Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калдаръмчето


В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже, те започнаха да се отглеждат сами. Помня, в края на терасата имаше някакви пукнатини и всяка година от там изникваха разноцветните им цветове. Тогава, за мен, това бе истинско чудо (как растения живеят без пръст) и се хвалех на всички, как от бетона у нас никнат цветя.

Калдаръмчето не напразно е наречено така, то расте добре дори на места, където само камък би "вирял". Няма нужда от много вода, благодарение на месестите си листа, от които влагата се изпарява много по-бавно. Вирее добре на всякаква почва, дори леко солена, но най-много харесва по-песъчливата. Торенето при калдаръмчето не е задължително, но няма против да му се добавят течни торове (през 3 седмици)

Цветовете на калдъръмчето са най-различни, в хибридните видове се срещат дори такива оцветени в няколко цвята. Бели, жълти, цикламени, оранжеви, червени, розови и техните нюанси - копринено нежни и никога незабелязани.

В разгара на лятото, калдаръмчетата са нацъфтели божествено. Сега е момента, ако искате да имате това растение, да съберете семенца.

Разсад може да се направи през март месец, за да може през пролетта вече да се радваме на цветовете на калдъръмчетата. Освен чрез семена калдаръмчето може да се разсее и чрез резници. Или казано по-разбираемо - откъснете клонче от пораснало растение и го вкоренете директно в пръста.

За разлика от повечето семенца, тези на калдаръмчето нямат нужда да бъдат покрити с пръст. Просто ги поръсваме върху саксия с по-плитко дъно. До 2-3 седмици от пръста ще поникнат малки нежни растенийца с червеникав цвят. Поливайте ги много внимателно, докато са малки. След като растенията пораснат ги разсаждаме на разстояние около 20 см.


Когато калдъръмчето прецъфти и семенника му изсъхне, можете да си съберете семенца, който да посеете догодина. Реално винаги има някое паднало сребристо семенце, което ще презимува в пръстта и догодина ще цъфне. Но пък ако искате да си посадите определени цветове е хубаво да си съберете в една хартийка, която да надпишете. Трайността на тези събрани семенца е около 3 години - затова най-добре просто всяка година събирайте нови.

Прекрасно е за терасите с южно и западно изложение, където много растения не могат да виреят добре, заради силното слънце. За калдаръмчето обаче слънцето е задължително за цъфтежа и доброто му развитие. Интересно е и че цветовете разварят чашката си само през деня, залезе ли слънцето, то прибира цвета си до следващите слънчеви лъчи.

За финал ще споделя нещо и за семейството на калдаръмчето, тъй като прочетох на места да пише, че калдаръмчето може да го приготвим на салата. Калдаръмчето произлиза от семейство "Тученицови" (Portulacaceae), семейство към което принадлежат около 20 рода с 500 вида растения - с големина от нискостеблени растения до малки храстчета. Латинското име на рода на каладаръмчето е "Portulaca". Най-разпространен е вида Portulaca grandiflora, което условно в тази статия наричам калдаръмче. Често този вид е наричан и тученица, име с което е познат друг негов роднина от същия род: обикновената тученица (Portulaca oleracea). Именно обикновената тученица, а не калдаръмчето се използва в кулинарията , приготвен на салата, задушена като листен зеленчук или супа.
Коментари
2016-11-29 #11
iren ivanova
благодаря за информацията относно калдъръмчето
2014-01-15 #10
Диди
Такава красота на балкона не ми дава никое друго цвете!
Когато прецъфтят просто изронвам семенцата в пръстта. На следващата година цъфтят още повече.
2010-08-29 #9
Инна Георгиева
Ами ако са стари семенцата много...
Също ако много ги поливаш. Семенцата изгниват и не изникват
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Баница с тученица
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Да подготвим семена от летните плодове и зеленчуци
· Елегантният чимшир е още интересна билка
· Затова и вие не тъжете
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Защо скуката е полезна за децата?
Сряда
7
Декември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Сладка „Питка” – прекрасен празник за нашето бебе
„Питката” или „Погачата” е стар български обичай, свързан с практики и ритуали около бременната, новороденото...
Кукерите - силата да прогоним злите сили
Кукерите се появяват в различно време в различните краища на България. В Банско идват на Нова година,...
Моето бюро, моята крепост - II
Плюсове и минуси на различните типове бюра Ъглово бюро + Гъвкаво решение, може да се побере в стаи...
"Дали тази година ще успее да си дойде за Коледа?"
Коледните светлинки блещукат вече не само из стаите, но и в очите. А щом ги има в очите, значи ги има...
15 юли - св. княз Владимир Велики
На 15 юли Православната църква празнува паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той...
Огледалото като декор
Обикновено ние жените купуваме огледало с една-единствена цел – за да съзерцаваме в него собственото...
Дневният тракт – за и против
В новите жилища най-често кухнята и гостната са обединени в т. нар. дневен тракт. Но дори и в по-старите...
Св. Харалампий
На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
Направи сама: Обичам те, защото...
Този подарък ще отнеме от бюджета ви около 40-50 стотинки, а ако имате подходяща хартия у дома - 0 лева. Нужни...
Как да: Почистим дома с помощта на оцет
Пропуснали сте много, ако използвате оцет единствено в кулинарията – като част от дресинг за салата или...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook