Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пармиджано Реджано


Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда в Северна Италия, в определен регион между река По и Апенините и включва областите Парма, Реджио Емилия, Модена и Болоня. От тук и името му Пармиджано Реджано.

Съгласно законодателството само сирене, произведено в тези провинции може до носи етикет с надпис "Parmigiano-Reggiano". А думата „Пармезан“ всъщност е френският вариант на името. Пармезан ( Parmesan) се употребява и за етикетиране на твърди сирена, които имитират оригиналното Пармиджано Реджано, най-вече в САЩ. В Европа производителите имитатори са длъжни да използват други имена, например „Pamesello italiano”.

Историята на най-прочутото италианско сирене започва в долината на река По, когато преди девет века бенедиктинските и цистерцианските монаси започнали да използват краве мляко за създаването на големи пити сирене с продължително узряване.

Зреенето на сиренето е между 12 и 24 месеца. Този дълъг период му позволява да разгърне изцяло неповторимите си вкус, аромат и ронлива текстура. Пармиджано Реджано се нарежда след Рокфора по съдържание на глутамат, което обяснява и т.нар му умами вкус. След 24 месечно зреене сиренето има характерна трошливост и гранулираност. Малките гранулки, които се усещат при ядене, се дължат на аминокиселината тирозин, която формира кристали.

Заради прекрасния и специфичен вкус, сиренето може да се консумира в различни комбинации:

• Нарязано на тънки парченца с хляб, вино или различни сладка и плодове

• Настъргано, като подправка към различни тестени изделия, плодови и зеленчукови салати

• За готвене заедно с паста, месо и др.


За Пармиджано Реджано в цифри:

12 месеца: минимален период на зреене

22-24 месеца: среден период на зреене

250 000 : крави, прозвеждащи мляко за Пармиджано Реджано

600: литри мляко, необходими за производството на една пита сирене

16: литри мляко, необходими за производството на 1 кг. сирене

Над 3 000 000: пити, произведени за 1 година

38,5 кг.: средно тегло на 1 пита сирене

33%: съдържание на протеини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Какво да похапваме пред телевизора
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook