Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калдаръмчето


В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже, те започнаха да се отглеждат сами. Помня, в края на терасата имаше някакви пукнатини и всяка година от там изникваха разноцветните им цветове. Тогава, за мен, това бе истинско чудо (как растения живеят без пръст) и се хвалех на всички, как от бетона у нас никнат цветя.

Калдаръмчето не напразно е наречено така, то расте добре дори на места, където само камък би "вирял". Няма нужда от много вода, благодарение на месестите си листа, от които влагата се изпарява много по-бавно. Вирее добре на всякаква почва, дори леко солена, но най-много харесва по-песъчливата. Торенето при калдаръмчето не е задължително, но няма против да му се добавят течни торове (през 3 седмици)

Цветовете на калдъръмчето са най-различни, в хибридните видове се срещат дори такива оцветени в няколко цвята. Бели, жълти, цикламени, оранжеви, червени, розови и техните нюанси - копринено нежни и никога незабелязани.

В разгара на лятото, калдаръмчетата са нацъфтели божествено. Сега е момента, ако искате да имате това растение, да съберете семенца.

Разсад може да се направи през март месец, за да може през пролетта вече да се радваме на цветовете на калдъръмчетата. Освен чрез семена калдаръмчето може да се разсее и чрез резници. Или казано по-разбираемо - откъснете клонче от пораснало растение и го вкоренете директно в пръста.

За разлика от повечето семенца, тези на калдаръмчето нямат нужда да бъдат покрити с пръст. Просто ги поръсваме върху саксия с по-плитко дъно. До 2-3 седмици от пръста ще поникнат малки нежни растенийца с червеникав цвят. Поливайте ги много внимателно, докато са малки. След като растенията пораснат ги разсаждаме на разстояние около 20 см.


Когато калдъръмчето прецъфти и семенника му изсъхне, можете да си съберете семенца, който да посеете догодина. Реално винаги има някое паднало сребристо семенце, което ще презимува в пръстта и догодина ще цъфне. Но пък ако искате да си посадите определени цветове е хубаво да си съберете в една хартийка, която да надпишете. Трайността на тези събрани семенца е около 3 години - затова най-добре просто всяка година събирайте нови.

Прекрасно е за терасите с южно и западно изложение, където много растения не могат да виреят добре, заради силното слънце. За калдаръмчето обаче слънцето е задължително за цъфтежа и доброто му развитие. Интересно е и че цветовете разварят чашката си само през деня, залезе ли слънцето, то прибира цвета си до следващите слънчеви лъчи.

За финал ще споделя нещо и за семейството на калдаръмчето, тъй като прочетох на места да пише, че калдаръмчето може да го приготвим на салата. Калдаръмчето произлиза от семейство "Тученицови" (Portulacaceae), семейство към което принадлежат около 20 рода с 500 вида растения - с големина от нискостеблени растения до малки храстчета. Латинското име на рода на каладаръмчето е "Portulaca". Най-разпространен е вида Portulaca grandiflora, което условно в тази статия наричам калдаръмче. Често този вид е наричан и тученица, име с което е познат друг негов роднина от същия род: обикновената тученица (Portulaca oleracea). Именно обикновената тученица, а не калдаръмчето се използва в кулинарията , приготвен на салата, задушена като листен зеленчук или супа.
Коментари
2014-01-15 #10
Диди
Такава красота на балкона не ми дава никое друго цвете!
Когато прецъфтят просто изронвам семенцата в пръстта. На следващата година цъфтят още повече.
2010-08-29 #9
Инна Георгиева
Ами ако са стари семенцата много...
Също ако много ги поливаш. Семенцата изгниват и не изникват
2010-08-29 #8
Galina Georgieva
Купих си пакетче калдаръмчета , но не никнаха . Посях ги в началото на април . Дали семената са били стари или аз не съм оцелила момента за посаждане . Знам че лесно се гледат , но този път не ми се получи .
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Баница с тученица
· Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
· Елегантният чимшир е още интересна билка
· 5 причини, заради които жените обичаме да получаваме цветя
· С повишено внимание към морските дарове
· Потенето и децата - колко е нормално?
· Безопасна храна през лятото
Петък
29
Юли 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
24 май е тържеството на избора - грамотен или не
На 24 май говорим за българската култура и просвета. През останалите дни просто няма нужда - нивото й...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Нуждаеш ли се от това? - II
Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим:...
Трифон Зарезан
Свети мъченик Трифон е роден в Камсада, Фригия (Мала Азия) през 227. Земите се смятат за една от прародините...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Как да общуваме с котката
Макар и гальовна, котката е изключително своенравна. Но именно в това е нейната прелест. За разлика от...
Как да изберем блендер
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните кухненски уреди. На домакинствата обаче,...
Как да си изберем куче
Преминали сме през колебанията дали да си вземем домашен любимец и точно какво животно да заживее в...
Нова „одежда” за стария диван
Обикновено не забелязваме как обичния ни стар диван бавно, но безнадеждно се протрива и избелява. При...
Да си направим: Подаръчна кутия за яйца
По традиция на Великден разменяме яйца с близки и познати. Най-често ги завиваме във вестници и салфетки,...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последния ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook