Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени тиквички с кайма и ориз



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам за главата. Защото днес даже са ми любими. Пълнените тиквички с ориз и кайма със сигурност не бяха в моите фаворити, а и у дома ако се пълнеше някой зеленчук, то това по-често беше патладжан или пипер. Днес тиквички обичам всякак и тези пълни със сиренце и яйце, и пържени, и печени. Ето как правя у дома класическите тиквички с кайма и ориз.
1 ч.ч. ориз
250 г кайма
3-4 тиквички
1 малък морков - настърган
1/2 малък лук - наситнен
1 ч.л доматено пюре
(половин домат)
черен млян пипер
1 ч.л магданоз
щипка целина
1 к.л червен пипер
сол, зехтин или олиo


В подходяща тенджера слагам да заври вода, в която ще бланширам тиквичките. По този начин, те ще омекнат леко и ще могат да станат готови заедно с ориза.

В купичка изсипвам каймата, добавям няколко лъжици хладка вода и я разбърквам. Така после не ми се образуват едри бучки кайма.
В малка тенджера задушавам половин лук, малко морковче и измитият добре преди това ориз. Запържвам леко, докато ориза се остъкли, добавям каймата и когато леко се позапържи добавям 1 ч.ч. вода, доматеното пюре и подправките. Това са подправки, които на мен ми допадат, но освен това подходящо е и използването на копър или пък други ваши любими подправки. Разбъркваме докато оризът поеме част от водата.

Тиквичките можем да разрежем на две - като лодки или да отрежем като пънчета. И в двата случая е нужно средата да бъде издълбана с лъжичка, за да има място за плънката. Ако издълбавате като пънче е нужно да оставите дъно, за да не изтече плънката. Не издълбавайте до кора, оставете поне 1 см дебелина.

Издълбаните тиквички бланширам за 1 минута в заврялата вече вода, в която съм добавила 1 с.л сол.
Всяка тиквичка пълня с приготвената предварително смес. Поставям в тава, капвам 2-3 капки мазнина и добавяме в тавата вода около един пръст (ако по време на печенето се окаже, че е малко добавете още, но вече гореща вода). Пека тиквичките във фурна на 190 градуса около 50 минути.

(Останалата при издълбаването тиквичка, ползвам най-често за някакво зеленчуково предястие или просто нарязвам и изсипвам в тавата. Честно казано на мен винаги ми остава малко плънка, която така или иначе изсипвам в тавата. Не изглежда много подредено, но пък е вкусно)

ImageFull

Коментари
2012-02-28 #11
maya
блaгодaря ти зa суветa иннa,ще го имaм впредвид зa в будеще!лек ден
2012-02-28 #10
Инна Георгиева
Привет Мая,
може би щеше да е по-добре да прочетеш от край до край. Но свършило.
Бланширането не представлява варене на продукта, т.е не води до пълно омекване. Дори да си бланширала преди да издълбаеш зеленчука това няма да се отрази по никакъв начин на вкусът и видът.
Щом си ги "съсипала" предполагам, че си ги преварила.
Видях, че си писала, че и патладжан си правила по този начин. Не, че е грешно, но при пълнени патладжани е по-добре лодките да се запържват а не да се бланшират.
Поздрави
2012-02-27 #9
maya
lili,никои не те кaрa дa четеш,нaписaното от мен,превелa сум го в интернет нa булгaрски зa товa изглеждa тaкa преводa нa булгaрски,нямaм кирилизa ину4е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да приготвим слънчев чай?
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook