Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пармиджано Реджано


Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда в Северна Италия, в определен регион между река По и Апенините и включва областите Парма, Реджио Емилия, Модена и Болоня. От тук и името му Пармиджано Реджано.

Съгласно законодателството само сирене, произведено в тези провинции може до носи етикет с надпис "Parmigiano-Reggiano". А думата „Пармезан“ всъщност е френският вариант на името. Пармезан ( Parmesan) се употребява и за етикетиране на твърди сирена, които имитират оригиналното Пармиджано Реджано, най-вече в САЩ. В Европа производителите имитатори са длъжни да използват други имена, например „Pamesello italiano”.

Историята на най-прочутото италианско сирене започва в долината на река По, когато преди девет века бенедиктинските и цистерцианските монаси започнали да използват краве мляко за създаването на големи пити сирене с продължително узряване.

Зреенето на сиренето е между 12 и 24 месеца. Този дълъг период му позволява да разгърне изцяло неповторимите си вкус, аромат и ронлива текстура. Пармиджано Реджано се нарежда след Рокфора по съдържание на глутамат, което обяснява и т.нар му умами вкус. След 24 месечно зреене сиренето има характерна трошливост и гранулираност. Малките гранулки, които се усещат при ядене, се дължат на аминокиселината тирозин, която формира кристали.

Заради прекрасния и специфичен вкус, сиренето може да се консумира в различни комбинации:

• Нарязано на тънки парченца с хляб, вино или различни сладка и плодове

• Настъргано, като подправка към различни тестени изделия, плодови и зеленчукови салати

• За готвене заедно с паста, месо и др.


За Пармиджано Реджано в цифри:

12 месеца: минимален период на зреене

22-24 месеца: среден период на зреене

250 000 : крави, прозвеждащи мляко за Пармиджано Реджано

600: литри мляко, необходими за производството на една пита сирене

16: литри мляко, необходими за производството на 1 кг. сирене

Над 3 000 000: пити, произведени за 1 година

38,5 кг.: средно тегло на 1 пита сирене

33%: съдържание на протеини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Какво да похапваме пред телевизора
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
Понеделник
18
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook