Най-полезните растителни масла
 Изпрати
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и зехтина за салати и по-засукани ястия. Не бива да забравяме обаче, че мазнините, особено студенопресованите, са не само средство да овкусим храната си, но и да я направим по-полезна. Затова колкото по-голямо разнообразие от растителни масла използваме в ежедневието си, толкова по-малко ще се нуждаем от прием на синтетични витамини.
Орехово масло
Маслото от сърцевината на ореха е богато на витамини А, В, С, Е и Р и микроелементи – йод, мед, цинк и калций. Но най-голямата му ценност се крие в елагова киселина – естествен антиоксидант, които забавя стареенето, подобрява работата на мозъка и повишава имунитета. Съдържанието на Омега-3 мастни киселини пък се отразява благотворно на сърдечно-съдовата система и кожата.
Ореховото масло е най-подходящо е за овкусяване на салати и предястия, тъй като им придава приятен орехов вкус. Тъй като обаче не е устойчиво на високи температури, не бива да го използваме при готвене. Като друг недостатък може да се посочи малката му трайност и заради това е най-разумно да го купуваме в малки разфасовки.
Ленено масло
Това растително олио е най-богатият източник на незаменимите Омега-3 мастни киселини (близо 60% от общото количество). Само 1-2 супени лъжици дневно от него, понижават холестерола и кръвното налягане, предпазват от сърдечни заболявания и спират възпалителните процеси в тялото. Не по-малко благотворно се отразява редовната му употреба и косата, кожата и ноктите ни, които видимо стават по-здрави и блестящи. Лененото масло е богат източник на много минерали – цинк, желязо, магнезий, сяра, калций, фосфор, калий, манган, мед и хром.
Масло от гроздови семки
Тъй като е изключително устойчиво на висока температура, това е най-подходящото масло за пържене и готвене. Освен това ароматът му е толкова лек, че не променя вкуса на ястията. В маслото се съдържат и най-ценните съставки на гроздето – полифенолите. Те предпазват клетките ни от свободните радикали и имат противоракови свойства.
Маслото от гроздови семки е популярно не само в кулинарията, но и в козметичните грижи. То създава естествена защита на кожата от ултравиолетовите лъчи, стимулира производството на колаген и бързо попива в кожата. Затова можете да използвате както в домашните си маски, така и да го добавите към слънцезащитното си олио.
Сусамово олио
Това е поредното масло, което забавя стареенето на организма, този път заради антиоксиданта сезамолин. Същият е причина сусамовото олио да има много голяма трайност и да не гранясва дори в най-горещият климат. Друга ценна съставка в него е лецитинът – истинска храна за мозъка, която подобрява паметта и умствената работа.
Сусамовото олио е много популярно в китайската кухня, където се използва не като основна мазнина, а за подправка. И наистина с него не бива да се прекалява. Добавяйте само по няколко капки във вече готовото ястие, защото макар и приятен, вкусът му интензивен.
|
Коментари
2010-09-03 #11  Инна Георгиева Ами звучи като цена на екстравърджин зехтин за тази опаковка.
Както се казва пестенето на пари за здраве днес са харчене на пари за лекарства утре 
2010-09-03 #10  Анелия Ами не е много евтино - това, което съм взела е 500 мл. за 5 и нещо. Имаше избор между 2-3 вида в магазина на горе-долу тази цена.
2010-09-03 #9  Iskra Маслото от гроздови семки е с най-неутрален вкус из между всички. А слънчогледовото си има миризма, дори рафинираното, просто, когато човек го ползва ежедневно престава да я усеща.
2010-09-03 #8  Инна Георгиева Ами, това което ние консумираме няма вкус на слънчогледови семки, но това е така защото е рафинирано. Нерафинираното си има вкус /шарлан му казват/
Навихте ме да опитам гроздово, скъпо ли е?
2010-09-03 #7  Анелия Не  Както Искра е писала, ароматът му е много лек, а за вкус на грозде изобщо не мога да говоря. Олиото има ли вкус на слънчоглед ?  Дори има по-убит ароматът от някои зехтини, които изобщо не ми харесват. Не съм го ползвала за готвене все още, но за салати и всякакви парени зеленчуци е идеално.
2010-09-03 #5  Анелия Започнах да използвам масло от гроздови семки за овкусяване. Много ми допада, повече от зехтина.
2010-08-03 #4  Iskra Роси, ползата от розовото масло е безспорна, но то не се вписва в тази групичка, защото е етерично. Обещавам обаче най-скоро да му посветя специална тема 
2010-08-02 #3  Росица Сусамовото олио го ползвам от скоро и го препоръчвам най-искрено. Силен аромат наистина, но пък толкова приятно и вкусно. Мисля, че и розовото масло като полезно за кожата, нищо, че не влиза в кухнята, също е хубаво да се спомене. Напоследък ползвам такава козметика и съм много доволна - и от цената, и от качеството, и от ефекта. 
2010-08-02 #2  Изолда Купих си сусамово масло за козметични маски, обаче миризмата му е много натрапчива  .
2010-08-02 #1  Анелия Много полезна статия 
|
|
Неделя 24 Януари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
  Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
  3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
 Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
 Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
  Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
  Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото
Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
 Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
  Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
 Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
 Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
  Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
 Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
  Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
|