Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Потайният домат


Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен на сос, основно ястие или салата. Обичат го всички – малки и големи, дори най-върлите противници на зарзавата, за което всъщност си има и логично обяснение. Доматът е един от малкото пресни зеленчуци, от които можем да се насладим на петия вкус – умами. Той се описва като пикантен, с аромат на месен бульон, защото присъства основно в протеиновите храни като месо и зрели сирена. Затова нищо чудно, че тези, които не могат да седнат на масата без сочно месо, обичат да похапват и домати.

Както вече ви разказахме, доматите изминават дълъг и изпълнен с перипетии път от Колумбова Америка до нашата трапеза. Името им идва от индианската дума „томатл”, която означава набъбнал плод. И наистина, от ботаническа гледна точка доматът не е зеленчук, а плод, подобно на неговите роднини пипера и патладжана.

Най-голямата тайна на домата обаче не се крие нито в чудесния му вкус, нито в любопитната му история, а в веществото наречено ликопен. На него се дължи ярко червеният цвят на зарзавата, но функцията му съвсем не е декоративна, а защитна - срещу разрушителното действие на ултравиолетовите лъчи и свободните радикали. Приемайки го чрез храната, ние хората също се възползваме от антиоксидантната му активност, която е 100 пъти по-силна от тази на витамин Е. Ликопенът ни предпазва от дегеративните заболявания, които се появяват с възрастта като например сърдечно-съдови проблеми, остеропороза, катаркта на очите. Освен това доказано спира растежа на туморните клетки и е способен да защити мъжете от рак на простата, а жените от рак на маточната шийка и млечната жлеза.

Но за да се възползваме от здравословните ползи на доматите, трябва да ги консумираме правилно и редовно. Те са от малкото зеленчуци, които сготвени са по-полезни, отколкото в сурово състояние. Причината за това е, че ликопенът се усвоява пълноценно след термична обработка и в комбинация с мазнина. За да си доставим необходимото количество от ценното вещество е достатъчно на ден да хапваме 200-300 гр. пресни домати (поръсени със зехтин или друго растително олио), 50 до 100 мл. доматен сос и 2 с. л. пюре или лютеница.

Как да ги избираме? Трябва да купуваме домати с наситен цвят – червен, розов или жълто-оранжев според сорта. Тези, които са леко зелени не само са по-безвкусни, но и съдържат отровното вещество соланин, което причинява болки в корема и гадене.

В промишлени условия доматите се берат преди узряването и в последствие се обработват с етилен, за да добият привлекателен червен цвят. Това ги прави много по-издържливи, но „пластмасови” на вкус. Зрелият на клонката домат се познава по ароматът – наситен и тревист. Много по-голяма е вероятността да го намерите по пазарите, отколкото по големите хипермаркети.

За да запазим аромата на доматите не бива да ги държите в хладилник, а на стайна температура. Те не търпят и замразяване, затова най-удачните метод за съхранението им е консервирането или сушенето.
Коментари
2018-08-20 #7
Ина
Оранжев, а НЕ оранДжев! Срам!
2013-05-23 #6
почивки лято 2013 Гърция
много поленза информация - само за съжаление докатите които сега ги има на пазара са толкова искуствени че нямат голама част от тези свойства, за да получим всичко това тряват ни естествено отглеждани домати от село
2010-08-23 #5
Iskra
Тео, аз купувам домати от супермаркета само през зимата и то био. Но като гледам май за повечето хора по-важна е ниската цена, не добрия вкус.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook