Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бързай бавно


Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим темпото, за да почувстваме истински нещата. На състезание участниците профучават по трасето и красивите дървета наоколо за тях изглеждат като разляти цветни петна. Понякога това се случва и с нас – пропускаме важни моменти, не отделяме достатъчно време на важни събития и случки, тичаме към поредната среща и изобщо не забелязваме красивата дъга в небето. От друга страна обаче, именно скоростта позволява в живота ни да се случат много и различни неща. И така в 24- часовото денонощие да преживеем и приятни, и непрятни, и изненадващи, дори досадни събития.

Кават, че бързата работа е срам за майстора. Но добрият майстор едва ли би си позволил провал. Какви са плюсовете и минусите на бързите неща?

Бързата литература
. Първо да уточня, че copy-paste макар да е принцип, който напоследък движи света, не се брои за бърза литература. Бързата литература са произведенията, които се четат бързо, превеждат се лесно, защото езикът им е лек и разбираем, но все пак има много неща, които казват, защото има много за четене между редовете. Обемът им е такъв, че за около две кафета време (не от най-бързите) вече сте на финала. Авторите пишат за това, което е вълнува читателите (дори те самите още да не са го разбрали). После обаче непременно ще се плеснат по челото, казвайки – „Е, точно така си го представях!” Бързата литература не ни губи времето. Ако я сравним със сладкиш, тя може би е торта гараш – най-сладкото, най-концентрираното, най-тежкото. Разбира се, всичко е въпрос на (литературен и кулинарен) вкус.

Бързото хранене. Капанчетата с бързо хранене ни дебнат зад всеки ъгъл. Всъщност дори и изобщо да не ни дебнат, а ние често сами избираме да се храним там. Не защото е чак толкова вкусно, а просто защото храната се приготвя бързо, а за кратката обедна почивка това ни удовлетворява. Този тип заведения не предполагат престой – можем дори да крачим, докато дъвчем; а дори и да има престой, той е много кратък. Затова и хапване на такива места е някак помежду другото, без да отделяме особено внимание, без да се наслаждаваме на вкусовете – просто задоволяване на глада. Бързото поглъщане (яденето на крак) на храна обаче е доста рисковано. То е една от най-често посочваните причини за повишено кръвно налягане, наднормено тегло, проблеми с инсулина, със зъбите и със стомаха. Вредното в бързото хранене е, че храната се дъвче по-малко, отколкото е нужно, редуват се топло и студено за кратки моменти, а консумираните храни са по-скоро нездравословни, отколкото полезни за организма. Недобре сдъвканата храна натоварва стомаха и усложнява неговата работа. Забързаният съвременен индивид все по-често забравя да се наслаждава на храненето. Вместо това по животински утолява глада си. Да не забравяме, че по-важен елемент от количеството и достъпността е качеството на храната.

Бързо отслабване. То гарантира и бързо връщане на килограмите (т. нар. ефект йо-йо). Колкото по-бързо се опитваме да отслабнем, толкова по-отчетливи ще бъдат неприятните последствия. При отслабване 9 кг за три месеца, вероятността изгубеното да се върне за същия период след това е около 60%. Всъщност ако човек се чувства добре и с 50 и с 59 кг, тогава се пита какво му е толкова вредното на бързото сваляне на килограми. При повторяемостта малко-много килограми организмът трябва да преработва солидни количества токсини, което сериозно затрудняват работата на бъбреците. Специалистите съветват, за да бъде дълготрайна, загубата на килограми да става постепенно. Само това гарантира, че ще бъде и здравословна.

Бързото готвене съблюдава принципа всички съставки да се поставят едновременно в един и същ съд. Този вид готвене в най-висока степен улеснява последвалото миене на съдове. По този начин може да приготвите лятна пърженица, петминутен кекс в чашка, инстантна супа или спагети, шейк, и др. Затоплянето и аранжирането в чиния на полуготови фабрикати не е готвене в истинския смисъл на думата. Но за сметка на това наистина става бързо. Бързото готвене е добър вариант за изход от изненадваща ситуации – ако внезапно дойдат гости, ако ви се прияде посред нощ и няма какво друго, ако сте много изморени и никак не ви се иска дълго да се въртите около котлона. Във всеки друг случай традиционното приготвяне на ястия с максимално извличане на всеки вкус и аромат, комбиниране, експериментиране и най-вече добър краен резултат винаги е за предпочитане.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
· Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Самодостатъчните жени
· Ти си всичко това
· Работите вкъщи? А справяте ли се?
· Безразличието ли е най-лошото, на което сме способни един към друг?
· Нещата, които не можем да променим
· Защо имаме нужда от повече уязвимост?
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Неделя
16
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
За диабета, инсулина и правилата
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души....
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook