зехтин или друго растително олио), 50 до 100 мл. доматен сос и 2 с. л. пюре или лютеница.

Как да ги избираме? Трябва да купуваме домати с наситен цвят – червен, розов или жълто-оранжев според сорта. Тези, които са леко зелени не само са по-безвкусни, но и съдържат отровното вещество соланин, което причинява болки в корема и гадене.

В промишлени условия доматите се берат преди узряването и в последствие се обработват с етилен, за да добият привлекателен червен цвят. Това ги прави много по-издържливи, но „пластмасови” на вкус. Зрелият на клонката домат се познава по ароматът – наситен и тревист. Много по-голяма е вероятността да го намерите по пазарите, отколкото по големите хипермаркети.

За да запазим аромата на доматите не бива да ги държите в хладилник, а на стайна температура. Те не търпят и замразяване, затова най-удачните метод за съхранението им е консервирането или сушенето.
Коментари
2018-08-20 #7
Ина
Оранжев, а НЕ оранДжев! Срам!
2013-05-23 #6
почивки лято 2013 Гърция
много поленза информация - само за съжаление докатите които сега ги има на пазара са толкова искуствени че нямат голама част от тези свойства, за да получим всичко това тряват ни естествено отглеждани домати от село
2010-08-23 #5
Iskra
Тео, аз купувам домати от супермаркета само през зимата и то био. Но като гледам май за повечето хора по-важна е ниската цена, не добрия вкус.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Четвъртък
22
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook