Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени тиквички с кайма и ориз



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам за главата. Защото днес даже са ми любими. Пълнените тиквички с ориз и кайма със сигурност не бяха в моите фаворити, а и у дома ако се пълнеше някой зеленчук, то това по-често беше патладжан или пипер. Днес тиквички обичам всякак и тези пълни със сиренце и яйце, и пържени, и печени. Ето как правя у дома класическите тиквички с кайма и ориз.
1 ч.ч. ориз
250 г кайма
3-4 тиквички
1 малък морков - настърган
1/2 малък лук - наситнен
1 ч.л доматено пюре
(половин домат)
черен млян пипер
1 ч.л магданоз
щипка целина
1 к.л червен пипер
сол, зехтин или олиo


В подходяща тенджера слагам да заври вода, в която ще бланширам тиквичките. По този начин, те ще омекнат леко и ще могат да станат готови заедно с ориза.

В купичка изсипвам каймата, добавям няколко лъжици хладка вода и я разбърквам. Така после не ми се образуват едри бучки кайма.
В малка тенджера задушавам половин лук, малко морковче и измитият добре преди това ориз. Запържвам леко, докато ориза се остъкли, добавям каймата и когато леко се позапържи добавям 1 ч.ч. вода, доматеното пюре и подправките. Това са подправки, които на мен ми допадат, но освен това подходящо е и използването на копър или пък други ваши любими подправки. Разбъркваме докато оризът поеме част от водата.

Тиквичките можем да разрежем на две - като лодки или да отрежем като пънчета. И в двата случая е нужно средата да бъде издълбана с лъжичка, за да има място за плънката. Ако издълбавате като пънче е нужно да оставите дъно, за да не изтече плънката. Не издълбавайте до кора, оставете поне 1 см дебелина.

Издълбаните тиквички бланширам за 1 минута в заврялата вече вода, в която съм добавила 1 с.л сол.
Всяка тиквичка пълня с приготвената предварително смес. Поставям в тава, капвам 2-3 капки мазнина и добавяме в тавата вода около един пръст (ако по време на печенето се окаже, че е малко добавете още, но вече гореща вода). Пека тиквичките във фурна на 190 градуса около 50 минути.

(Останалата при издълбаването тиквичка, ползвам най-често за някакво зеленчуково предястие или просто нарязвам и изсипвам в тавата. Честно казано на мен винаги ми остава малко плънка, която така или иначе изсипвам в тавата. Не изглежда много подредено, но пък е вкусно)

ImageFull

Коментари
2012-02-28 #11
maya
блaгодaря ти зa суветa иннa,ще го имaм впредвид зa в будеще!лек ден
2012-02-28 #10
Инна Георгиева
Привет Мая,
може би щеше да е по-добре да прочетеш от край до край. Но свършило.
Бланширането не представлява варене на продукта, т.е не води до пълно омекване. Дори да си бланширала преди да издълбаеш зеленчука това няма да се отрази по никакъв начин на вкусът и видът.
Щом си ги "съсипала" предполагам, че си ги преварила.
Видях, че си писала, че и патладжан си правила по този начин. Не, че е грешно, но при пълнени патладжани е по-добре лодките да се запържват а не да се бланшират.
Поздрави
2012-02-27 #9
maya
lili,никои не те кaрa дa четеш,нaписaното от мен,превелa сум го в интернет нa булгaрски зa товa изглеждa тaкa преводa нa булгaрски,нямaм кирилизa ину4е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Патладжанена разядка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Неделя
25
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook