Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II
 Изпрати
Пита
Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно. Кожата им е нежна и чувствителна, а косата по-скоро тънка, отколкото гъста. Хората Пита са умни, енергични, напористи, амбициозни, дори агресивни, затова често стават лидери. Въпреки това не се налагат грубо и с тях е приятно да се общува. Склонни са към излишни килограми само, ако прекаляват с мазната храна.
Слаби страни:: лошо храносмилане, склонност към язва, гастрити и колити, обриви и различни кожни възпаления.
Подходящо меню:: Хората от типа Пита трябва да се хранят често, но по малко. Препоръчва се да наблягат на сладките, горчиви и тръпчиви продукти за сметка на солените, киселите и тези с остър вкус. Млечните продукти пък най-добре изобщо да изключат от менюто си. От мазнините за тях са най-подходящи зехтинът и слънчогледовото олио, от зърнените храни – пшеницата, ориза и овеса (но не и царевицата и ръжта), от бобовите – нахута. Полезни за тях са сладките плодове като грозде, череши, диня, кокос, кайсии, портокали, а незрелите и киселите най-добре изобщо да избягват. Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са лукът, чесънът, доматите, спанака, орехите, репичките и лютият червен пипер. Затова пък се препоръчва да подправят храната си с кардамон, канела и кориандър.
Капха
Описание:: Хората от този тип имат едро телосложение и са склонни към напълняване. Косите им най-често са гъсти и блестящи, а кожата гладка. Нравът им е спокоен, открит, дружелюбен и сантиментален или с други думи напълно се вписват в представата за „огромният добряк”. Тъй като емоционалната им реакция е забавена, те са изключително устойчиви на стресови ситуации, а поведението им е последователно и уравновесено.
Слаби страни:: забавена обмяна на веществата, алергична нагласа, опасност от развитие на диабет, склонност към простуди и респираторни заболявания, мигрена.
Подходящо меню: :Хората от типа Капха трябва да се стараят да не преяждат, защото всяка излишна хапка се превръща в излишна мазнина по тялото им. Те понасят най-добре продуктите с остър, горчив и тръпчив вкус, а сладките, солените и киселите трябва да сведат до минимум. Други храни, които трябва да ограничат са млякото и сирената, растителните масла, ориза, царевицата, пшеницата и овеса, картофите, бананите, кокосовите орехи, портокалите, динята и свинското. Най-доброто меню за тях е зеленчуковото – различни салати и вегератиански ястия, а за десерт плодове (освен изброените). Спокойно могат да подслаждат напитките си с мед, а подправките карамфил и джиджифил се отразяват добре на храносмилането им.
|
Коментари
2019-02-22 #6  Венцеслава Явно има и четвърти вид, към който спадаме тези, които не се откриваме в нитоедна от трите доши...
2010-07-22 #5  Инна Георгиева Нещо с нежната кожа и тънка коса не ми се връзва та за това.
Обаче веднага се съгласявам с : Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са ...., чесънът ха ха 
2010-07-22 #4  Iskra По мое обективно мнение си чиста Пита.
2010-07-22 #2  Iskra Капха - огромният добряк, къде се слагаш моме 
2010-07-22 #1  Инна Георгиева Не можах да се открия - по средата на Пита и Капха съм
|
|
Вторник 9 Март 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
 Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
 Честита да е 2016 г., приятели!
На 1-ви януари погледите и сърцата ни са устремени с надежда в новата година. Пожелаваме си хубави неща,...
 Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
 Лагом - шведската философия за балансиран и щастлив живот
Lagom [la-gom] е шведски термин, който означава „просто достатъчно“ - да имаме точно нужното количество...
 Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
  Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
 Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
 Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
 Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
  Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме
Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
  Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
|