Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Динята - лятна свежест


Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага, че още 2000 години пр.Хр. вече е виреела по долината на Нил. Интересно е, че съществуват над 1200 нейни разновидности, от които цели 60 могат да се консумират.

Динята всъщност е плодов зеленчук. Тя не само е вкусна, но и много полезна. Само едно парче диня съдържа завидно количество витамин С и бета-каротен, както и витамин А, калций и желязо. Динята има добри антиоксидантни свойства (заради съдържанието на ликопен) и ни защитава от рак. Освен това е и източник на фибри , които помагат за правилното храносмилане. Динята подпомага изчистването на токсични вещества от тялото. Затова се препоръчва при проблеми с отделителната система. Това й свойство се обуславя и от съдържанието на магнезий и фина целулоза. С 1 парче диня приемаме ежедневното количество магнезий, от което имаме нужда.

Този свеж и вкусен плод е много подходящ за диетично хранене, тъй като съдържа голямо количество вода – над 90%, което е и най-много в сравнение с всички останали плодове. Освен това има и много малко калории. В разумни количества (до 200-300гр. на ден) тя не е вредна и за диабетиците.

Много интересен факт е, че динята се смята за естествена виагра, тъй като съдържа азотен оксид, който отпуска и разширява кръвоносните съдове.

Някои страни имат по-нетрадиционни начини за хапване на диня
В Китай например кората се маринова или запържва, като най-напред се обелва и се приготвя с чесън, люти чушки, ром, захар и лук. Маринована кора от диня хапват и в Русия. В тези две азиатски страни използват и семките на динята. В Китай, подобно на слънчогледовите семки, може да се намерят и печени динени семки. Те са богати на мазнини и белтъчини. В някои западноафрикански държави пък използват семките за приготвяне на масло. На други места пробиват кората на динята и добавят някакъв вид алкохол ( В България най-популярно с анасонова напитка), изчаква се известно време, за да поеме и след това се нарязва. В някои части на страната ни правят туршия от малки зелени динки или сладко от корите им.

Добър летен вариант, подходящ за разпускане край плажа, си остава този, в който вътрешността на динята се издълбава и се запълва с различни напитки за получаване на свеж летен коктейл.

Коментари
2010-09-03 #8
Инна Георгиева
Мисля, че Анелия е права. Синапените семенца стягат продукта и го правят хрупкав, което предполагам е идеята и за една туршия
2010-09-03 #7
Анелия
Топченцата би трябвало да са синап
2010-09-02 #6
Вяра
иННа мерси! Виждала съм и едни малки топченца да има?
Изолда ами туршия...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Световен ден на динята - 3 август
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Понеделник
2
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook