Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
 Изпрати
Пита
Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно. Кожата им е нежна и чувствителна, а косата по-скоро тънка, отколкото гъста. Хората Пита са умни, енергични, напористи, амбициозни, дори агресивни, затова често стават лидери. Въпреки това не се налагат грубо и с тях е приятно да се общува. Склонни са към излишни килограми само, ако прекаляват с мазната храна.
Слаби страни:: лошо храносмилане, склонност към язва, гастрити и колити, обриви и различни кожни възпаления.
Подходящо меню:: Хората от типа Пита трябва да се хранят често, но по малко. Препоръчва се да наблягат на сладките, горчиви и тръпчиви продукти за сметка на солените, киселите и тези с остър вкус. Млечните продукти пък най-добре изобщо да изключат от менюто си. От мазнините за тях са най-подходящи зехтинът и слънчогледовото олио, от зърнените храни – пшеницата, ориза и овеса (но не и царевицата и ръжта), от бобовите – нахута. Полезни за тях са сладките плодове като грозде, череши, диня, кокос, кайсии, портокали, а незрелите и киселите най-добре изобщо да избягват. Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са лукът, чесънът, доматите, спанака, орехите, репичките и лютият червен пипер. Затова пък се препоръчва да подправят храната си с кардамон, канела и кориандър.
Капха
Описание:: Хората от този тип имат едро телосложение и са склонни към напълняване. Косите им най-често са гъсти и блестящи, а кожата гладка. Нравът им е спокоен, открит, дружелюбен и сантиментален или с други думи напълно се вписват в представата за „огромният добряк”. Тъй като емоционалната им реакция е забавена, те са изключително устойчиви на стресови ситуации, а поведението им е последователно и уравновесено.
Слаби страни:: забавена обмяна на веществата, алергична нагласа, опасност от развитие на диабет, склонност към простуди и респираторни заболявания, мигрена.
Подходящо меню: :Хората от типа Капха трябва да се стараят да не преяждат, защото всяка излишна хапка се превръща в излишна мазнина по тялото им. Те понасят най-добре продуктите с остър, горчив и тръпчив вкус, а сладките, солените и киселите трябва да сведат до минимум. Други храни, които трябва да ограничат са млякото и сирената, растителните масла, ориза, царевицата, пшеницата и овеса, картофите, бананите, кокосовите орехи, портокалите, динята и свинското. Най-доброто меню за тях е зеленчуковото – различни салати и вегератиански ястия, а за десерт плодове (освен изброените). Спокойно могат да подслаждат напитките си с мед, а подправките карамфил и джиджифил се отразяват добре на храносмилането им.
|
Коментари
2019-02-22 #6  Венцеслава Явно има и четвърти вид, към който спадаме тези, които не се откриваме в нитоедна от трите доши...
2010-07-22 #5  Инна Георгиева Нещо с нежната кожа и тънка коса не ми се връзва та за това.
Обаче веднага се съгласявам с : Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са ...., чесънът ха ха 
2010-07-22 #4  Iskra По мое обективно мнение си чиста Пита.
2010-07-22 #2  Iskra Капха - огромният добряк, къде се слагаш моме 
2010-07-22 #1  Инна Георгиева Не можах да се открия - по средата на Пита и Капха съм
|
|
Неделя 15 Декември 2019 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
  Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
  Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
 Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
 Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
 Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
  Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
  Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
 Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
  Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
  Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
  Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
|