Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Калдаръмчето


В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже, те започнаха да се отглеждат сами. Помня, в края на терасата имаше някакви пукнатини и всяка година от там изникваха разноцветните им цветове. Тогава, за мен, това бе истинско чудо (как растения живеят без пръст) и се хвалех на всички, как от бетона у нас никнат цветя.

Калдаръмчето не напразно е наречено така, то расте добре дори на места, където само камък би "вирял". Няма нужда от много вода, благодарение на месестите си листа, от които влагата се изпарява много по-бавно. Вирее добре на всякаква почва, дори леко солена, но най-много харесва по-песъчливата. Торенето при калдаръмчето не е задължително, но няма против да му се добавят течни торове (през 3 седмици)

Цветовете на калдъръмчето са най-различни, в хибридните видове се срещат дори такива оцветени в няколко цвята. Бели, жълти, цикламени, оранжеви, червени, розови и техните нюанси - копринено нежни и никога незабелязани.

В разгара на лятото, калдаръмчетата са нацъфтели божествено. Сега е момента, ако искате да имате това растение, да съберете семенца.

Разсад може да се направи през март месец, за да може през пролетта вече да се радваме на цветовете на калдъръмчетата. Освен чрез семена калдаръмчето може да се разсее и чрез резници. Или казано по-разбираемо - откъснете клонче от пораснало растение и го вкоренете директно в пръста.

За разлика от повечето семенца, тези на калдаръмчето нямат нужда да бъдат покрити с пръст. Просто ги поръсваме върху саксия с по-плитко дъно. До 2-3 седмици от пръста ще поникнат малки нежни растенийца с червеникав цвят. Поливайте ги много внимателно, докато са малки. След като растенията пораснат ги разсаждаме на разстояние около 20 см.


Когато калдъръмчето прецъфти и семенника му изсъхне, можете да си съберете семенца, който да посеете догодина. Реално винаги има някое паднало сребристо семенце, което ще презимува в пръстта и догодина ще цъфне. Но пък ако искате да си посадите определени цветове е хубаво да си съберете в една хартийка, която да надпишете. Трайността на тези събрани семенца е около 3 години - затова най-добре просто всяка година събирайте нови.

Прекрасно е за терасите с южно и западно изложение, където много растения не могат да виреят добре, заради силното слънце. За калдаръмчето обаче слънцето е задължително за цъфтежа и доброто му развитие. Интересно е и че цветовете разварят чашката си само през деня, залезе ли слънцето, то прибира цвета си до следващите слънчеви лъчи.

За финал ще споделя нещо и за семейството на калдаръмчето, тъй като прочетох на места да пише, че калдаръмчето може да го приготвим на салата. Калдаръмчето произлиза от семейство "Тученицови" (Portulacaceae), семейство към което принадлежат около 20 рода с 500 вида растения - с големина от нискостеблени растения до малки храстчета. Латинското име на рода на каладаръмчето е "Portulaca". Най-разпространен е вида Portulaca grandiflora, което условно в тази статия наричам калдаръмче. Често този вид е наричан и тученица, име с което е познат друг негов роднина от същия род: обикновената тученица (Portulaca oleracea). Именно обикновената тученица, а не калдаръмчето се използва в кулинарията , приготвен на салата, задушена като листен зеленчук или супа.
Коментари
2017-03-05 #12
Весела
Когато калдъръмчето започне да прецъфтява го подрежете и ще бъдете изненадани.Всичко започва отново.Подстригвате като райграс,на два пръста от земята
2016-11-29 #11
iren ivanova
благодаря за информацията относно калдъръмчето
2014-01-15 #10
Диди
Такава красота на балкона не ми дава никое друго цвете!
Когато прецъфтят просто изронвам семенцата в пръстта. На следващата година цъфтят още повече.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Баница с тученица
· Есента в градината
· Върбинка против умора, изтощение и стрес
· 5 причини да си завъдим индрише у дома
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Лятото е това, което никога няма да се повтори, колкото и близко, познато да звучи
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
Вторник
17
Октомври 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е празник, разпространен в цяла България. Наричан е с различни имена - Сирници, Сирни...
Хобито – удоволствие и релакс
Да имаш свое любимо занимание не е само начин за запълване на свободното време, а и възможност за пълноценна...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
За готвенето с любов
Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми,...
Ръчно изработеното - подарък със сърце
От доста време вече има на пазара ръчно правени красоти. В малки кокетни магазинчета, онлайн, в социалните...
Цветна светлина в дома
Цветната светлина много по-силно въздейства на нашите сетива отколкото ярките стени или предмети. С едно...
Честита нова година, приятели!
Ако четете това на 1 януари, то благодарим ви! За доверието, за това, че ни четете и споделяте, че ни...
Професия „домоуправител”
Да си домоуправител за представите на повечето хора е едно досадно задължение, което обаче все някой...
За и против завесата в банята
Завесата в банята е един практичен аксесоар. За много домакинства тя е сравнително евтин начин да оформят...
Св. мъченици Дария и Хрисант - 19 март
На 19 март празнуваме имения ден на Дария, Дарина, Дарин, Найден. Св. мъченици Дария и Хрисант са светци...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook