Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните продукти, които могат да ни навредят


Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването на някой продукти (като животинските мазнини и бялата захар например) и обявяването на други за „супер храни”. Но не всичко е толкова просто. Дори най-полезните на пръв поглед продукти, могат да се окажат вредни в големи количества или в някои случаи.

Грейпфрут
Този така любим плод на всички отслабващи съдържа нарингенин – флавоноид, който понижава кръвната захар и помага за топенето на мазнини. Затова той присъства в почти всяка диета, а имуностимулиращите и противомикробните му свойства осигуряват ефективна защита от инфекции. Освен това цитрусът е изключително богат на витамин С и пребиотици, а те са допълнително средство в борбата с излишните килограми.

Същият този плод-чудо обаче води до повишаване на женския хормон естроген в организма, а това е предпоставка за развитие на миома или рак на гърдата. Дори само четвърт грейпфрут, консумиран всеки ден, може да се окаже фаталната крачка към тези заболявания, особено за жените над 40-годишна възраст. При по-младите пък се наблюдават други странични ефекти – високите нива на естрогена подтискат овулацията и така могат да създадат проблеми със забременяването.

Също злополучно известна е комбинацията между сок от грейпфрут и някои медикаменти – антибиотици, антидепресанти, болкоуспокояващи, за понижаване на кръвното налягане или холестерола. Веществата в цитруса блокират ензима, които отговаря за разграждането на тези лекарствата в черния дроб и многократно засилва действието им и причинява токсични ефекти. За това съвсем не е необходимо да изпиете таблетката със сок от грейпфрут, а времето между двете да е по-малко от едно денонощие.

Куркума
Основната активна съставка на тази източна подправка – куркуминът, ускорява разграждането на мазнините, подобрява храносмилането, нормализира кръвната захар и пречиства черния дроб. Според някои изследвания дори можем да разчитаме на нея като профилактично средство срещу ракови заболявания и болестта на Алцхаймер.

Положителните ефекти от куркумата са неоспорими, но само ако не превишаваме препоръчаната дневна доза от 100 до 200 мг. В по-големи количества подправката може да предизвика кръвотечения и дори най-невинното наранява да се превърне в опасност. Преди операция пък трябва изобщо да спрем употребата й.
Коментари
2011-01-23 #5
didatzeni
Здравейте.И на мен като диабетик са ми казали да не пия хапчета с грейпфрут.А страшно ми харесва този плод
2010-07-16 #4
Изолда
Вероятно при доста продължителна. Едва ли от няколко грейпфрута годишно можем да останем без зъби.
2010-07-16 #3
Инна Георгиева
И това за грейпфрута се случва при колко честа консумация?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Вторник
11
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подходящите професии за екстровертите и за интровертите
Дали сте от хората, които се радват на срещите, оживените разговори и запознанствата или пък обичате...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook