Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пармиджано Реджано


Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда в Северна Италия, в определен регион между река По и Апенините и включва областите Парма, Реджио Емилия, Модена и Болоня. От тук и името му Пармиджано Реджано.

Съгласно законодателството само сирене, произведено в тези провинции може до носи етикет с надпис "Parmigiano-Reggiano". А думата „Пармезан“ всъщност е френският вариант на името. Пармезан ( Parmesan) се употребява и за етикетиране на твърди сирена, които имитират оригиналното Пармиджано Реджано, най-вече в САЩ. В Европа производителите имитатори са длъжни да използват други имена, например „Pamesello italiano”.

Историята на най-прочутото италианско сирене започва в долината на река По, когато преди девет века бенедиктинските и цистерцианските монаси започнали да използват краве мляко за създаването на големи пити сирене с продължително узряване.

Зреенето на сиренето е между 12 и 24 месеца. Този дълъг период му позволява да разгърне изцяло неповторимите си вкус, аромат и ронлива текстура. Пармиджано Реджано се нарежда след Рокфора по съдържание на глутамат, което обяснява и т.нар му умами вкус. След 24 месечно зреене сиренето има характерна трошливост и гранулираност. Малките гранулки, които се усещат при ядене, се дължат на аминокиселината тирозин, която формира кристали.

Заради прекрасния и специфичен вкус, сиренето може да се консумира в различни комбинации:

• Нарязано на тънки парченца с хляб, вино или различни сладка и плодове

• Настъргано, като подправка към различни тестени изделия, плодови и зеленчукови салати

• За готвене заедно с паста, месо и др.


За Пармиджано Реджано в цифри:

12 месеца: минимален период на зреене

22-24 месеца: среден период на зреене

250 000 : крави, прозвеждащи мляко за Пармиджано Реджано

600: литри мляко, необходими за производството на една пита сирене

16: литри мляко, необходими за производството на 1 кг. сирене

Над 3 000 000: пити, произведени за 1 година

38,5 кг.: средно тегло на 1 пита сирене

33%: съдържание на протеини


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Тофу – да похапнем здравословно
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Аранчини - италиански оризови топки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook